Решено: Затварят нощните заведения в София от утре

Фандъкова призова за работа и обучение онлайн
Обновена: 24 окт 2020 12:35 | 24 окт 2020 12:06, Елка Василева
242
Решено: Затварят нощните заведения в София от утре
Снимка: архив, БГНЕС

Нови противоепидемични мерки в София влизат в сила от утре. Решението е на общинския кризисен щаб.

Затварят се всички нощни заведения в София. Мярката ще важи през следващите две седмици. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Решението е на база повишените случаи на COVID-19 и хоспитализираните пациенти в София.

Още по темата

Фандъкова призова фирмите в София при възможност да пуснат служителите си да работят онлайн.

Столичният кмет допълни, че тази мярка трябва да се въведе и от университетите.

"Взехме решение от утре за срок от две седмици да бъдат затворени нощните заведения в града, като заедно с това отправяме препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн работа всички екипи, които имат възможност да работят от вкъщи. Университетите, там където има възможност, също да преминат на онлайн обучение", заяви Фандъкова.

По  отношение на училищата тя уточни, че ако случаите продължат да се увеличават, ще препоръча учениците от горните класове да преминат в дистанционна форма.

За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала, коментира Фандъкова във Facebook.

Тя припомня, че в последните дни София влезе трайно в "червената зона" с постоянен ръст на броя заразени. Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница - днес в софийските отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава, пише тя.

Капацитетът от легла за болните от коронавирус ще бъде разширен, като със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10 на сто от базата си. Това е добро решение, но остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните, пише още Фандъкова.

Екипите на Столичната община, полицията и Столичната здравна инспекция продължават с проверките за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти, както и при струпване на хора на открито. В последните 10 дни са направени над 640 проверки в транспорта и над 2000 - в търговски обекти, припомня Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари