Все повече търговски обекти в София са празни

Има застой в наемането в центъра на столицата, каза специалист
30 окт 2020 11:32, Петя Славова
19
Все повече търговски обекти в София са празни
Снимка: БГНЕС

Пандемията кара наемателите да бъдат по-внимателни в решенията си, по-бавно да взимат решения, може би някои от тях биха ги замразили за повече от 2-3 месеца, дори 1 година не биха предприели действия на наемане на нов обект. Но всичко това зависи от развитието на здравната ситуация в страната, която не може да се прогнозира и неяснотата води до тази разлика между очакванията на наемателите и очакванията на наемодателите. Това каза пред БГНЕС Данислав Тенинчев, който е консултант на бизнес площи.

В центъра на София може да се видят надписи по търговски обекти като този: "Дава се под наем".

Според Тенинчев към днешната дата на двете основни търговски улици в центъра на София – "Граф Игнатиев" и "Витоша" има лек застой по отношение на пазара на наеми на търговски обекти. Той го обяснява с това, че голяма част от наемателите не са сигурни в каква посока ще тръгне пазарът с оглед на повишаването на броя на заразени и дали това ще се отрази на техния вид бизнес, ако се говори за магазини или заведения. "Логично имаме и сезонно смяна на наематели–едни освобождават площи, други ги наемат. Сега процентът е по-голям точно заради това, че през лятото много голяма част и от магазините не бяха наети, заради тази несигурност и така се получава един по-голям процент свободни площи. Ние сме като цяло оптимисти, че това ще бъде намалено, т.е. ще сключим сделки за тях, но пък и това си зависи респективно от здравната ситуация в страната – ако продължава в същите темпове, може би голямата част от наемателите биха се притеснявали да отворят тук и сега обект", посочи той.

Данислав Тенинчев пресмята, че на "Витоша" към днешна дата процентът на свободни търговски площи е минимален. "Той беше по-голям в началото на април и май месец, когато бяха най-сериозните затваряния на магазини и заведения, тогава се освободиха около 7 до 10% от магазините, но те бяха малки като квадратура магазини. Към началото на лятото те вече намериха своите последващи наематели. С днешна дата имаме около 4-5 магазина, което е много малък процент на фона на общата бройка от близо 300 магазина в пешеходната зона на "Витоша", посочи консултантът.

На ул. "Граф Игнатиев" той каза, че положението е с доста натрупани и наслоени различни негативи. "Като започнем от ремонтите, които продължиха доста дълго време и това накара голяма част от търговците да се изнесат от тази улица и да преместят своите обекти на други точки, където могат да развиват бизнес. Те поетапно започнаха да се връщат, тогава пък дойде COVID и това ги накара да се опитат да задържат някои от точките си. Има и наематели, които се договориха с наемодателите във времената, в които има трудности да бъде по-облекчен наемът. Така че към днешна дата там процентът е по-голям, не мога да цитирам точно колко, но вярвам, че тази улица в началото на пролетта вече ще бъде в пик и всички обекти ще бъдат заети", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
hristokrat преди 3 години
Ще секне безумното консуматорство малко. Потънали в кредити, счупени коли, зъби за оправяне, апартаменти и къщи плачещи за ремонт и създаване на ефективност, а масово се харчат пари за безумия.
13
0
 
6
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Най - нормалното последствие от започващата криза Даже в любимата ми София не се усеща толкова.Нищо че % 80 хората в този форум влизат тука да си излетят черната енергия и да оплюят де що се движи, истината е че по целия е криза и ако минете по улиците на Лондон, Париж или Рим...Атина или където и да е гледката е тъжна. Всеки 4-5 магазин е затворен или се продава. Така че ..пазете се и мислете.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елате да видите по централната улица на плевен какво е... само някоя аптека, банка и дрехи втора употреба, всичко друго "дава се под наем"....
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ревете, че няма българско производство, ама всеки иска да изкарва пари с дрънкулки от алиекспрес. Ми, не ми е жал за вас. Нямате образование, нямате бизнес план, ама внесли ластички за коса за 10 хилки и реват, че нямат пари.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То в БГ само магазини за парцали и обувки от Китай, цигари, алкохол и това е! Всеки иска магазин да има, ама някой, нещо да произведе - ц! Все пак няма чак толкова голяма покупателна способност на населението на ***.
9
0
 
7
 
! Отговори
Nona преди 3 години
До Анонимен 8Пусни си тАлАвизора да ти каже как всичко цъфти ...скоро се очаква да върже
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В провинццията е още по-готино, странат е като след ядрена бомбардировка...
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе на Витошка не можеш да ходиш от така модерните тераси, тип парник.
6
2
 
8
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Бойко чао, бойко чао
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става като безработицата се повиши и нямат хората пари за пазаруване
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че бирхалетата работят. Ричо Дългокосия иначе излиза и оревава орталъка. Добре че са кръчмите, че ще фалира държавата.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, тия в повечето случаи са вносители на китайски бoклyци и парите ни изтичат към Китай и комунистите да *** тия. Тъй спестяваме пари и богатеем. Да затрием консуматорското общество и лихварите.
2
2
 
19
 
! Отговори
защо преди 3 години
Той света гори, вие всеки ден пишете, че хотелите и магазините са празни. Е, какви да са??К_р до края и душа в рая няма!!!П.С. извинявам се за вулгаризма
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bravo, mnogo chist vazduh v raste, no ne staree!