Дефицит на кадри, дефицит на система: Една нощ със Спешна помощ

Системата е претоварена заради пациентите с коронавирус
31 окт 2020 10:14, Нели Христова
62
Дефицит на кадри, дефицит на система: Една нощ със Спешна помощ
Снимка: БГНЕС

Голяма част от заразените с коронавирус търсят Спешна помощ при проблем. В резултат на това системата е претоварена, лекарите - на ръба, а свободните линейки - все по-дефицитни.

Екип на БНТ реши да провери на място как работят спешните медици.

Още по темата

Д-р Димитър Лунд:
- Вчера бяхме на абсолютно същия адрес, на абсолютно същия пациент.
- Влошава се положението.
Д-р Димитър Лунд:
- Ама той е направил гърч ли, какво?
- Не, точно гърч не е, но вече не може да диша и температурата въобще не се повлиява.
- Разбрах. Идвам!

Петнайсет минути по-късно, д-р Лунд се свързва с координационния център. Причината - пациентът е с тежък стомашен проблем и не може сам да приема предписаните му лекарства.

Д-р Димитър Лунд:
- Състоянието му е стабилно, но поради няколко причини е по-добре да продължим чрез хоспитализация лечението.
- Четвърта градска карай!

Така екипът се озовава пред болницата където му се налага да чака цели 25 минути.

Д-р Димитър Лунд:
- Ето кой ни посреща - двамата най-големи специалисти, санитарката и пазача. Пушейки с маска под носа и под устата. Дежурен няма. През това време пациентът стои в линейката, да. По принцип можеш да имаш дефицит на легла, можеш да имаш дефицит и на кадри, ама най-важното е, че имаш дефицит на система.

Дежурният лекар в болницата накрая се появява.

- Току-що ми се обади шефът, трябвало да има от координационния център документ и PCR. Казаха без това да не приемам.
Д-р Димитър Лунд:
- Нямам документ, те ме изпратиха направо тук... Дайте да говоря с шефа ви. Аз карам един пациент, който е с положителен PCR за COVID. Аз съм говорил с Координационния център, защото той си е с доказан COVID.
- Вие чувате ли ме? Не говорете срещу мене! Имате ли документ за PCR?
Д-р Димитър Лунд:
- Колега, вижте, той има положителен PCR, той е карантиниран. Това, че не е изпринтирано, това нищо не значи. Вече много неща не са на хартия.

След административния следва и медицински спор.

- Колега, не ме разсмивайте! Няма дихателна недостатъчност, няма сърдечна недостатъчност, а ние го хоспитализираме. Няма клинични прояви, налагащи да го хоспитализираме, така както вие го описвате!
Д-р Димитър Лунд:
- А вие имате ли Ваш служител, който го прегледа, а?
- Аз говоря по телефона на този служител.
Д-р Димитър Лунд:
- Чух. Сега ще ви дам фиша.
- Само да го погледна и аз, защото ...
Д-р Димитър Лунд:
- Сложете си маската добре.

Минали са повече от 2 часа от пристигането на линейката. Пациентът все още е вътре, а спешният медик трябва да му каже, че хоспитализацията е отказана.

Д-р Димитър Лунд:
- Ох, ще трябва да се приберем... Отказват.
Пациент:
- Еми... Не, това е безумие... наистина...
Д-р Димитър Лунд:
- За това става въпрос...

Пет минути по-късно дежурният лекар отново е на тротоара.

- Аз на своя глава решавам да взема болния тук. Четиридесет и колко години работя, не съм съгласна да върна болен.
Д-р Димитър Лунд:
- Добре! Бих ви стиснал ръката, но ми е мръсна.
- Аз съм Пироговска докторка и отскоро работя в тая болница.
Д-р Димитър Лунд:
- Сега ще си напиша фиша и ще свалим пациента.

Д-р Димитър Лунд:
- В крайна сметка ще те приемат!
Пациент:
- Айде бе?!?! А ти защо си тука в България?
Д-р Димитър Лунд:
- Днес е последният ми работен ден. От другия месец съм на работа в Щутгард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен-съм-аз/до59 преди 3 години
До 59:Да, от един филм едва ли ще може. Аз съм гледал само отчасти филма. Надявам се да има няколко подобрения. Една от тях, е да е възможно да се обновяват местата с реално време, вместо само сутринта. Моята надежда е това е се отнася за цялата леглова база, не са само за Ковид-ната. Така е по-правилно. Договорите са обществени, и затова данните също.Да се прави такъв кол център е по-добре да има малко повече автоматизация на този етап, докато отначало може да е бил ръчно.
55
0
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Леле мале . И като отидат на Запад ще лекуват всички ли??Или само тези, които си представят осигурителния номер.Хайде, информирай се малко по- добре.
54
0
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
От един запис,половината изрязан, с частен случай няма как да разбереш всичко.Дигитално може да се представят доста неща.В случая координационния център е забъркал кашата.Следвало е, като насочва екипа и да се свърже с болницата и да координира нещата, както правеха в началото.Болницата дава свободните си легла сутринта,но болни идват през целия ден, затова е тоя център.Да потвърди свободното леглоМинистърът набързо решил нещата.Ама координацията е негова работа.,на НКЦ
53
0
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Още една структура?Като вица за лястовичето:,,Лястовичето:-Мамо,мамо. Трябва да си построим ново гнездо?-Защо, маминото?-Защото старото го оа.к.ах.ме?"Логика.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид партито на Орлов мост как мина?Клатите ли системата антимаскъри?Колко маски изгорихте??Нищо, като се разболеете, БНТ ще отрази как няма легла в болниците.Може и да Ви настанят в ковидотделението без да сте носител на вируса, да си ,,изпробвате,, още веднъж имуннатасистема, която може и ,,да не ви убие,,
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Линейките и болниците не са важни,ГЕРБ построиха спортни зали и стадиони там бъдещето.казаха това е положението който издържи с силна имунна система остава ако не Орландовци.Нали направиха световни първенстава по гребане,гимнастика,волейбол др.глупости.Купиха самолети от САЩ ще хварчат за гергев ден хахахаха
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнелия Нинова е с положителен PCR и е приета във ВМА. Самата тя написа в профила си "Добре съм". Ами тогава какво прави в болница? Защо заема легло, което ще бъде отказано на друг, вероятно по-тежко болен пациент? Гледахте ли репортажите как линейки обикалят болници за свободни легла и все не намират или пък трябва да се чака с часове? Докога партийни величия ще се ползват с привилегии, недостъпни за нас - простосмъртните? Има ли Нинова дихателна недостатъчност или други индикации за хоспитализация? Ако не, какво прави в болница? Нали капацитетът на системата е на ръба? Нали потоянно чуваме,
49
0
 
0
 
! Отговори
анонимем-съм-аз преди 3 години
трето - как да се подобри спешната помощ? Оплакването от страна на болницата било че им трябва документ. Дали такъв документ не може да се представя дигитално? Даже и да има забавания от страна на това че е държавна, тромава и по-бавно реагираща институция, от медицинските институции трябва да знаят че такива дигитализация може да постигне това в рамките на седмица-две. Това не е въпрос доколко Ковид-а е разпространен, а е въпрос на търсене на решения, на изход, на борбеност. Нека да бъде
48
2
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Трябва да има НОВА Структура на Спешна Помощ и телефон 112 .Ръководството не може да Справя .
47
0
 
0
 
! Отговори
анонинем-съм-аз преди 3 години
Второ: тази ситуация към спешна помощ искам да се подобри. Това е независим проблем от Ковид ситуацията. Сега става по-наложащ - но проблемъте са били същите и преди там и не искам да смесвам въпроси с мерките спрямо въпроси как работи спешната помощ. Ако има проблеми със спешната, помощ, нека решим проблемите със спешната помощ. И нека да го правим по-експедативно. Живота няма да чака.
46
3
 
1
 
! Отговори
анонинем-съм-аз преди 3 години
Описаната ситуация е много тежка. Първо: Тя е по-дълготрайна и не е зависима от Ковид-а. Нито пък е зависима от промените отпреди 30 години. Отпреди 30 години ситуацията бе още по-зле. Тогава ако имаше такъв репортаж, щяха да гонят телевизията, а не да решват проблемите на мед. система. Тези дни знаем повече за тези проблеми. Ако някой се страхува като чуе за проблем и избягва да търси решение, не е човек с който искам да комуникирам.
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадене крадене крадене лекар в Щутгард.. Крадене крадене крадене лекар примерно в Мюнхен! Крадене крадене крадене цикъла продължава....Магистралиииии ... и то какви! 35 години Хемус и 10 години 60 км на вълни и дупки с ограничение 90.... Щото са част от цикъла Крадене крадене крадене....
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнито дали са я разкарвали като торба картофи от болница на болница, а си е точно торба картофи
43
0
 
11
 
! Отговори
Абонат на Чез. преди 3 години
Заплатите на мед. сестрите да не са сметки, че да ги вдигаме?
42
4
 
17
 
! Отговори
иво преди 3 години
Това не е държава.Съд и затвор за цялата гербаджийска ***.
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маските запушват ости и са зада малчите!!!!1111111
40
4
 
15
 
! Отговори
ОбяСНЯВАМ!!!! преди 3 години
ГЕРБ умишлено държат ниски заплатите на лекари и медицински сестри.Причината е, че си построиха частни болници, където заплатите са по-високи.. искат да съсипят държавната здравна система, за да остане само частната.И после всичко живо да се лекува в болниците на ГЕРБ. Това е целта на мероприятието.Няма случайни неща в политиката, нали знаете.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, така.. И после как да не избягат лекарите ни? За какво да стоят тук? Да работят за мизерни пари и да връщат пациенти, знаейки, че вероятно ги убиват така, а в същото време да лекуват такива като Нинова, като по този начин косвено отново убиват българи!?! Значи всичко е във вреда на народа и се работи като роби само за едни специални хора? Ами прави са да бягат! Пожелавам им късмет. Заслужават го, заради това, че много време са търпяли условията тук.
38
2
 
12
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Ми айде Бойко и щаба да работят за по 800 лв, да видим дали ще работят....Бойко в нощното шкафче има пари да раздаде по заплати от 2000лв на медицински сестри, всеки месец, за година, на 200 медицински сестри.За кво говорим?
37
0
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Дефицит на закони, дефицит на уважение към хората, дефицит на нормални условия на труд, дефицит на нормални работни заплати. Това е България и 30 години преход! Пари няма, комунистите виновни, общо взето всички са виновни но не и управляващите, навсякъде агенти на държавна сигурност, парите ги няма.В същото време - Доган палат, Бойко чекмедже, баровци в лъскави коли, пари в офшорки. А народа кучета го яли - 30 години преход! След още 30 ще се оправим, вярвайте и гласувайте, гласувайте!