Повече чисти улици в София от следващата година

3,2 млн. лв. повече за чистота ще плаща общината
5 ное 2020 23:21,
21
Повече чисти улици в София от следващата година
Снимка: БГНЕС

Столична община ще мие 24% повече улици и обществени места в столицата през следващата година. Така общата площ на улиците, които ще се мият догодина, достига 95 495 дка, което ще струва общо 220,4 млн. лв. Това предвижда план-сметката, която е внесена за обсъждане в СОС, съобщиха от Столичната община.

С 3,2 млн. лв. повече се залагат за поддържане на чистотата на обществените пространства, като общата сума за годината е 88,4 млн. лв. 73 млн. лв. са предвидени за събиране на битовите отпадъци, което е с 6 млн. лв. повече от 2020 г. Данните показват, че в последните 3 години обемът на събрани и транспортирани отпадъци се е увеличил с 11%.

Столичната община задължи фирмите, които отговарят за почистването, да работят с изцяло нова техника с най-високия екологичен стандарт - Евро 6, както и да осигурят малка техника за чистене на тротоари и улици с електрическо или хибридно задвижване. За предотвратяване на нерегламентираното горене на гуми в договорите на почистващите фирми е предвидено и събирането на излезли от употреба гуми, оставени на публични площи.

Размерът на такса битови отпадъци за софиянци за поредна година остава непроменен, като с по-добра събираемост се залага увеличение от 3,2 млн. лв. на план-сметката за чистота.

Таксата за недвижими имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятията се запазва в размер на 1,6 промила върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните имоти на предприятията - 10 промила върху отчетната стойност.

До 30 ноември фирмите трябва да подадат искане, ако желаят през 2021 г. да плащат такса смет според количеството отпадъци или с пряко договаряне, напомнят от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво инвестират в техника за милиони, това с миенето е прах в очите на хората. Да се асфалтират улиците качествено и да се озеленява междублоковото пространство. Всички стари счупени павирани улици да се асфалтрат, пълно е с пръст и пясък между тях, който постоянно е във въздуха от колите. Когато се правят нови тротоари всичкия пясък пак оставен там или хвърлен върху улиците и така чакаме дъжда да мине.
16
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 3 години
Нова техника,машини модел-300цм .300 *** с метли.
15
0
 
3
 
! Отговори
ikar преди 3 години
За кой път обещават да мият улиците? Още преди 2 години казаха, че улиците ще се мият два пъти месечно. Нашата улица, която е в самия център, беше измита само веднъж, останалите няколко пъти миенето го правеше господ, като пускаше дъжд.
14
0
 
1
 
! Отговори
Лични наблюденкя преди 3 години
Евро 6?!..... малка техника за почистване с електрическо и хибридно задвижване?! може би се има предвид *** с метли - те са като японски багерчета 7-мо поколение
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ти купя колело, тате, ама като порастнеш
12
0
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
кколкото и пари да се наливат няма да се оправи положението! вижте по какъв начин се руши във Военната академия и как се излиза на Паун Грозданов и ми кажете че няма замурсяване!!инфраструктурата е под всякаква критика!!чистачките премитат на половин работен ден .....какво да говорим!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната апетитна хапка за почистващите фирми.
10
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
София е най мръсния европейски град
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на снимката не е чистота, а лигавене на улиците.Вярвате ли, че щом платите повече за чистота, ще получите чистота?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога за сметта ще се плаща на килограм изхвърлена смет а не с такса? Къде са контейнерите за строителни отпадъци?Защо се плаща такса смет след като имота не се обитава изобщо?
7
0
 
5
 
! Отговори
мхм преди 3 години
пълна подигравка
6
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
То тротоари няма, ще мият !
5
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
При герб всичко е от следващата година, само кражбите са от сега
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат да измият и некой супермаркет, може и в провинцията, по рано ги миеха когато нямаше вируси ама сега спряха и не са ги мили бая време, а улиците никога, то днеска и вода нямаше...
3
0
 
10
 
! Отговори
Боже мой преди 3 години
предната лъжа подхвърлена на простия българин, който няма представа от истинския свят. Роби отворетв си очите, как ви третират мутрите
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако преди 2 години някой го беше предложил, отговорът на общината щеше да е [представяете си някоя дебела гадна лелка от някое гише, дето толкова е спряла, че още на моменти казва "другакйе/другарюуу"]:- В София мръсни улиция няма!
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще сме живи да ги видим.. Затворете училищата!