Антигенните тестове безплатни за хора със симптоми на вируса

София трайно в червената зона, обслужват я 36 спешни екипа
Обновена: 8 ное 2020 19:08 | 8 ное 2020 18:43, Веселина Йорданова
44
Антигенните тестове безплатни за хора със симптоми на вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че в момента няма недостиг на интензивни легла в София, защото са били предприети мерки.

Ангелов уточни, че антигенните тестове ще са безплатни за хора, които имат симптоми на коронавирус. За закупуването им държавата отпуска 15 млн. лв.

По желание ще се заплащат, иначе е медицински нецелесъобразно, коментира той.

Още по темата
По думите му не всички постъпили в болница с коронавирус имат нужда от "Ремдесивир", това са определени групи хора. 3715 са настанени в болнични заведения - няма как всички да се лекуват с този препарат, а и не всеки е подходящ, каза проф. Ангелов.

"Няма недостиг на антитромбоцитни препарати. Наблюдаваме, че има презапасяване на хората с препарати - това е ненужно. Ще наложим закон, с който да спрем износа на определени лекарства по време на извънредното положение", заяви министърът.

Само днес са хоспитализирани 1252-ма души с коронавирус в София, от които 141 са в интензивни отделения.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференцията в МС.По думите й столицата от дни е трайно в червената зона и всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава.

Според нея мерките са достатъчни, но въпросът е за контрол и за самоконтрол. Същевременно тя добави, че все повече българи спазват мерките срещу разпространението на коронавируса. Ако заболеваемостта върви възходящо, според нея мярката би била и учениците от прогимназиалния етап да учат дистанционно.

Общо 36 спешни екипа обслужват в момента столицата, съобщи шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев. 70 адреса, свързани с коронавирус, са обслужени до 17 часа.

По думите му достигнат е своеобразен рекорд в столицата - по 500 адреса през деня и 300 през нощта.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
D преди 3 години
Знаем, че лекарството е само за определена група от хора. Т.нар 'елит' на България, дето стои по високите етажи и за едно кихане вече са в болница и лапат лекарството, до което обикновения човек никога няма да се домогне.
38
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 години
Кой ги плаща антигенните тестове щом са безплатни? Ако на големите болници отпускат средства за тяхното закупуване останалите какво правят?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антигенните тестове масово излизат отрицателни, а вие ръсите вируса навсякъде. Не ги правете. Безотговорно е. Ние направихме такива единия ден, защото бяхме със симптоми- НИЩО. PCR-те на следващия ден бяха положителни.
36
0
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
PCR тестовете са най-голямата измама за много пари. Сетиха се сега да правят антигенни тестове.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре пише, че при положителен антиген тест пациента трябва да си направи ПСР тест.Той безплатен ли ще е?Защото с тестове по 120 лв в най-бедната страна от ЕС пандемия не се бори
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нямаш симптом,ама може пък да имаш и да не го усещаш. Дай 35 лв. Някакъв ужас и безхаберно прибиране на пари.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Разбира се, че не, но ми е трудно да ти обясня какво имам предвид, след като за теб Божков е пример за богат човек. Не е богат някой, който сега се е видял у пари и не знае какво да ги прави. Особено пък като това се е случило по партийно поръчение. Въпросът опира до навици и мислене, каквито нашите новобогаташи нямат.
32
0
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Сегашния премиер и Васил Черепа са 2-те лица на една и съща монета. Трябва ново начало и рестарт на цялата система и 50% от администрацията дето е по кабинетите (дето не обслужват граждани) аут, вън, уволнени!
31
4
 
1
 
! Отговори
Министъра е прав тук преди 3 години
Защото луди ходят профилактично да се тестват и правят опашки вчера един дядо каза че нищо му няма, но искал профилактика във фургона, заради такива които все не разбрали възрастни, болните около тях чакат часове, а между другото тия профилактиката ще се заразят, първо ги връщаха тия профилактичните, но те се сърдят, затова министъра каза да си плащат, дано се откажат да ходят
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Викаш да си изберем Васко Божков за управляващ.Той е богат и ще ни купи тестове на всички.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров каза :"Проблем няма,горят сухите съчки"
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе, що са ни такива прошляци управляващите! Едни безплатни тестове не могат да осигурят на хората! Не трябва повече никога да си избираме бедняци да ни управляват! Може ли да им свиди за тестовете! И за pcr тестовете си къткат направленийцата, и тези безплатни, ама платени! За какво платени? Нали при липса на симптоми не дават верен резултат? Значи като ти дойде някой без симптоми му казваш, че не е за тоя тест и го отпращаш! А със симптомите да се тестват! Сложно ли е?!?
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете са безплатни, но ще се заплащат в превод от коцевския език е търся някаква далавера, ама не знам как да я формулирам още. Хихихи. Свикнал е да бърка в медеца и като чуе безплатно нещо го гложди от вътре - трябва да има финансови потоци, трябва да ги управлява и отклонява, как така безплатно?!?
26
2
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
"Сега е модерно да си болен от вируса."Сега ди педставете, ако това "невиждано зло" беше с клиничната картина на незначителната позната Ебола или обикновенната вече остаряла чума, дали щяха толкова да се натискат да го изкарват?
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София винаги ще я подсигурят, много наши хора има там, много болници, много специалисти. Провинцията ша го дуа.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност какви антитела търсят? Това ако го обясни някой да му се издигне паметник
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да видиш, гърци, румънци, немци и прочие имат проблеми и затварят всичко,...-----Ти да видиш до кога и с какъв резултат???
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е модерно да си болен от вируса.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антигенните тестове ще са безплатни, но ще ги пуснем 2025 година - откъс от решение на министерски-съветВсъщност от Март досега караме на пресконференции и всеки оцелява поединично
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може да каже, че има симптоми не всички имат право на безплатен тест, но пъс всички имат право на симптоми.