Азотен диоксид трови въздуха в София

Концентрацията му в столицата е над нормите, води до инсулт и астма
28
Азотен диоксид трови въздуха в София
Снимка: БГНЕС

Разпространен от екологично сдружение "За Земята" доклад показва, че въздухът в София е замърсен с азотен диоксид (NO2). Това рядко се споменава, особено на фона на този с фините прахови частици, заради които България дори е осъдена през 2017 г. за системно замърсяване, посочват от сдружението.

Основният извод от анализираните данни е, че София потенциално има проблем с концентрации на азотен диоксид над нормите, който поради специфичното разположение на официалните станции не се отчита като такъв, пише вестник "Стандарт". Специалистите припомнят, че замърсяването на въздуха е рисков фактор за развитие на дихателни проблеми, които и често са предпоставка за по-тежка симптоматика при заболяване от COVID-19.

Според публикуваните данни в две от общо 42 точки на измерване има превишаване на средногодишната норма, а в една концентрацията е малко под прага. Отделно в 12 от изследваните локации, за които няма данни от цяла година, има също стойности над средногодишната норма. В над 1/3 от точките на измерване те са близки до или над средногодишната норма за азотен диоксид.

Анализираните данни са за периода 3 юни 2019 - 31 май 2020 година и са част от измервания, направени от доброволците на AIRBG в партньорство с немската организация "Дойче Умвелтхилф" (Deutsche Umwelthilfe /DUH). За отчитане на замърсяването са използвани дифузионни тръби. Автор на анализа е д-р Ангел Буров, преподавател в катедра "Градоустройство" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Азотният диоксид е отровен газ с остра миризма, освен с белодробни проблеми, той се свързва със заболявания като астма, хронична белодробна недостатъчност, инсулт, коронарна болест на сърцето.
Съществен въпрос от епидемиологична гледна точка е и каква част от хората в София са изложени на по-дълги или по-кратки периоди на замърсяване с NO2 над и близо до критичните норми, включително прагови концентрации и алармени стойности. А за да отговорим на него, според д-р Ангел Буров "ни трябват по-надежден транспортен модел и анализи на трафика, измервания по-близо до улицата, където се движат хората и в градските каньони между сградите. На база на тях може да се прави добро дисперсионно моделиране на замърсяването на въздуха с азотен диоксид, както и оценка на експозицията на гражданите и посетителите на София".

Замърсяването с азотен диоксид в градовете идва основно от транспорта. За това говори и фактът, че през месеците март и април 2020 г. чужди изследователи показаха спадане на стойностите. Причината е намаляването на трафика заради COVID-19.

От екип "Чист въздух" правят заключението, че ако не беше намалял трафикът вследствие на мерките срещу COVID-19 е много вероятно да имаме повече места с превишаване на средногодишните норми. Необходими са повече измервания за азотен диоксид и съобразяване с резултатите от тях при определяне на мерките на територията на града ни. В момента Столична община разработва поредната програма за въздуха, със стотина мерки, но замърсяването с азотен диоксид дори не е отчетено, смятат еколозите. Те се надяват това да бъде коригирано, когато документът бъде представен на софиянци за коментари до края на година.


28
Още от София
Неприсъствени "честитки" за неправилно паркиране
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каква новина е това, това си е факт от години наред българина кара стари дизели с махнати катализатори. Така и не разбраха, че тези *** ги дишаме всички дори и те самите.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От 23

разбирам, че Валерия не е учила химия!

Е това е в България! Учил недоучил журналист в днесбг!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Азотен диоксид на български е азотен двуокис - NO2. А, още по на български нитрит. Във водата нормата е 5 мл. на литър. И 50мл нитрат. Тоест 5 и съответно 50 грама. Сметнете колко пиете и ядете, като супа. И вижте колко е във водата на София и другите градове. И във въздуха. Плюс металите...

Майонеза от здраве
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Та к'фо за каньоните?
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Градските каньони, градските каньони - кой ги построи ...
20
3
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 2 седмици
Азотен диоксид на български е азотен двуокис - NO2. А, още по на български нитрит. Във водата нормата е 5 мл. на литър. И 50мл нитрат. Тоест 5 и съответно 50 грама. Сметнете колко пиете и ядете, като супа. И вижте колко е във водата на София и другите градове. И във въздуха. Плюс металите.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 18
И какво предлагаш?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Основни източници на азотен диоксид са: тютюнопушенето, топлоелектрическите централи (ТЕЦ), някои промишлени предприятия, моторните превозни средства. През март-април много хора минаха на дистанционна работа от някоя вила или къща на село и пушеха там, а не в София.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До закачки

Ти колко НИКа имаш? Преброих няколко по IP-то ти. Голям смрадльо си.
Ти от а-н-у-с ли си раждан? Май е така...
Или са те събирали у хотелите по чаршафите, като са те правили?
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До президенти

Абе, шашкънин. Темата е друга. Подбирай къде да си слагаш това, което са ти дали, че не стига, че си прост, ами и не съобразяваш обстановката.
Разкарай се бе к-р-етен.
15
3
 
1
 
! Отговори
президенти преди 2 седмици
тиранин Бойко да не трови хората трябва се крадат милиони,милиарди ф- вие ги плащате здравните,пенсиите са в хора дето не са заработили и една стотинка,а имат имоти в Гърция,много имотни и купени президенти
14
4
 
0
 
! Отговори
миризми преди 2 седмици
азота не мирише душите смрадат
13
3
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 2 седмици
азота е скъпа суровина ха-ха
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Споко нали взеха заем за да изгарят *** в центъра на София, сега като тръгнат тировете да го карат денонощно ще раздвижат въздуха и ще се поизчисти.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мисля, че и боклуците, с които се топлите допринасят зимата за комфорта Ви.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой Софиянец да се изходи по въпроса за тези, които живеем малко по-далеччко от азотния диоксид?
Нямаше да е така и в София, ако имахте поне Евро-6, а не барутниците, които си купувате на старо и осмърдявате и душите си.
Но пък живеете в Столицата!
Хем смрадите града си, хем се оплаквате, че е осмраден. Не е ли странно?
9
1
 
13
 
! Отговори
fikri преди 2 седмици
То не е само в София, просто само в София се изследва. Ей сега като палнат печките на мебели и плоскости за зимата китните ни селца и да се ненадиша човек на чист въздух. В София, поне извън натоварените улици има някакво разсейване на замърсяването. Иди виж Панчарево като напалят печките - люти като дишаш.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както винаги идва зимата започват проблемите и както винаги виновни са автомобилите, а през останалото време ни дума за въздуха и защо ли, ами защото тогава няма нужда от отопление.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В София поне виждате какво дишате
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До . 4
А също и обеднена смес LPG.