Азотен диоксид трови въздуха в София

Концентрацията му в столицата е над нормите, води до инсулт и астма
19 ное 2020 18:50,
28
Азотен диоксид трови въздуха в София
Снимка: БГНЕС

Разпространен от екологично сдружение "За Земята" доклад показва, че въздухът в София е замърсен с азотен диоксид (NO2). Това рядко се споменава, особено на фона на този с фините прахови частици, заради които България дори е осъдена през 2017 г. за системно замърсяване, посочват от сдружението.

Основният извод от анализираните данни е, че София потенциално има проблем с концентрации на азотен диоксид над нормите, който поради специфичното разположение на официалните станции не се отчита като такъв, пише вестник "Стандарт". Специалистите припомнят, че замърсяването на въздуха е рисков фактор за развитие на дихателни проблеми, които и често са предпоставка за по-тежка симптоматика при заболяване от COVID-19.

Според публикуваните данни в две от общо 42 точки на измерване има превишаване на средногодишната норма, а в една концентрацията е малко под прага. Отделно в 12 от изследваните локации, за които няма данни от цяла година, има също стойности над средногодишната норма. В над 1/3 от точките на измерване те са близки до или над средногодишната норма за азотен диоксид.

Анализираните данни са за периода 3 юни 2019 - 31 май 2020 година и са част от измервания, направени от доброволците на AIRBG в партньорство с немската организация "Дойче Умвелтхилф" (Deutsche Umwelthilfe /DUH). За отчитане на замърсяването са използвани дифузионни тръби. Автор на анализа е д-р Ангел Буров, преподавател в катедра "Градоустройство" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Азотният диоксид е отровен газ с остра миризма, освен с белодробни проблеми, той се свързва със заболявания като астма, хронична белодробна недостатъчност, инсулт, коронарна болест на сърцето.
Съществен въпрос от епидемиологична гледна точка е и каква част от хората в София са изложени на по-дълги или по-кратки периоди на замърсяване с NO2 над и близо до критичните норми, включително прагови концентрации и алармени стойности. А за да отговорим на него, според д-р Ангел Буров "ни трябват по-надежден транспортен модел и анализи на трафика, измервания по-близо до улицата, където се движат хората и в градските каньони между сградите. На база на тях може да се прави добро дисперсионно моделиране на замърсяването на въздуха с азотен диоксид, както и оценка на експозицията на гражданите и посетителите на София".

Замърсяването с азотен диоксид в градовете идва основно от транспорта. За това говори и фактът, че през месеците март и април 2020 г. чужди изследователи показаха спадане на стойностите. Причината е намаляването на трафика заради COVID-19.

От екип "Чист въздух" правят заключението, че ако не беше намалял трафикът вследствие на мерките срещу COVID-19 е много вероятно да имаме повече места с превишаване на средногодишните норми. Необходими са повече измервания за азотен диоксид и съобразяване с резултатите от тях при определяне на мерките на територията на града ни. В момента Столична община разработва поредната програма за въздуха, със стотина мерки, но замърсяването с азотен диоксид дори не е отчетено, смятат еколозите. Те се надяват това да бъде коригирано, когато документът бъде представен на софиянци за коментари до края на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари