Столичен кмет брани от заличаване лика на полк. Дрангов

Български творци искат на негово място да бъдат изрисувани европейски символи
20 ное 2020 14:26, Красимир Ангелов
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
 

Застрашен от заличаване по предложение на българи е графит с образа на легендарния командир на Девети пехотен полк в Пловдив полк. Борис Дрангов. Причината е, че българи от посолството на Германия у нас са пуснали предложение до община "Изгрев" в София на мястото на легендарния български пълководец  да бъдат изрисувани европейски символи по случай председателството на Германия на ЕС.

Графитът е изрисуван преди 7 години в подлез в столичния квартал "Дианабад", а авторът му е неизвестен.

"Гордеем се с нашия графит. Предложихме няколко варианта, но творците от посолството избраха точно този подлез. Прецениха, че роденият в Скопие полк. Борис Дрангов не може да се впише в европейската тематика. Категорично се противопоставих на идеята полковникът да бъде заличен. Кощунство е да разрушим български полковник за сметка на някакви европейски тематики", заяви кметът на район ''Изгрев'' д-р Делян Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че първоначално не е приел, че българи излизат с такова безумно, по думите му, предложение. Категоричен е, че това е абсолютно недопустимо.

"Полковникът няма да бъде заличен.  Ще направим друго предложение към немското посолство. Ако те се съобразят с него - добре, ако не - живи и здрави. Специалното е, че полковникът загива на завоя на река Черна за свободата и обединението на България. Заличаването на този графит е абсолютно безумие", настоя кметът на район ''Изгрев''.

Според него е странно случилото се, когато публикува във Facebook ситуацията около графита - много от хората били изненадани от реакцията му.

"Няма нищо изненадващо. По отношение на Македония българската позиция би следвало да бъде една - ясна и категорична. И тя е, че Македония е българска", подчерта Георгиев.

През следващата седмица му предстои среща с посланика на Германия, но той е категоричен, че няма да позволи заличаването на графита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СМЪРТТА НЕ Е СТРАШНА! СЛАДКО Е ДА УМРЕШ ЗА БЪЛГАРИЯ!От дневника на Борис Дрангов, намерен в него след смъртта му.
35
0
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
Великан! Така трябва!
34
0
 
13
 
! Отговори
Trial преди 3 години
До АнонименЧе са еничери, еничери са. Само дето не съм на 100% сигурен, че са българи. По паспорт и име може, но не по самосъзнание.
33
4
 
13
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
България беше миналата година на (разпадащия се) ЕС. Ама не съм видял нито една картина в Берли, напомняща това събитие. Вероятно нашият посланник се е срамувал да предлага такива идеи ...
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немците ще ни продават македонско мурафети - ха ха ха
31
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немското посолство да рисува в Берлин, нямат работа тук особено по артистични въпроси и чрез платени НПО та..
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗапознатЗа жалост има една полулегална група , която обикаля тайно нашите исторически паметници и ги разрушава или полуразрушава.Пример-камъка, на който е седял Иван Вазов до Сопот-горната част е отчупена и изчезнала.И това са българи,които за шепа пари са готови и майка си да продадат
29
0
 
20
 
! Отговори
бг преди 3 години
Тези които искат заличаването на лика на героя не са българи и трябва незабавно да бъдат отзовани .Аман от предатели!
28
0
 
18
 
! Отговори
До доктор сър Пичук преди 3 години
Докторе, Р. Дрангова е внучка на героя полк. Борис Дрангов. Дъщеря е на сина му Кирил Дрангов - също герой като баща си. При опит да бъде арестуван от комунистическите милиционери след 09.09.1944г. е убит, но преди това успява да застреля няколко от тях. Всичко за България!
27
0
 
32
 
! Отговори
Дипломат преди 3 години
"Българи от посолството на Германия"? Това могат да бъдат само служители от техническия и обслужващия персонал - чистачки, шофьори, градинар, секретарки и т.н. Те получават заплатата си от германсската държава в лицето на посланика и правят, каквото той им нареди. И тъй като на посланика му е неудобно да прави такива провокационни предложения, наредил е на тях.
26
0
 
17
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
....тях ще ги лекуваме от болестта им. а другите да внимават, че ще трябва и тях да лекуваме...
25
0
 
25
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Из България обикалят подготвени, платени, обучени марионетки на Сорос. Те следят улиците, заведенията, обществото, субкултурите. Те са вече с промити мозъци, казано им е че създават нов прекрасен свят, микс между социална утопия и вечно благоденствие. Те варват в това. Таргетирани са групите на: скейтъри, рапъри, млади активисти, артисти, художници и тн. Тези групи трябва да внимават. В капана са вече групите на гейовете, които преди 15 год пълниха има няма една дискотека. Тях ще ги лекуваме.
24
1
 
18
 
! Отговори
Изгрев преди 3 години
В пощенската си кутия, освен спам-а с хиляди брошури на магазини и оферти на брокери, открих и едно книжле - отчет какво е свършила общината през последната година. Кратко текстче, плюс снимчица.Останах с много добро впечатление да ви кажа. Очевидно кметът ни е пич !
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е тоя дето искал да рисува отгоре бе, име и адрес ?
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се нарисуват травестит и гей - символи на Европа! Какви са тия ми герои от войните?
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на този кмет!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Но внимавайте дрогирани антифари да не го оцапат са лай**а
19
2
 
30
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Какво значи Европа се срамува от ПСВ? Може би Франция заличава всичко свързано с Фош, Жофър и т.н.? Аман от кухи хипи ***, аман от платени национални предатели, аман от НПО мишоци, но всичко се връща, ще има подобаващ отговор и за вас.
18
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пазете се от този , много безпардонно и безскруполно с-во ! Вяра му нямайте никаква !
17
24
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Защо никой не каже нищо мръснaтa лъжкиня и предателка и ортодоксална комунистка райна дрангова, дъщеря на Борис Дрангов, която е станала агент кремена от държавна сигурност... Сега тази райна е във вмро заедно с агент иван с голямото шкембе...