Фандъкова: Приетите в болница в София с над 1300 души повече само за 20 дни

Върви се към зелени коридори от 8 ч. до 10 ч. сутрин за възрастните
21 ное 2020 11:50, Елка Василева
55
Фандъкова: Приетите в болница в София с над 1300 души повече само за 20 дни
Снимка: архив, БГНЕС

Данните, числата показват, че има едно задържане, но това не бива да ни успокоява. Не бива да допускаме отново рязък скок в хоспитализациите, защото каквато и да е здравната система, тя не би издържала при един такъв натиск. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

По думите й, ако мерките в момента се спазват, няма да има нужда от ново затягане, но това зависи от нас - да носим маските, да спазваме дистанция, да се въздържаме от събирането с много хора.

Кметът на София допълни, че ако мерките не се спазват, е съвсем естествено да се налагат по-строги такива. Тя обаче изрази надежда, че това няма да се случи, защото според нея все повече софиянци спазват мерките.

"От 1 до 20 ноември само за три седмици броят на хората, които са постъпили в болница, е нараснал с над 1300 души. Това е огромен натиск към здравната система, към болниците в София. Първата седмица имаме над 500 души повече, втората седмица - около 500 души, третата седмица вече е малко над 140 души. Това означава, че здравната система и болниците с много усилия и с много организация успяха да дадат възможност на хората да се лекуват", заяви Фандъкова.

Още по темата

Според нея, за да има глътка въздух за болниците, е било нужно да се даде възможност на хора с леки симптоми да могат да получат внимание от страна на лекар и възможност за изследване, затова и са създадени COVID отделения в общинските ДКЦ-та.

"Вече за по-малко от 10 дни имаме над 2500 души, преминали през тези кабинети. В 11 общински ДКЦ-та има разкрити такива отделения, там освен лекарски преглед се дава възможност за тестване с антигенен тест - за хората, изпратени от личен лекар, или със симптоми - той е безплатен, а за хора, които просто искат да се проверят, се заплаща. Освен това се правят кръвни изследвания, при необходимост и рентгеново изследване", обясни кметът.

Относно коледните базари са заложени много строги изисквания и стриктно се проверява за спазване на мерките, категорична беше Фандъкова.

"Единият от базарите вече е отложен, този на площад "Славейков". Още от снощи следим коледния базар в Градската градина, за съжаление това, което видях, не ме удовлетворява, ще проверим днес дали организаторите могат да осигурят спазването на мерките, ако това не се случи, ще го затворим", каза кметът.

Според Фандъкова координацията между Спешната помощ и болниците се е подобрила и към момента има свободни легла в болниците.

Вчера стана ясно, че ИСУЛ ще бъде "чистата болница", която да обслужва спешни случаи.

"Ако отворим само една COVID болница, тя няма да реши проблема на София. Тя ще се запълни бързо, ще има нужда от още легла. Така че решението, което беше препоръчано от директора на столичното РЗИ, е да има една "чиста болница", а всички останали болници да могат да увеличават леглата", обясни кметът на София.

Относно зелените коридори в магазините и аптеките и недоволството от тях Фандъкова обясни, че се върви към връщане на мярката от пролетта - а именно: от 8.00 до 10.00 ч. да е освободен коридор само за възрастните хора, а всички останали да пазаруват след това, да няма коридори в аптеките, а възрастните да имат възможност да пазаруват и в останалите часове.

Трябва да се мисли за поетапно връщане на учениците в училищата, ако ситуацията позволи. Но според кмета на София това не може да стане едновременно за всички ученици.

"Мислим в посока учениците от седми-осми клас евентуално 12 клас, поетапно да се връщат, но водим разговори с цялата система. Повечето учители не са безотговорни хора. Направихме анкета сред всички училища в София, сред директорите и се получиха интересни данни - над 60% от тях смятат, че за учениците до пети клас трябва да бъде присъствена формата на обучение, защото си дават сметка какво значение има това за децата. Повечето смятат, че и по-големите трябва да редуват присъствена и дистанционна форма", коментира Фандъкова.
 


55
Още от София
Без хапване, пийванe и концерти на коледните базари в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Ало, Ваню преди 5 дни
Фъндъкова, знаем че много лъжеш и крадеш. Темата е приоритет на лекарите, каквато Не си. Тук няма как да правиш, ремонт на ремонта. Хайде красавице.......махай се......ЧАО...
47
0
 
7
 
! Отговори
Затваряйте училищата преди 6 дни
Приключвайте с тази глупава история с присъственото обучение и спрете с извращенията си за ученолюбие и занимавки на децата. Тормозите нормалните учители, ученици и родители! Бълвате непрекъснато страшни данни и заключението е "Хоп, хайде на училище!" Има нещо шизофренично в това поведение!
46
0
 
2
 
! Отговори
Dedo Vango преди 6 дни
I dnes nema umreli ministri, deputati, kmetove ,oligarsi, mafioti cela godina chakam.STRANNO
45
2
 
4
 
! Отговори
Къде са ма !? преди 6 дни
къде са тези 1300 болни с ковид !?
Болницита са ПРАЗНИ ккучко ЛЪЖЛИВА !!!

хората мрат заради отложените планови операци,
а мерзавците в бели престилки получиха повихение на заплатите и премии .....
44
2
 
10
 
! Отговори
Васил преди 6 дни
Оставка на ромската кметица на София !
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе, тия хора що си играят с огъня?
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Родителите на малките трябва да работят (1-5 клас). Учителите са съгласни, какво да правят. Които са здрави работят, когато са болни - децата не ги учат, а ги забавляват в класните стаи, доскоро и на двора, та много учители се и простудиха...
Този вирус дано ни отвори очите - много неща са калпави и имат нужда от основен ремонт или от директна смяна.
41
0
 
6
 
! Отговори
Управляващите преди 6 дни
са тези, които са длъжни да въведат ред, другото е бездействие с власт. Същите тези безотговорници, когато идат в друга държава спазват стриктно правилата, защото има тояга. Тарикатите от властта добре са си направили сметката - за тях при необходимост има всичко. Оставили са мангърите да си веят байряка и ни гледат сеира.
Позната истрория: пожарникари - пиромани.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До стоян - Защо не споменаваш Отровите глупаци разнасящи вируса без маски из центъра на столицата и за това ли са виновни управляващите .Сега някой от тях да е с маска ,или трябва да се пусне градски транспорт за отговорни и безотговорни като тези?
39
2
 
13
 
! Отговори
стоян преди 6 дни
Тези от ГЕРБ са откровени престъпници.Фандъкова цяло лято беше намалила градският транспорт в София.В резултат хиляди обменяха вируси по тролеи,трамваи и автобуси.Сега са още по неадекватни.Съд и затвор за за цялата управляваща ***.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Върви се към предсрочни избори и измитане на всички калинки като теб от властта.
37
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 6 дни
И какво чакате всички още? Знак от диктатора слънце да се разпореди? Медиците били натоварени, а той си джитка на инспекции и не му дреме, че народа умира. Хвърля през прозореца пари, които вече няма при кого да отидат.
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Как не видях един политик да чака за линейки, да го разкрива от болницата на болницата, или да чака на стълбите пред болница.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На 1,5 милионен град не е нищо............стига да има достатъчно болници!
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
С пускането на учениците присъствено ще ни затворят по празниците точно, което е неизбежно. Вместо да ги оставите дистанционно за да можем да изкараме една що годе прилична Коледа.
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ходи ти да пазаруваш от 8 до 10,ама без служебната кола,а с градския транспорт.Толкова са объркани,че вече не знаят нито какво говорят,нито какво правят.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тази пандемия може и да накара глупаците да мислят когато идат да гласуват,а ако не могат да питат някой доктор поне.И дано са разбрали че за управлените на голям град
учителки завършили в ЕС и офицери от ДС и Симеоново.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абсолютни лицемери! Ако толкова им пукаше за средното образование досега можеха да са го реформирали - да го дигитализират, да има учебни таблети, компютри за децата, интерактивни дъски, мотивирани и обучени на последните технологии преподаватели, със съвременна учебна програма, която ги учи на нещата, които ще им трябват в живота, без тежки раници, пълни с десетки учебници (за да усвоят едни пари едни издателства). Цяло лято проспахте, но изхарчихте милиони за неадекватни дейности.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Фъндъка сигурно е станала статистичка, за да отмята данните. Но тогава кой е кмет ?!
29
1
 
15
 
! Отговори
Майка преди 6 дни
Синът ми е 5 клас присъствено всеки ден имат свободни часове, поради това и пропускат материал. Чудя се защо изобщо ги карат да ходят децата, за да отчитат дейност ли? Най-разумното в момента е да се разпуснат всички ученици за онлайн обучение до края на първият срок и да се види това как ще се отрази на заболеваемостта. Не може да се бездейства и само да се отчитат нарастващите бройки болни и да се твърди, че всичко е по план и е нормално..