Въпреки коронавируса: Коледното настроение завладя в София

Отвори първия коледен базар
21 ное 2020 15:45, Нели Христова
30

Снимка: БГНЕС

Немският коледният базар в Градската градина в София се радва на интерес от жителите и гостите на града, съобщават от БГНЕС.

Теодора Бреме, която представлява организаторите на базара, каза, че нещата в това време се случват със строга дисциплина.

„Успяваме да запазим дисциплината, която искаме да наложим, така че да може хората да получат поне малко настроение в условията на тази тежка пандемия. Взети са всички необходими мерки – посоки на движение, вход и изход на базара, контролиран достъп, дезинфектанти“, посочи тя и подчерта, че през час-час и половина се дезинфекцират и къщичките с цел посетителите да се чувстват сигурни и защитени на територията на базара.

Теодора Бреме каза още, че не са изплашени от заплахата да бъдат затворени при допускане на нарушение и заяви, че ще направят всичко, за да не се стига до затварянето на базара преди планирания му край – 22-и декември. Заради мерките отпадна културната програма, детската къща и възможността посетителите да консумират храната на място.

„Сигурна съм, че ще има по-ниски приходи, но в случая основната цел не е колко приходи ще имаме. За нас е важно, че ние работим и ще може да допринесем за това настроение, което успяваме всяка година да създадем в столицата“, заяви Бреме.

Попитана дали не е трябвало да бъде отложен базарът, както се случи в чужбина, тя каза, че животът трябва да продължи.

Според Ралица Петрова, която продава греяно вино, това, което отказва хората да посетят базара са мерките, но въпреки това се надява в следващите дни броят им да се увеличи.

„Надявам се да има много хора, но предвид обстоятелствата и пандемията е малко трудно. Много по-зле е от предишни години, но все пак сме позитивно настроени”, обясни Петрова и каза, че истинският дух на Коледа предполага всички да са заедно и да се усеща топлината на хората и човещината.

Михаела Радкова поставя на скарата наденички, братвурстчета, наденички и всевъзможни вкусотии типични за немците. Според нея ситуацията няма как да не се отрази на приходите им, но са на базара, за да зарадват редовните си посетители.

„Мисля, че ограниченията се спазва, доста са затегнати мерките като цяло. На нас ограниченията може би ни помагат, тъй като от минали години сме свикнали да имаме много работа, по цял ден. Сега и за нас е доста по-лекичко. А за хората – мисля, че се чувстват доста по-спокойни. Виждам положителни качества в мерките“, каза тя.

Пред БГНЕС посетители казаха, че одобряват и подкрепят предприетите мерки на базара.

„Всяка година идваме по традиция. Обикаляме набързо и си тръгваме“, каза Ивана.

„Мерките са на ниво и смятам, че е безопасно за хората. Има го вече и коледният дух“, убеден е Мартин Савов. Според него базарът трябва да го има и най-важното е животът да продължи.

Друг мъж каза, че е редно в настоящата ситуация, базарът да бъде отменен, но сега е тук, за да разгледа заедно със своята съпруга и дете какво се предлага по пъстрите къщички, огласени от коледна музика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пръскайте, пръскайте бацилите! Скоро няма да има кой да ходи на работа.
27
4
 
1
 
! Отговори
Шопа преди 3 години
Аз си хапвам наденички у дома с две първокурснички от УНСС учещи дистанционно.
26
2
 
0
 
! Отговори
Станимир преди 3 години
До ЦК Така е за *** като теб,за мен Коледа е семеен празник,подаръци за децата, Дядо Коледа,обич.....и много друго...не ядене ,пиене и това друго което си написал...
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минах да хвърля едно око, но нищо не си взех.Повечето продавачки бяха с едно шлемче на брадичката, та дотук с взетите мерки, след като не знаят, че устата и носа са свързани и за това е препоръчително да се носят маски.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22 от 20Принципно си прав. Но успявам да ги прочета, защото винаги ме интересува идеята, а не само изразяването. Защото пък има и другия вариант - грамотно и добре написани творения, но отчайващо безсъдържателни.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Взети са всички необходими мерки посоки на движение, вход и изход на базара, контролиран достъп, дезинфектанти, посочи тя и подчерта, че през час-час и половина се дезинфекцират и къщичките..."----------И при всичко това жената се чуди, че няма желаещи да ходят на ТАКЪВ коледен базар?...
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20 коментар, като се опитах да го прочета няколко пъти, разбрах какво иска да напише авторът на коментара. Но, човек, толкова е неграмотно, че защо трябва така да се напрягаме и да предполагаме какво е измъдрил, като може правилно да го напише това само едно пусто изречение - с пунктуационните знаци и без правописни грешки. Всеки може да сбърка и да допусне грешка при писането, но масово преобладават подобни неграмотни коментари във форумите.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички нераъбрали 14Какво не му раъбрахте? Чудно дори Германия не отваря Коледните базари ,а при тях е традиция от векове,а и имат много по-малка смъртност от Ковид19.Хайде на базарите в България като за последно ....зашото после се мре!!!Като че ли не моце без Коледни базари една година
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15 и 16Само аз ли разбрах 14? Ето ви превод: ако германец види, че си правим базар насред пандемията, ще се уплаши от нас и повече няма да стъпи в кoчuнката ни.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръководството на града не се ли страхува от тероризъм по тия пазари, цяла Европа пострада, напоследък имаше много тежки случаи във Виена и в Париж. Като прибавими опастността от ковид 19 пандемията аз не виждам кой разумен човек би решил и разрешил тия никому не нужни коледни или каквито и да са там базари. Те са допълнително наливане на масло в огъня. Призовавам кметската управа да ревизира решението си. Открития вече немски базар как да е но защо и други другата седмица да отваря, стига вече се
18
1
 
5
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Ае вие шегувате ли се?!Кой позволява това бе!?
17
2
 
3
 
! Отговори
От село преди 3 години
Що пък един вирус ще ми пречи на настроението? Тия хора се побъркаха тотално....
16
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 15И аз не успях да разбера нищо от 14Браво софиянци за настроението.Напред и нагоре! Поздрави от Ямбол!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че е интернет-пространството и всеки може да изразява "мнение". Особено последният коментар е толкова неграмотно написан, че 3 пъти го прочетох и пак не разбрах какво иска да каже.
14
6
 
4
 
! Отговори
Един германец да вид преди 3 години
Базара и ще пита с имате ли вирус да, имаме по 100 човека на ден умират. Ще се обърне и НИКОГА Повече няма да се върне в тая страна на чудовища и садисти.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Миле, ти от Симитли ле си? Миленкови? Врътиш джипа.
12
12
 
6
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Крийте се, ми.шоци, че коронката дебне отвсЕкъде ;)
11
6
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Мен/нас/ Германия и Австрия не ни вълнуват.
10
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия и Австрия отмениха базарите, само на *** му трябва базар, за да си направи настроение...
9
9
 
4
 
! Отговори
Джуджак преди 3 години
Ама как беее разбира се че живота трябва да продължи 120 трупа на старци на ден не да нищо трябва да станат 500 за да спре базара, кой умрял в гроба и по далече ако може, важното е да има греяно вино:)))))