Помните ли ги? Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба...

Изложба показва техниката в дома на българите по времето на народната власт
415

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба или цифрови бутони, пишеща машина, компютър "Правец", прахосмукачка "Ракета".  Младите едва ли са ги виждали, но това е била техниката на  българите преди 10 ноември 1989 г.

Експонатите са събрани в пътуващата изложба "Техниката около нас по времето на народната власт", която сега гостува на  Националния политехнически музей в София.

Експозицията представя всекидневието на българина през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 г.

Сред предметите има кухненски уреди, домашна прожекционна техника, детски играчки с технически характер, видео и фото техника, звукозаписващи и звукопроизвеждащи уреди, телефони, пишещи машини, компютърна и периферна техника.

Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото раждане.

Интересно е и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка "Чавдар" – проследяващо историята на знаковите автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсиите ги е хванала носталгията и големо писане. Страх от короната и кибичат тук. Е, някои заработват копейки, други български пари,трети и копейки и български пари хахаха
367
3
 
13
 
! Отговори
Lyon Fr преди 3 години
И фотоапаратчета Зенит имам в София, те са подаръци от сватбата на родителите ми. Радиоточка Тонмайстор имаше в старата ми работа в един институт на БАН, даже работиха. В мазето имаше ТВ Пиринка, помня колко дълго се чакаше, за да се появи първо звук, после и картина. Голям спомен ми е и магнетофона Унитра, първите ми записи на музика още от детството...Имахме и пералня Перла 04, изкара 20 години, кой нов уред ще издържи толкова?Да не говорим за Москвича, на който съм се учил да карам някога.
366
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 369/373Тия бакалски сметки ги прави на някой, който ще се впечатли, не на мен. Едно балканче струваше 95 лева без облегалка и 115 лева с облегалка. На три деца едно колело. Тъжно, но факт, И много други неща, за които троловете тука и цял живот да пискате няма да промените или изличите, но, както казват хората, дойде Видовден, и който е учен на правилните неща сега не му се налага да въздиша по миналото.
365
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Като слон помня!Явно хич не помниш, щото нито Смена правеше снимки като хората, нито сега Канон и Никон струват по "3-4 бона"А се крадеше МАСОВО и ПО МНОГО. На всеки можеше да познаеш каква му е работата по това с какво е напълнил, мазата, терасата, хола и какво ли още не.На твоя приятел му кажи да си предаде партийната книжка за вторични суровини, че е крайно време, и да не се занимава с *** пропаганда, а "спокойните и усмихнатите" хора много добре са показани в соц филмите.
364
2
 
8
 
! Отговори
Lyon Fr преди 3 години
Помня всичко, от това поколение съм, родено през 80-те и ние помним от старото, както и лесно се адаптираме към новото. Това, че си пазя старото телефонче с шайба, будилниче Слава, радио Вефче и са ми скъпи спомени, не ми пречи в същото време да имам 8-ядрен компютър и телефон с Андройд 10, както и смарт ТВ.Един грамофон на времето е струвал 500-600 лева на онези пари примерно. ТВ Електрон - 1000 лв в ЦУМ.
363
7
 
8
 
! Отговори
До 369 преди 3 години
То парите никога не стигат. Ако родителите ти са били на минималната заплата от 120 лева (1985-1989), са получавали чисто пак толкова, а 120 лева бяха 2000 билета за градски транспорт. Сега за 2000 билета ти трябват 3200 лева чисто, т.е. заплатата трябва да е 3969 лева.Тогава минималната заплата получаваха тези дето взимаха бакшиши - келнери, бармани, фризьори и т.н.
362
7
 
9
 
! Отговори
Като слон помня! преди 3 години
Сега какви фотоапарати има!Вадиш от малкото джобче 3-4 бона и те ти "Канон", "Никон" "Олимпус"!20-30 мегапиксела!Това не ти е "Смена" по за 30 лв! Само се чудя, защо гърците купуваха по цели торби, а и се гърбеха с руски ютии!Гледам снимка на ***.Правехме такова само ние, американците и японците.Един приятел разправяше, че в Univ.of London на всяка маса имало наши "ЕЛКИ".Много лошо време беше!Хората спокойни,усмихнати, покрадваха, но малко, за да има за всички!Една такава смешна саморегулация
361
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 369/370Не "лъжа". Майка ми почина когато бях малък, и семейството нямаше пари за много повече от ежедневните разходи. Море за пръв път видях когато отидох в университета.Заплатите нито бяха високи, нито беше без значение дали има или няма пари. Налягахме си парцалите. Всъщност аз не се оплаквам. От малък съм научен да не се оплаквам, а да си гледам работата и това ще ме изведен на добър край. Така съм научил и моите деца и те са успешни хора. А вие въздишайте по море за 60 дни.
360
7
 
10
 
! Отговори
До 369 преди 3 години
Лъжеш. И аз съм трето дете и за трето дете се плащаше само пътя, а престоят в лагера беше безплатен. Ако родителите ти са имали много малко пари, в което се съмнявам, то би трябвало всяка година да те пращат на лагер. На практика тогава нямаше работещи хора с малко пари. Заплатите не бяха високи, но в сравнение със сега бяха в пъти по-високи.
359
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 368А аз помня, че нашите трябваше внимателно да разпределят средствата за да ни стигат (3 деца) и затова вместо по море, ходехме на село или в най-добрия случай на палатка. Явно родителите ми са плащали за да може да ходиш ти три пъти на море.Познай как е сега: Аз имам къща в Испания, а децата ходят буквално по целия свят (Пукет, Мартиника, Козумел), абе където искат.Така ще е и занапред.:)))))))))))
358
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз помня как едно лято ходих три пъти по 20 дни на море. Детски лагер от училище, спортен лагер и с родителите. Повечето смени бяха по 20 дни и малко бяха картите за море за 14 дни. Тогава морето беше море, а не Бетономорие, Мутроморие и останалите нецензурни сегашни имена.
357
8
 
10
 
! Отговори
Като слон помня! преди 3 години
Кьосе, заради твоята галерия един пост не успявам да напиша!Представи си - при комунистите нямаше даже ай-фони, плазмени телевизори, LED-техника, индукционни печки, микровълнови, магнитофонни ленти, а сага флашки! Нямаше автомагистрали и на бедните хорица им се налагаше от София до Бургас да пътуват цели 45 мин със самолет по за 10 лв! А ходеха да летуват всяко лято, че и по два пъти, голтаците му нйедни! И с какви самолети?Руски! И се снимаха с едни руски бакелитови апаратчета "Смена", лентови
356
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 362Завод на Либхер за хладилници има от 1999 в България. Нямате извинение, че не знаете за това. Мъчите се нещо, но не ставааааа.
355
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 363" ... за руските автомобили ГАЗ сега произвеждат такива луксозни коли. да ти падне шапката."Руснаците правят Ел коли най-евтините я сравнение със западните!"Какви "луксозни коли" произвежда ГАЗ?Какви руски електрически коли се продават на пазара, я кажи.
354
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 360"Едно време бяхме недоволни от качеството на стоките от онова време, а сега въздишаме по онова качество."Въздишате тия, които си нямате идея какво значи качество и малкото от тогава, което сте запомнили се оказва, че някой "Друг" го е произвел. Както оня с 40 годишния хладилник, дето компресора му е правен във ФРГ, Българските цветни телевизори с кинескопи от Тошиба и Осрам и т.н.
353
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 348 А бре ей половината смартфони и скутери например идват от Китай ,отделно за руските автомобили ГАЗ сега произвеждат такива луксозни коли. да ти падне шапката..Руснаците правят Ел коли най-евтините я сравнение със западните!Иначе ония от соца здрави ама изостанала работа като цяло няма как да е с плановата им икономика остаряла идеология.
352
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега какви телевизори произвеждаме? А какви перални? Прахосмукачки произвеждаме ли? А печки? С хладилниците какво стана, а Мраз ли вече го няма? Може би произвеждаме компютри или поне телефони...
351
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 358Ами, вземи си и ти една прахосмукачка ракета и отивай да режеш дърва. ХАХАХАХАХАПонеже съм от планински край, да ти кажа, при нас винаги е имало незаконна и законна сеч. Всички ползват "некачествените" Моторни резачки на западняците. В горското каквито допотопни бракми имаше така и си изгниха.
350
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време бяхме недоволни от качеството на стоките от онова време, а сега въздишаме по онова качество. Човек оценява нещо чак когато го изгуби.
349
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 357Не се "сещаш" зашото така ти изнася, или защото си седнал в средата на социалстическия ти хол и избягваш да погледнеш кое къде се произвежда.:)))