Помните ли ги? Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба...

Изложба показва техниката в дома на българите по времето на народната власт
415

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба или цифрови бутони, пишеща машина, компютър "Правец", прахосмукачка "Ракета".  Младите едва ли са ги виждали, но това е била техниката на  българите преди 10 ноември 1989 г.

Експонатите са събрани в пътуващата изложба "Техниката около нас по времето на народната власт", която сега гостува на  Националния политехнически музей в София.

Експозицията представя всекидневието на българина през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 г.

Сред предметите има кухненски уреди, домашна прожекционна техника, детски играчки с технически характер, видео и фото техника, звукозаписващи и звукопроизвеждащи уреди, телефони, пишещи машини, компютърна и периферна техника.

Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото раждане.

Интересно е и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка "Чавдар" – проследяващо историята на знаковите автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помня ги някой дори ги имат още или пък дори ги ползват комшията има работеща прахосмукачка ракета занесе я на село и си чисти колата с нея желязна не си знае годините:))
347
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е сега произвеждане ли нещо, че не се сещам за нищо?
346
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 349/355Това не е инструмент, това е уред, но карай.И какво викаш, счупи се, а?А хубавия ти социалстически моторен трион яко баца?:))))
345
0
 
4
 
! Отговори
До 349 преди 3 години
Примерно Хускварна - моторен трион.
344
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 350/352Схванах я, но тя няма нищо общо с дебата социализъм/демокрация. Явно ти толкова си можеш.
343
0
 
3
 
! Отговори
До 351 личен опит преди 3 години
Казвал, че който плюе по българското копие на западен оригинал, всъщност плюе по западните стоки от онова време.
342
1
 
1
 
! Отговори
До 350 преди 3 години
Не си схванал идеята, но толкова си можеш.
341
0
 
12
 
! Отговори
Личен опит преди 3 години
Първияят български персонален компютър, както и всички останали "български" компютри бяха копирани едно към едно от американски компютри. Лично съм работил по тези проекти. Бог да го прости Марангозов но не мога да си кривя душата и да разправям че този компютър е проектиран в България. Той просто беше копиран в България.
340
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 335/345Не си спомням 92 да е бил социализма, но явно ти живееш в някое паралелно измерение.
339
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 347"Откъде ви гръмнат дивашката мисъл, че сега съм си бил купувал евтинджос и затова се чупел бързо? Аз нямам пари , за да купувам евтино."Щото и ние купуваме, но купуваме качествено и то не се чупи. Я кажи, какви инструменти си си взел, дето са се счупили (реално не е нужно да се счупят, за да се види, че са не качествени. Може просто да не вършат добре работата за която са предназначени). Дай някакви имена, да ти кажа колко са добри.
338
3
 
10
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
СЕГА , КАТО МРАЗИШ ВСИЧКО ЗАПАДНО , ЩО НЕ СИ ПОРЪЧВАШ ТЕХНИКА ОТ РУСИЯ...??!ЩО НЕ СИ КУПИШ ЕДИН РУСКИ "ЖСМ", НАПРИМЕР...??!!А , ЕДИН "МОСКВИЧ" , ЩЕШ ЛИ..??!
337
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде ви гръмнат дивашката мисъл, че сега съм си бил купувал евтинджос и затова се чупел бързо? Аз нямам пари , за да купувам евтино.
336
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"СТРАШНО ЗДРАВА ТЕХНИКА ПРАВЕХА ДО 1989г...."ХА,ХА,ХААААААААОСОБЕННО , КАТО РУСКАТА ПЕРАЛНЯ "АУРИКА" С ЛАСТИЦИТЕ ПО ЦЕНТРОФУГАТА....!...ИЛИ РУСКИЯ ТЕЛЕВИЗОР "РУБИН" , КОЙТО СИ ЗАГУБИ ЦВЕТОВЕТЕ НА 3-тия МЕСЕЦ, ЗА КОЙТО МАЙКА МИ БЕШЕ ДАЛА КРЪВ , СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНА ЗА ДА НИ ГО КУПИ!/ДОБРЕ ЧЕ И КУПИХ ВЕДНАГА ЕДИН ЦВЕТЕН "НОРТМЕНДЕ" НА СТАРО ОТ ГЕРМАНИЯ../
335
2
 
3
 
! Отговори
До 335 преди 3 години
През 1992 година една пералня струваше колкото седем средни заплати. Сега колко трябва да струва...
334
7
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Виц от соца Абе всичките им магазини кореком ама пълни със негодни стоки и ГМО продукти .Със красиви опаковки и *** продукти вътре .На мой приятел баща му беше международен шофьор ,носеше ни такива стоки който бяха със лъскави и красиви опаковки а вътре *** по бетер от нашите .Само цигарите им бяха що годе стока . Аз обичах да пуша КЕНТ Малборо и филип морис ,всичкото друго не ми хващаше декиш от тогава им напразих *** за който даваха големи реклами .
333
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 336"Имам куп инструменти купувани по онова време, които са сякаш съвсем нови, докато инструменти със същото предназначение се чупят или повреждат след кратко използване."Нека позная, инструментите които "се чупят" струват жълти стотинки (образно казано).Мхм. Ще се чупят и още как.
332
5
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До ЗА ТЕЛЕФОН СЪС ШАЙБА Ти си лъжец и измамник нищо не си плащал продажник долен ,защото когато ми вкараха телефон през 1984 година тогавашният телеком ми плати защото им станах абонат .Като ми вкараха и подариха апарата без пари .
331
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 335/337Падат цените на евтинджосите. На кадърно произведените уреди не падат. Току що ти дадох един пример.
330
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 327.... Миле са произведени в Германия, имат 20 годишна гаранция на мотора и имат порт за ъпдейтване на софтуера на пералнята (безплатно) през определен период от време. Супер икономични са и са на практика безшумни. Обаче *** иска да си купи Беко, защото струва 300 лева и после реве, че не издържали дълго. Даже и това не е баш така, но да кажем, че не могат да издържат 20 години.
329
4
 
9
 
! Отговори
Виц от соца преди 3 години
Наш заслужил другар се връща от командировка на запад. Питат го как е там? Той отговаря: "Абе мани ги. Всичките им магазини Кореком".