Помните ли ги? Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба...

Изложба показва техниката в дома на българите по времето на народната власт
415

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба или цифрови бутони, пишеща машина, компютър "Правец", прахосмукачка "Ракета".  Младите едва ли са ги виждали, но това е била техниката на  българите преди 10 ноември 1989 г.

Експонатите са събрани в пътуващата изложба "Техниката около нас по времето на народната власт", която сега гостува на  Националния политехнически музей в София.

Експозицията представя всекидневието на българина през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 г.

Сред предметите има кухненски уреди, домашна прожекционна техника, детски играчки с технически характер, видео и фото техника, звукозаписващи и звукопроизвеждащи уреди, телефони, пишещи машини, компютърна и периферна техника.

Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото раждане.

Интересно е и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка "Чавдар" – проследяващо историята на знаковите автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
2
 
7
 
! Отговори
НЯМАШЕ НЕТ ПРИ СОЦа преди 3 години
САМО В МВР И ЦК/БКП ИМАШЕ Т.Н. ТЕЛЕФОНИ -ПЕТОЛЪЧКИ , ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА И БЪРЗО СВЪРЗВАНЕ!
307
4
 
11
 
! Отговори
ЗА ТЕЛЕФОН СЪС ШАЙБА преди 3 години
--ПЛАТИХ , ЗА ДА МИ ГО ПРЕКАРАТ , С БУТИЛКА УИСКИ И ДВА ПАКЕТА КАФЕ НА ЗЪРНА ОТ "КОРЕКОМ" С ЗАПАДНА ВАЛУТА!
306
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе врно ли е, че по времето на комунизма интернета в България е бил забранен?? И наистина никой освен шефовете на партията са нямали достъп до интернет?
305
2
 
13
 
! Отговори
В БОЛНИЦИТЕ : преди 3 години
ИМАШЕ СПЕЦИАЛНИ КАБИНЕТИ ЗА КОМУНИСТИ И АБПФК--И ОТДЕЛНО ЗА ПРОСТОСМЪРТНИ БЪЛГАРИ!ВСИЧКИ ВНОСНИ ЛЕКАРСТВА ОТ ЗАПАД , ПЪРВО МИНАВАХА ПРЕЗ "ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА" И СЕ КОНФИСКУВАХА , АКО БЯХА НОВИ !МАЙКА МИ , БЕШЕ БОЛНА ОТ РАК И НАШИ РОДНИНИ НИ ИЗПРАТИХА "ЕНДОКСАН"!ПЪРВАТА ПРАТКА БЕШЕ КОНФИСКУВАНА ОТ "ПРАВ.БОЛНИЦА"!ЕДВА ВТОРАТА -ДОСТИГНА ДО НАС!
304
2
 
10
 
! Отговори
ДРУГ ВИД БИЗНЕС.. преди 3 години
..БЯХА , КОМАНДИРОВКИТЕ В ЧУЖБИНА ...А НАЙ-ВЕЧЕ НА ЗАПАД , ЗАЩОТО СЕ ДАВАХА ЗАПАДНИ ПАРИ ,КАТО ДНЕВНИ !ТЕЗИ ПАРИ СЕ СПЕСТЯВАХА-ЗА ДА СЕ КУПЯТ РАЗНИ ЕВТИНИ ЗАПАДНИ СТОКИ , ДЕФИЦИТНИ У НАС!ПОЗНАВАМ ДВЕ НАШИ КОЛЕЖКИ , КОИТО СЕ СБИХА ,ЗАЩОТО ЕДНАТА БЕШЕ ПРАТЕНА В СССР , А ДРУГАТА В ИТАЛИЯ.НА ЗАПАДИНИТЕ КОМАНДИРОВКИ СЕ ПРАЩАХА САМО ЖЕНЕНИ С ДЕЦА -КАТО ТЕ ОСТАВАХА В БЪЛГАРИЯ , КАТО ЗАЛОГ ,ЗА ДА НЕ БЯГАШ НА ЗАПАД!
303
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но тогава хората не умираха по стълбите на болниците ..
302
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но тогава хората не умираха по стълбите на болниците ..
301
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещата,които се произвеждаха тогава,бяха извънредно здрави,издържаха над 20 години,някои и по 40,аз лично имам все още вентилаторна печка от гдр,на възраст е на 42г и все още работи,бойлерите с плътен балон бяха и със стъклена вата също над 20г,сегашните са търговски продукти,а не потребителски,изкарват си гаранцията и ка ***,само някои перални правят изключение.Плюса е,че има разнообразие на марки,ама пак качество липсва.
300
5
 
14
 
! Отговори
ПОДРОБНОСТ: преди 3 години
ЗА ПЕЧКИ , ПЕРАЛНИ ИЛИ ТЕЛЕВИЗОРИ ОТ ЦУМ---СЕ ПРАВЕХА СПИСЪЦИ И СЕ ЧАКАШЕ ОЩЕ ОТ 3-ЧАСА ПРЕЗ НОЩА НА ОПАШКА!ЗА РУСКИ ИЛИ СОЦ-АВТОМОБИЛИ ---СЕ ЧАКАШЕ ПО 10-ГОДИНИ , КАТО ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ВНОСКА ЗА РЕД , БЕШЕ ОТ 1,500-лв.!ТАКА ДЪРЖАВАТА ВЪРТЕШЕ НАШИТЕ ПАРИ ЦЕЛИ 10-г. БЕЗ ЛИХВИ И НАЧИСЛЕНИЯ, КАТО СРЕДНАТА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА БЕШЕ ОТ 140-150-лв.
299
9
 
11
 
! Отговори
САМО ЕДИН ПРИМЕР: преди 3 години
ЗА ВСЕКИ ЗАЛОВЕН НАРУШИТЕЛ НА ГРАНИЦАТА -ГРАНИЧАРЯ ПОЛУЧАВАШИ 3-ДНИ ОТПУСКА!ЗА УБИТ НАРУШИТЕЛ--15-ДНИ!ПОВЕЧЕТО НАРУШИТЕЛИ , БЯХА БЕГЪЛЦИ ОТ "СОЦ-РАЯ" НА СИВ И БЪЛГАРИЯ!
298
4
 
10
 
! Отговори
МЪКА , МЪКАААА.... преди 3 години
ЗА КОМУНИСТИТЕ И КАДРИТЕ НА БКП/ДС----ДЕФИЦИТА , БЕШЕ АДСКИ ДОХОДЕН БИЗНЕС!НАПРИМЕР:СИНА НА ПЕКО ТАКОВ-ЯНЧО ТАКОВ , ВЪРТЕШЕ ДАЛАВЕРИ С КОЖУСИ ОТ ТУРЦИЯ , ЗАЩОТО БЯХА ДЕФИЦИТ И СЕ ТЪРСЕХА ОТ ИЗИСКАНИТЕ ДАМИ!ЕДИН ОТ НАШИТЕ ПОСЛАННИЦИ В РУСИЯ , БЕШЕ ЗАМЕСЕН В ДАЛАВЕРИ НА ВНОС НА КОЖИ ОТ СРЕБЪРНИ ЛИСИЦИ И НОРКИ И МУРМЕЛИ.ДИРЕКТОРА НА ДСО"ПИРИН" --ВЪРТЕШЕ ДАЛАВЕРИ С КОЖИ И МАТЕРИАЛИ ОТ "АГФА"!
297
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се сетя само какви лъжи ни учеха.Как ни учеха за ястребинчетата, избити от "фашистите"А за децата и възрастните, с които е била взривената църква Сета Неделя - нищо.Тогава в църквата е имало и много деца дошли понеже е било Великден.Беше си ОТВРАТИТЕЛНО отвсякъде.Да ходя при роднините на Запад ми беше забранено, но на дечицата на номенклатурата разрешаваха. Колко млади хора загинаха по границата, мпонеже искали да отидат в Гърция?А на убийците граничари им даваха награди за убийствата
296
7
 
13
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ВСИЧКО ПРИ Т.ЖИВКОВ , БЕШЕ ДЕФИЦИТ!ДОРИ ПО-МАЗНИТЕ ЛА""А ОТ "КОРЕКОМ" СЪЩО, АМА С ДОЛАРИ И МАРКИ!ЗА СВАТБА, НОВОБРАНСКА ВЕЧЕР ИЛИ КРЪЩЕНЕ НА БЕБЕ-ЗА КАЙМА В ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА , СЕ ВЗИМАШЕ БЕЛЕЖКА ОТ ПАРТ.СЕКРЕТАР НА СЕЛОТО!С ЛУКАНКА ИЛИ ПУШЕН ПАЛАМУД , СЕ ВЛИЗАШЕ ВЪВ ВУЗ!С ШИШЕ УИСКИ И ШОКОЛАД "ТОБЛЕРОН" СЕ ХОДЕШЕ НА ЗЪБОЛЕКАР!НА ДОКТОРИТЕ СЕ ДАВАХА ПАРИ В ПЛИК!ЗА ХУБАВО МЯСТО НА РАБОТА--СЕ БРОЕХА ПАРИ , В МАРКИ И ДОЛАРИ, А ЧЕСТО И СЪС СЕКС!ДЕФИЦИТА --БЕШЕ ДОХОДЕН БИЗНЕС !
295
0
 
2
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
ама си мечтая за времето, когато някой ще измисли филтър, с който да спира *** в нета...вярно, че коментарите в някои форуми ще намалеят до десетина, ама по-добре...:)))
294
6
 
11
 
! Отговори
Мизерията беше преди 3 години
Просто покъртителнаЦялата държава беше оградена с мрежи обърнати НАВЪТРЕ за да не бягамеА Гранични войски стреляха на месопосмелите да избягат от раяМдаа
293
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 295Точно.Тук някакъв се хвали с 40 годишен миксер: разполага с 3 скорости, или безстепенен като за 3 скорости, и 2 приставки едната за тесто дето за нищо не става и една нормална, но тогава те бяха с прави перки, които разбиват по-бавно.Моя на Филипс има 21 скорости, турбо, приставка за пасатор, купа с перка за кълцане, гарантирано е по-ефективен, харчи по-малко ток и е по-лек. И НЕ Е произведен в Китай. Познайте къде е произведен? Точно така:в България
292
9
 
12
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
ама когато в България имаше телевизори опера, долу-горе същите са били в така любимия ви запад...някои май си мислят, че на запад са имали смартфони и интернет още от началото на двайсти век...:)))
291
2
 
11
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
До Анонимен ама хладилниците Мраз се правеха със западногермански компресори...така че каквото в ГФР,такова и в НРБ...
290
2
 
9
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
До Анонимен ама хладилниците Мраз се правеха със западногермански компресори...така че каквото в ГФР,такова и в НРБ...
289
7
 
15
 
! Отговори
За 296 преди 3 години
И връзки за всичко трябваха!Помня че трябваха яки връзки да си купиш месо за празниците. Абе мизерия отвсякъдеАма за партйните секретари , милиционерите, любовниците им и тарикатите си беше добре