Помните ли ги? Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба...

Изложба показва техниката в дома на българите по времето на народната власт
415

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Телевизор "Опера", фотоапарат "Смена", телефон с шайба или цифрови бутони, пишеща машина, компютър "Правец", прахосмукачка "Ракета".  Младите едва ли са ги виждали, но това е била техниката на  българите преди 10 ноември 1989 г.

Експонатите са събрани в пътуващата изложба "Техниката около нас по времето на народната власт", която сега гостува на  Националния политехнически музей в София.

Експозицията представя всекидневието на българина през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 г.

Сред предметите има кухненски уреди, домашна прожекционна техника, детски играчки с технически характер, видео и фото техника, звукозаписващи и звукопроизвеждащи уреди, телефони, пишещи машини, компютърна и периферна техника.

Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото раждане.

Интересно е и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка "Чавдар" – проследяващо историята на знаковите автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Имаше и хубаво и лошо. Като сега.
387
0
 
1
 
! Отговори
До мрънкьо 396 преди 3 години
Помня опашките за димящ прекрасен бял хляб с хрупкава коричка. Купувахме за вкъщи +1, който изяждахме на улицата, докато се наприказваме с приятелите. Килограмов, струваше 30 ст. В нашата фурна само правеха ръжени хлебчета по 6 ст, аз въведох модата сред приятелите-планинари при по-дълги походи да си носим от тези хлебчета.А ти със сигурност си по-млад и не знаеш що е глад, следвоенен глад в бомбардирана София, цялата в руини!
386
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... и платки от ЕС 1020
385
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам ги!Реликви!И радио "САКТА"И няколко радиоточки, и радио "Пионер"Абе какво знаеш Ти...
384
1
 
0
 
! Отговори
392 преди 3 години
а помниш ли полу празните рафове на магазините хляб от най нискокачествено направен нощите без ток и страха да не те ограбят
383
1
 
3
 
! Отговори
Д. преди 3 години
До 305, 307 Не е справедливо да наричате граничарите убийци! Да, даваха отпуск, но ако не стреляха по бягащите от "рая", ги награждаваха с "враг на народа", затвор до пенсиониране....
382
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 388"Говори ми - на някои им купуваха колела преди другите, защото бяха малко по-големи, естествено."Глупости.
381
1
 
16
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
А помните ли картите за почивка за три седмици? А вечерите до полунощ на улицата без бандити и крадци? А дните без да чакаш гнусният шеф да ти звънне? А купчините кюфтета и питите кашкавал? А шунката на калъпи без соя? Помните ли?
380
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите за доста неща не са чували. Не са чували за Карл Май, Винету и Поразяващата ръка и за други подобни писатели и техни герои, но това е половин беда. Те не зная още, например, числото "Пи". Не знаят нито стойността му, нито, даже, как се пише. Ето това, вече, е беда, която скоро ще ни сполети.
379
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манивелата на Москвича не се вижда.
378
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И, не, НЕ ВСЯКО дете имаше колело. "Дай да му свия едно кръгче" говори ли ти нещо? --------Говори ми - на някои им купуваха колела преди другите, защото бяха малко по-големи, естествено. На някои не им купуваха, поради дивотия на родителите - основно на момичета. От квартала в София и от маалата на село, не познавам момче без колело. Но пък някои караха мотори Балкан, Симсон, ЧЗ и МЗ от бащите и по-големите братя.
377
0
 
2
 
! Отговори
До 374 преди 3 години
Нещо послъгваш. Обикновен грамофон "Лира" струваше 60 лева; телевизорите"Електрон" струваха 670 лева. За сравнение - телевизор ColorStar (Филипс) в Германия струваше $1100, а българският му клонинг София 81 - 1500 лева.
376
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 382"85 лв и Балканче имаше ВСЯКО ДЕТЕ."Ц. 85 лв бяха старите модели с ръчка на заключването на "чупещото" се рамо при сгъването. По-новите модели бяха с пластмасов кръгъл черен елемент, който се завинтваше. Етикета с цената беше златист долу при основата на средното, а седалката беше "Комфорт" с емблемата на Балкан на гърба. И, не, НЕ ВСЯКО дете имаше колело. "Дай да му свия едно кръгче" говори ли ти нещо? Поживели сте си някои, плащали сме за вас, сега други си живеем.
375
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не се надявам на нищо, не се страхуваме от нищо.Аз съм свободен."Никос Казандзакис.
374
2
 
0
 
! Отговори
Слон...до 375 преди 3 години
...японска дигитална оптика от високо качество с обективи за професионалисти (задължително мощен теле) и виж колко ще ти струва! Тогаз *** да снимаш врабчова кукумявка за корица!Много държа на приятелите си! Говорех за един голям учен! Той никога не е бил член наПартията с голяма буква - има много неудобни роднини! Така че към Вторични суровини се запътваш ти! "Ходом ***-арш!"
373
2
 
1
 
! Отговори
Като слон помня! преди 3 години
До Анонимен 375И като слон мога да смачкам парче воняща органика, позволила си да мине границата на приличния тон! Аз съм стар, имам чувство за достойнство, не лъжа - за мен това е енергетически неизгодно, с отлична памет и признат от мнозина стойностни хора интелект. Не се боя от нищо, освен от гърмотевична буря. "Аз съм свободен"! Бас държа, че не знаеш на чия епитафия написано последното изречение!"Смена" правеше отлични снимки и ставаше за начинаещи. Вземи да оборудваш високата класа япо
372
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена ми имаше един ФЕД от баща си и с него направи най-уникалните цветни снимки на децата. С цифрова камера на автомат всеки може.
371
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно балканче струваше 95 лева без облегалка и 115 лева с облегалка. На три деца едно колело------85 лв и Балканче имаше ВСЯКО ДЕТЕ.
370
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прахосмукачка Ракета е техника от 60-те години, в края на 80-те милките отдавна и бяха изгризали шланга.
369
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 366 АнонименФункционално неграмотен ли си - четеш, но не разбираш!