Преградиха оживена улица в София, била частен имот

Живущите се оплакват, а собственикът иска да строи
23 ное 2020 11:34,
66
Преградиха оживена улица в София, била частен имот
Снимка: Кадър Нова тв

Собственици на имот в кв. "Витоша" в район "Лозенец" опънаха мрежа и преградиха достъпа до оживена улица. Оказва се, че част от "асфалта за обществено ползване", всъщност е положен върху частен терен. Собствениците му предприели крайната мярка, защото искат да строят, но не могат да влязат във владение на собствеността си. Според хората от квартала обаче блокираният достъп създава изключителни неудобства.

Никола, живущ на улица "Константин Петканов", разказа пред Нова тв, че една сутрин на пътя, който е  основен изход от квартала, изникнала ограда, която го препречва. Това не е първият подобен случай. При предишния улицата била разкопана с багер.

Виктор Тренчев, човекът, заградил с мрежа улицата, заяви, че всъщност пътя е частен имот, и е крайно време той да влезе във владението му.

"На пръв поглед имотът изглежда като улица, тъй като има положен асфалт, изградени тротоари и дори паркирани коли. Всъщност това е частен терен, един от няколкото, които предстои да бъдат придобити от общината, за да бъде изградена улица в същинския смисъл на думата", заяви Константин Павлов, кмет на Район "Лозенец".

Сега предстои частите от улицата, попадащи в частни терени, да бъдат изкупени, дарени от собствениците или отчуждени, посочи кметът. По думите му това е проблем, който съществува от десетилетия.

Собственикът на конкретния имот г-н Тренчев, заяви, че се опитва да получи разрешително за строеж. Едно от изискванията обаче е достъп до общинска улица. Той заяви, че е готов да дари частта от имота си, в която попада улицата и призова собствениците на останалите имоти с подобен казус, да направят същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
11
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Собственика е имал някакво парче земя на полето извън софия. Да си му върнат същата квадратура на полето и да миряса! Да строи там каквото си иска.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На времето в Руската империя отчуждените имоти са се заплащали по ПЕТОРНИ цени!
20
5
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
При ГЕРБ заменките вече не стават както едно време при управлението на Костов и после Тройната Ламя:):):)
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 6А Есватини нещо да ти говори!?
18
1
 
21
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Статията можеше да бъде озаглавена '' общинска улица е навлязла в частен имот''.
17
6
 
18
 
! Отговори
krum преди 3 години
Всички общини и главния архитект на София, изнудват хората да даряват доброволно частите от имотите си попадащи в улици, въпреки, че по закон районите трябва да ги изкупуват. Просто няма държава - всичко е схема....
16
2
 
16
 
! Отговори
Стари градски песни преди 3 години
Кметът бил казал: частите от улицата, попадащи в частни терени, да бъдат изкупени, дарени от собствениците или отчуждени. По колко ще изкупуват? По толкова, колкото продават местата за паркиране ли - 17 000 лева за 1 автомобил? Не се наядоха, не се накрадоха кметове и кметици в София - и Иванчева, и Стоянчева, и Сандъкова, и всички други, за които се сетиш! Това не било работа на общината, и онова не било. Ами да, защото или няма как да се открадне, или е малко заоткрадване и не стига за всички.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека иска да си дари част от имота на Общината само и само да му се придвижат документите. И въпреки това Общината го мотае. А трябваше да му го изкупи по пазарна цена...... Докъде го докарахме от бюрокрацията на управляващата партия
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мутрите има заменки гора в майнат.а си срещу имот първа линия на морето. За собствениците в центъра на София или други градове няма предложение за заменки с друга равностойна земя. И после Бойко рязправя,че ни е хубава държавата и корупция няма.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 9По едно време имаше регулация, после няма. Сега като се строи хората се съобразяват с плановете на регулацията, когато я имаше. Абе пълна каша...
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Това не са реститути. Просто кварталът се развива, а общината вместо са изкупи улиците, пести и чака да стане много спешно, за да изкупи някоя малка част. Повечето улици са частни и всеки може когато си иска да загради.
11
0
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Регулацията и отчуждаването са отделни въпроси. Има ли там улица по регулация лесно може да се види в iSofMap (не знам къде е точно този парцел и не мога да проверя). Ако има улица по регулация, то част от нея е частна, но това не значи, че може да се слага ограда. Не може. Незаконно е. Просто е частна улица, която общината трябва да отчужди. Вече, ако там няма улица по регулация, оградата е напълно законна.
10
7
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
До АнонименТакава държава "Свазиленд" не съществува
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отчуждила ли е общината и платила ли е имота за улицата по позарни цени?Ако да - собственик вече е общината.Ако не - защо не го е направила, като е създавана регулацията и са давани разрешенията за строежи?Та кой точно архитект и служетел в общината е подписвал и трябва да си ходи?
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия реститути съсипаха София. Трябваше да се разплатят в тях за жълти стотинки преди 30 години и толкоз.
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го няма даже в Зимбабве и Свазиленд определено не сте нормални в бг
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мила родна картинка. Пак не сме отчуждили имота, защото нямало пари... 72лв. м2 е отчуждаването, да го платят на човека и толкоз. Вече има и тънки моменти относно регулация, план и т.н.. Ако имотът е в улична регулация, никой не го интересува частен ли е или не. Просто това е частна улица и нямаш право нищо друго да строиш там, където тя минава. Обикновено подобни спорове завършват с отчуждаване, ако има улица по регулация и това е. Ако няма улица по регулация, обаче, става интересно.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аа, сега видях коя е улицата.. Там има и друг проблем. Бяха обещали, че ще има по-нагоре още един (поне) изход от квартала, ама там едни важни са си заградили пътя и тях не ги пипат, съответно друг изход няма и скоро няма да има. Така че добре прави човекът. Подсеща ги да си изпълнят обещанието. Подкрепям!
4
0
 
15
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Живущите да сезират протопрезвитер Кусан Хадавян за случая.
3
3
 
7
 
! Отговори
Сметки преди 3 години
по регулацията. Ще му я платят по 30 лв квадрата.