"Св. Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник

Княз Александър Невски си спечелил славата на бляскав воин
Обновена: 23 ное 2020 10:31 | 23 ное 2020 10:30, Петя Славова
9
"Св. Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник
Снимка: БГНЕС

Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник. На тази дата Православната църква чества паметта на великия руски княз, който твърде млад се отказва от княжеската титла и почести, за да приеме монашеството.

Княз Александър Невски си спечелил славата на бляскав воин. През XIII век сразява многобройна шведска войска, тръгнала на кръстоносен поход срещу Русия. По-късно на мястото на битката е съграден град Санкт Петербург.

След създаването на Tретата българска държава във Велико Търново се взима решението да бъде построен храм-паметник, посветен на светеца патрон на цар Освободител - именно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено - избрана е новата столица - София.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, превърнал се в символ на единството на българския народ, припомня БНР.

Патриаршеската катедрала чества и летен храмов празник, който се отбелязва на 30 август - дата се свързана с пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
от 5 и 6 преди 3 години
Александър Невски се почита на 6 Декември, а не днес. И Руснаците го почитат на 6 Декември.
7
0
 
2
 
! Отговори
от 5 и 6 преди 3 години
Най- Голямата Светиня на България е Рилския Манастир Рождество на Пресвета Богородица и Дева Мария, основан от най- великия Български светец свети преподобни Иван (Йоан) Рилски! Рилският манастир е посветен на Рождеството на Пресвета Богородица и е с няколко века по- стар от прехвалената парижка катедрала Нотр Дам, което ясно показва, че почитанието на Пречистата Божия Майка по нашите Български земи е от много отдавна! Най- старите светини на гр. София са Ротондата и Базиликата Света София.
6
0
 
2
 
! Отговори
от 5 преди 3 години
Същото се отнася и з аразните сръбски, руски, гръцки, румънски старци и старици, извинете, нека да си ги почитат съответните държави, но не и да ни го налагат като култ на нас, българите. Не че имам против да бъдат почитани от шепа българи, но да бъде наложено на цял български народ - не мога да се съглася. Защото Светинята на България НЕ е храм - катедралата Александър Невски или Руската църква, а Е Рилския Манастир Рождество Богородично, основан от най- великия Български светец Иван Рилски.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Св. Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празникГрешиш, Петя Славова, празнукът е ЕСЕНЕН, през Есента. Зимата започва на 23 Декември, сега е Есен!Друг е въпросът, че Александър Невски е руски светец, в миналия век той е бил непознат за българите, и едва ли нашите предци са го почитали и са му се молили. Нямам нищо против да бъде почитан и в България, но мисля, че по- добре ще е ако руснаците , рускоговорящите и прекалените русофили си го почитат.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрял някакви шведи,но после станал роб на татарите!Доста смешен светец.Все едно да издигнем нашия Ивайло за светец!
3
0
 
4
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 3 години
НАЦИОНАЛЕН КАТЕДРАЛЕН БЪЛГАРСКИ ХРАМ!!!!!"СВ. ИВАН РИЛСКИ"ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
Майна преди 3 години
И КОЙ Е ТОЯ АЛ. НЕВСКИ?????? КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИТЕ??? КОЛКО Е ЖИВЯЛ В БЪЛГАРИЯ???? НЕ ВИ ЛИ Е ***.М.?????? СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ Е НЕБЕСНИЯТ ПОКРОВИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ!!! НЕ ВЛИЗАМ В НЕВСКИ. ЗАЩОТО МЕ Е СРАМ.
1
0
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
АЗ НЕ ПОЗНАВАМ ТАКЪВ БЪЛГАРСКИ СВЕТЕЦ!!!ТОЯ Е---ЧИСТО РУСКА ИЗМИШЛЬОТИНА!!!