София е в червения сектор по замърсяване на въздух

Буферните паркинги към метрото ще са безплатни днес и утре
Обновена: 26 ное 2020 13:16 | 26 ное 2020 11:33, Анисия Иванова
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Индексът за качеството на въздуха показва фини прахови частици 57.7 µg/m³.

Така София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес. Днес на първо място по замърсяване е Кабул, Афганистан, второто място се държи от Делхи, Индия, третото от Лахор в Пакистан. На четвърто място по замърсяване е Красноярск, Русия, Сараево в Босна и Херцеговина е на шесто място, а Прищина в Косово на 10-о.

Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще са безплатни в четвъртък и петък – 26 и 27 ноември, във връзка с високия атмосферен потенциал за замърсяване с ФПЧ10 и вероятност за настъпващи неблагоприятни метеорологични условия, водещи до задържане и натрупване на атмосферните замърсители в ниските слоеве на атмосферата, съобщиха от Столична община.

Продължават и проверките на Столичен инспекторат на строителните обекти. Днес ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел „Пътна полиция“- СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито.

Местната управа призовава гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари