София е в червения сектор по замърсяване на въздух

Буферните паркинги към метрото ще са безплатни днес и утре
Обновена: 26 ное 2020 13:16 | 26 ное 2020 11:33, Анисия Иванова
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Индексът за качеството на въздуха показва фини прахови частици 57.7 µg/m³.

Така София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес. Днес на първо място по замърсяване е Кабул, Афганистан, второто място се държи от Делхи, Индия, третото от Лахор в Пакистан. На четвърто място по замърсяване е Красноярск, Русия, Сараево в Босна и Херцеговина е на шесто място, а Прищина в Косово на 10-о.

Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще са безплатни в четвъртък и петък – 26 и 27 ноември, във връзка с високия атмосферен потенциал за замърсяване с ФПЧ10 и вероятност за настъпващи неблагоприятни метеорологични условия, водещи до задържане и натрупване на атмосферните замърсители в ниските слоеве на атмосферата, съобщиха от Столична община.

Продължават и проверките на Столичен инспекторат на строителните обекти. Днес ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел „Пътна полиция“- СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито.

Местната управа призовава гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София винаги е била един от най-мръсните градове в Европа. Това не е изключение. От години си е така.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основен замърсител е внасянето и изгаряне на ЕвроБуклука за ТЕЦ !!!!!!!
18
1
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Предната седмица минавам през Котел транзит,обезпаразитих дрехите и автомобила си!Във Варна е същото положение,безветрие мирише на влажни дърва,въглища,нафта,гуми,пластмаса!Автомобил на газ какво замърсява бе "чипирани"
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да им е честито на всички "столичани" дишайте с пълни дробове и утре пак се качете на 15+ годишния курник и газ
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От гербавото крадене се очертава и след пандемията да носим маски...
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При стойности от 50-60 мкг/м3, от печките идват между 45 и 55 мкг/м3. Затова някои искат да спрат колите!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не случайно е и на първо място по заразени с ковид. Доказано е връзката между замърсеният въздух и увеличените случай на ковид.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотна компания от все красиви, чисти и китни градчета
12
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
А Красна поляна, само питам.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината да обходи избирателните райони на индианците и ще реши въпроса със замърсяването. Коли имаше и през лятото, но замърсяването не беше с толкова високи нива. Всичко е ясно, но явно няма желание.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатни не безплатни- *** се качва на огромната 15-годишна немска барака тип БМВ 5, Ауди А6 или Е-клас и не се вози в метро. Твърде било неудобно и мръсно. Прекалено евтино е в София да имаш кола. За подобни бракми трябва данък 3-4000лв. и ще изчезнат с магическа пръчка. *** на малка кола НЕ се вози. Не е за него това, неудобно е, няма къде да се покаже с барутника, който струва колкото 1 месечна вноска на нов подобен модел. Мисли се за интересен, за богат... Абе, тъжно.
9
1
 
11
 
! Отговори
София-град преди 3 години
Не с безплатни паркинги,а с - безплатен транспорт в такива дни- градски/междуградски транспорт на макс имална честота- забранява се използването на автомобили в целия град- общината сключва договори с таксиджиите да правят превози на по - ниски цени- цялата полиция обикаля и следи за неспазването на горене- проверки на заводите всекидневнои какво ли още не може да се измисли
8
0
 
13
 
! Отговори
София-град преди 3 години
Годините си минават, проблемът с мръсния въздух си стои и се влошава.Все ни облъчват с какви мерки се вземат и какво се прави, но никой не казва какви са резултатите от тези мерки. Харчат се пари, управляващите се "борят" всекидневно, а резултати няма. Когато си с отговорности, а няма резултати, е ясно , че не ти е мястото там.
7
0
 
3
 
! Отговори
е да преди 3 години
По Петровден не е така, защо ли?
6
3
 
5
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Няма как цяла България да се изсипва ежечасно в Софията и въздуха да е чист, та ако ще цялата гадна бюрокрация да се вдигне.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И престанете да горите тия гуми. Моля ви, стига толкова!
4
0
 
17
 
! Отговори
да бе да преди 3 години
вчера вечерта към 21:00 беше 270 g/m³ до 700 на места в Столицата. Кой лъжете ? Почна се голямото палене на гуми и памперси. Живея в Западен парк. Съсипаха квартала, вечерно време не може да видиш на няколко метра от теб от мъглата от сажди.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захладня и пак заминахме на челните позиции. Сега Фандъка ще почне пак да пее че колите са виновни, ще почнат пак акции без резултат, забавление за електоратя който гори въглища, дърва и отпадъци в кюмбeтo...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера единствената ухилена до уши в училището, беше чистачката. Не спираше да повтаря и да се радва, че от петък ги затваряли. Дреме й на паpцaлa. Заплатата върви, соцяла и той, че ги е извъкала осем, кюмбето думка с гуми, памперси и дограми. Абе здравей живот.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А буферите в *** махала кога