За пореден ден дишаме мръсен въздух в София

Столицата - на първо място по замърсяване в света
Обновена: 28 ное 2020 08:40 | 28 ное 2020 08:16, Петя Славова
90
За пореден ден дишаме мръсен въздух в София
Снимка: БГНЕС

Според европейската система за въздуха и тази сутрин в София е отчетено замърсяване на въздуха, най-голямо в районите "Младост", "Хиподрума" и "Надежда", предава БНР.

Във връзка с повишаване нивата на фини прахови частици Столична община съобщава, че предприема извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици.

Ще се инспектират и строителни обекти.

Столицата ни е в лилавия сектор по замърсяване на въздуха, което означава, че е в сектора с най-висока опасност за здравето. Индексът за качеството на въздуха показва превишение на фините прахови частици няколко пъти над нормата – 188.4 µg/m³, предаде БГНЕС.

Тези данни нареждат днес София на първо място по замърсяване на въздуха. На второ място отново е балканска държава, това е Сараево в Босна и Херцеговина, на трето място е Лахор в Пакистан.

Милано в Италия е на шесто място, а на 11 място е Прищина в Косово. С най-чист въздух тази сутрин са Скопие в Северна Македония, Киото в Япония и Сидни в Австралия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е в селяните селяни строят къщи за други селяни вдигат прахоляк селяни си карат постоянно колите вдигат прахоляк *** селяни дошли при софийските братя разширяват гетото и палят повече печки вдигат прахоляк селяни паркират по градинките изнасят кал издигат прахоляк Та както казах най-големият проблем на София съселяните71690
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, браво за един ден две първи места. Не че на някой му пука.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селяни Много сте Не може да се изтрие цяла България и после да е чисто Махайте се обратно и града ще се изчисти Писна ми от вас
73
0
 
1
 
! Отговори
Младост преди 3 години
В Младост-3 е най-мръсен въздуха защото течението от ТЕЦ Изток го нси там. А какво сепгри нощно време никой не казва. През деня димът е бял, но за нощно време не се знае.
72
1
 
4
 
! Отговори
докато преди 3 години
докато мангановите частици се топлят като горят пластмаси ще е така.по-лесен вариант е да се емигрира в държава в която няма да ги пуснат да си правят каквото си искат както е тук.
71
0
 
2
 
! Отговори
Случаен наблюдател преди 3 години
В някои малки провинциални градове всеки ден мият улиците. Може би и в София трябва да започнат да мият - водата лекува...
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнах всякакви статистики на замърсяване за последните 24 часа и така и не намерих някъде София да е била по-замърсена от Скопие. От къде мисирките на ДнесБГ са изнамерили тази класация е крайно любопитно. Да бяха пуснали поне един директен линк от къде черпят подобна информация.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето защо хората носят маски на открито.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, правителството щяло да ограничи отоплението на дърва и въглища...Друг път. Плюс това, основният им електорат гори не само това, ами и гуми, стари дрехи и какво ли не. Как да ги пипнат, като трябва да им гласуват?
67
6
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
А бе, що селянката от Крушовица, *** , живее в София , а не в селото си ? Въздухът в Крушовица не е ли по-чист ?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не всичко е само пари, ама като ги нямаш - те са.Дето викаше един колега, аз хубаво ще се върна в родния град, ама какво ще работя там?
65
1
 
9
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Е, то София е и на първо място в света по бройки тъмно-сини граждани ! Защо се чудите ?
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина в тази София да живее човек си е малко екстремно - мръсен въздух, вируси, задръстено с коли, хора навсякъде един върху друг, няма места в детските градини.Хората нервни и бързо ходят насам-натам по главните улици - напрежение се усеща. Не се правя на интересен, но наистина не разбирам хората, които живеят на такова място. Вярно, че за някои там има възможност за повече пари да изкарват, но не всичко в живота е пари, нали трябва и добре да се чувства човек.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече от седмица и нещо седя на вилата. В София просто не се диша :(
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен до 70 преди 3 години
Ами пръсканията от самолетите за което некадърниците от ГЕРБ са дали зелена светлина ?
61
2
 
4
 
! Отговори
Селянката Фандъкова преди 3 години
Най-после изведе София на първо място по нещо.Но важен е любимия електорат,който я избира.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПечките и строежите.
59
1
 
5
 
! Отговори
Нарочно преди 3 години
За нас здравеопазването, образованието, миграцията и съдебната система не са национални интереси. Нашия национален интерес е популизма. Целия Балкански полуостров е такъв. Ако погледнете столиците на балканите са в топ 10 мърсен въздух в света. До кога ще търпим тази манипулация и простотия. Само с популизъм ни манипулират, нищо друго.
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60"Проблема не е в печките, а в колите и строежите"Не позна. Точно в "печките" е.
57
2
 
7
 
! Отговори
Нарочно преди 3 години
Нарочно го правят мърсен въздуха, за да умрем по-бързо. Като гледам нещата до година ще сме с още един милион по-малко. В моме та сме около 6.500.000. 20% са неграмотни от малцинството, 2.500.000 са пенсионери и около около 1.500.000 деца. Реално активните българи са не повече от 1.500.000.Като имате предвид колко е увеличена смътноста и намалена раждаемостта и увеличена младежката миграция, всичко отива на кино. До 10 години ще имаме втори ромски език. Но на кой му пука.