Едва 11% от замърсяването на въздуха в София е от транспорта

60% идват от продуктите на битовото горене
30 ное 2020 09:30, Нели Христова
45
Едва 11% от замърсяването на въздуха в София е от транспорта
Снимка: БГНЕС

Комплексни са причините за замърсяването на въздуха в София, затова са комплексни и мерките, които се взимат. Но Столична община може да вземе всички мерки само в сътрудничество с гражданите.

Още по темата

Това обясни пред БНТ Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет.

"Според последното изследване на Националния институт по метрология и хидрология, най-голямото замърсяване - около 60% се дължи на продуктите на битовото горене. Затова и там са насочени усилията по двата проекта на Столична община за подмяна на печките на твърдо гориво на 55 000 домакинства, които се отопляват с дърва и въглища в зимния сезон", каза Радева.

Към момента около 6000 домакинства са заявили желание да се присъединят към програмите на общината. Основното изискване за това е хората да са собственици на жилищата, в които живеят, и да заявят своето желание в която и да е районна администрация.

Над 500 филтри са поставени на комините - те касаят онези домакинства, които няма да имат техническата възможност или не съответстват на програмата за смяна на техните печки.

"Около 80% от продуктите, които са замърсяващи околната среда, се прочистват с тези коминни филтри, като Столична община осигурява поддръжката и монтажа на филтрите през отоплителния сезон", коментира Радева.

В Столичния общински съвет предстои да се обсъди и мярката "Зелен билет" - тъй като в момента изискванията са две от станциите за измерване на качеството на въздуха да показват 200 микрограма за денонощие. Целта е да се намали на 150 микрограма.

11% е замърсяването от транспорта, според данните на Националния институт по метрология и хидрология.

С 24% се увеличава обхватът на улиците в столицата, които ще се мият. 96 000 декара от града ще се мие с увеличаване на обхвата, допълни Лорита Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
20
 
! Отговори
Софиянец-1948 преди 3 години
По-рано из цяла София камиони на Топливо разнасяха кюмюра и го изсипваха на тротоара до шахтата на мазетоТова не правеше на никого впечатление.Цялата фамилия с кофи и лопати го прибираше !.И почваше едно горене на печки с ,,горно" горене"! А цистерните с нафта и маркучът до варела в мазето и после...нафтовата печка! Всеки стар софиянец ще ви каже тези неща! Но бяхме под 1 милион,а сега сме над два,а ,,софийска котловина етясна, затворена и безветренна и зимните месеци винаги има мъгли и смог!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До nekojАвтомобилите ги има и лятото, но тогава замърсяване в такива размери.
18
1
 
15
 
! Отговори
тито преди 3 години
През лятото , идвайки от Витиня към София , Витоша не се вижда !!! Какво става с процентите от отоплението ?? През 50те години улиците се миеха всяка седмица! На ВСЯКА улица имаше специални "пожарни" кранове , където се включваха макарите с маркучи и....се миеше. НЕ казвам , че по тошово време са направени...?!
17
2
 
21
 
! Отговори
Попо преди 3 години
Ми нали затова гругарката Фънда, пардон госпожата Фънда вдигна данък МПС. И какво стана? Дедовия! От как тая си сложи парцалчето на сурата съвсем *** за зеле не става от нея!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом сме на първи места по замърсяване, явно сметките и анализите ви са грешни, а мерките които сте взели не са дали никакъв резултат.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв контрол да има на строителния бизнес, като там се размятат милиони? Много им е зор, че е мръсен въздухът. Всичко се прави със скандални "заменки" на терени и е на принципа "на ти, дай ми" - въртят се такива далавери, че свят да ви се завие. Само че с тия милиончета под масата после се купуват къщички я в Барселона, я в Швейцария, я някъде в австрийските Алпи. Боли ги к..а за нас и мръсния въздух, те техния живот са си го оправили за поколения напред .... ;)
14
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 3 години
Доброволно, с апели, безплатно, с мяучене по телевизора от увехнала даскалица не става.Властта се отказва да налага ред предпочита само да харчи парите ни. Това е гнусен популизъм който реално убива.Твърдо гориво трябва да е разрешено само на социално слабите - такива не са живеещите по Южната дъга. В мръсни дни социалните помощи тряба да са бутилка пропан бутан и от маалите да излиза кристален въздух. Кола без катализатор и фап филтър няма място в София.
13
0
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
а не идва от всичките дизелови автомобили със статут СЛУЖЕБНИ или ДЪРЖАВНИ!!!!а не идва от целия прашоляк който не спира да се строи и да се подмита! не е от целия този прашоляк който всеки строител "не обръща вснимание"!!КОНТРОЛ НЯМА И ТОВА Е ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ!!!
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трафикът, а? Затова ли въздухът е най-мръсен вечер след 19:30, когато слОчаЕно ТЕЦ-овете започват да работят на пълни обороти, т.е. да горят *** на Европа? Видяхме как се внасят цели контейнери от Италия, айде стига сте ни правили на маймуни! Разделяй и владей, това е истината! Вместо да се обединим и да изринем гадните мутри, ние се хапем помежду си и ни настройват. Битовото отопление, а? Какъв процент от населението на града се отоплява на твърдо гориво. Проблемът е в гадните ТЕЦ-ове!!
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дървото си е дърво качеството на топлината е съвсем друго от тази на климатици газ и тем подобни
10
3
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Едно време работиха хиляди заводи, всички се отопляваха на твърдо гориво и нямаше такъв проблем. Сега почти няма работещи заводи, много хора са на климатици и въздуха е най-лошия в света.Просто едно време имаше гори и зелени площи. Сега е изсечено всичко.Преди 90-та година на всеки изсечен декар се залесяваха по 10% отгоре. Сега само се сече.Простотията и абсурда на времето са безгранични. По добре да се върнем назад, а не напред.
9
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 6 Как ще видиш водоноска да мие улиците като не живееш в София ?
8
2
 
12
 
! Отговори
Газ преди 3 години
Автомобилите на газ е най-чистият транспорт. Това е спасението. Но вместо да се облекчи и толерира това, управниците го отежняват с бюрокрация. И после - мръсен бил въздуха. Отоплението на газ също. Но там нещата са още по зле. Газификация няма в повечето места а там където има цената й е висока.
7
4
 
16
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Ей така се прави - да настройват хората едни срещо други! София има около 400 000 'домакинства' - обаче виждате ли имало от тях едни 55 000 - дето създвали 60% от замърсяването в града! А единя милион автомобили (поне половината са над 10 годишни) са като младенци чистички - само 11% от мръсотията се падала на тях. Верваме им, нали?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хората се отопляват на дърва откакто свят светува"Да, ама сензори за прахови частици има инсталирани от броени години, които дават реална представа къде и кога по време на годината има завишаване на нормите.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив над 80 % идва от транспорта . Трафикът запрашава най много защото не се мият булевардите . Аз не съм виждал от 30 години водоноска която да мое улиците
4
0
 
13
 
! Отговори
ЛЪЖА!!! преди 3 години
А колко тонове *** се изгаря от Европа, нон стоп ??? А ? Стига сте лъгали, че хората са проблема!!! Само залъгвате овцете , че овцете са виновни, като ВИЕ горите *** и после обвинявате тцтцтц !!!!
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се отопляват на дърва откакто свят светува. Зелените либерасти искат да се отопляваме на ток от прескъпите им ВЕИ
2
2
 
18
 
! Отговори
Серго преди 3 години
Ей, разгеле, един път да се каже истината.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най после да излезе някой с това становище.