След пожара: Направен е крепеж на Шапкаревата къща

Очаква се да се вземе решение дали е културно наследство
30 ное 2020 11:25, Петя Славова
5
След пожара: Направен е крепеж на Шапкаревата къща
Снимка: БГНЕС

На 25 ноември горя една от емблематичните сгради на Стара София - Шапкаревата къща на бул. "Скобелев”.

Още в петък е извършен крепеж на покрива и други укрепителни дейности, заяви в "Денят започва" по БНТ зам.-кметът по култура и образование в Столична община доц. Тодор Чобанов.

 "Това е втори път, в който влизаме. Първият път беше пролетта, когато предприехме серия от действия по отношение на този обект, за който смятаме, че са налице всички основания за това да има статут на културна ценност и да бъде съхранен в оригинален вид, каквито са нагласите на обществото", каза още Чобанов.

Днес и утре ще заседава Националния съвет за културно наследство към министъра на културата. Когато съветът вземе своето допълващо решение, ще има основание къщата да получи статут, да се изработи нов подробен устройствен план, в който ще се гарантира оригиналният вид на сградата.

 "Ако собствениците не я реставрират, което е нужно да се случи, ще започнем да налагаме и съответните санкции", категоричен беше Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята на такива къщи е следната. Богат човек е я построил красиво и солидно за себе си. След 1944 го утрепват и дават къщата на селяци комунисти или някоя комунистическа организация. След 1989-та я връщат изтърбушена на 79 наследника повечето бедни като мишки. Хората имат една опция. И тя е да я продадат. Друго не могат да направят. Обаче не може щото била паметник. Създайте работещо решение и нещата ще вървят напред.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е го тоя ***, схемаджия! Ако не бяха партиините му връзки, щеше да му лъсне голия *** какъв експерт е!
2
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
И сега така ще изкара още 20 г и ще Краси СофияУправляват ни много алчни ама и с много слаб ум хора Разрешете на сибствениците на такива имоти да ги съборят и да построят точно същите сгради но съд съвременни материали и технология Никоя не ще да поддържа гредоредните руини и с право
1
1
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Много ли е трудно да се отчужди? А мен ми отчуждиха двуетажна къща ,в която живеехме,а тая пустее