Фандъкова посочи 10 стратегически обекта за София за следващите 5 години

За тях трябва да бъде теглен инвестиционен заем от 60 млн. евро
97
Фандъкова посочи 10 стратегически обекта за София за следващите 5 години

Планираме изграждането на 10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на София, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в своя профил в социалната мрежа Facebook.

По думите й първият от тях е довършване на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“, които са ключова част от третия градски ринг, която свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. Според столичния кмет този проект ще разтовари чувствително трафика през центъра.

Освен това се планира изграждане на бул. „Копенхаген", което ще намали трафика по бул. „Ал. Малинов“ и ще даде нова връзка на „Младост“ с бул. „Цариградско шосе“.

Друг проект е изграждане на бул. „Източна тангента“, който свързва бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“ и Северна скоростна тангента. Сред приоритетите е й изграждане на бул. „Рожен“, които ще даде връзка на сверените квартали с центъра.

Заедно с това ще има разширяване на бул. „Ломско шосе“, реконструкция на бул. „Скобелев“ с отдалечаване на трамвайното трасе от близките сгради и реконструиране на транспортния тунел под НДК, който се нуждае от цялостна рехабилитация, рехабилитация на тунела към „Люлин“ (бул. „Царица Йоана“) заедно с пътните платна и трамвайния път и обновяване на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, което е в лошо състояние, заедно с ремонт на пътните платна.

Сред приоритетите е и изграждане на Зеления ринг на София – от „Слатина“ до Борисовата градина, което включва велоалея, места за спорт и почивка по трасето на старата жп линия.

„За да успеем да завършим тези стратегически обекти за срок до 5 години, предлагаме взимането на инвестиционен заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка“, посочи Фандъкова.
 
По думите на столичния кмет целта на външното финансиране е за кратък период от време да бъде изградена инфраструктура, която е ключова за развитието на града десетилетия напред.

Фандъкова посочи, че за част от обектите вече има работни проекти, за други работното проектиране е на финала и вървят отчуждителните процедури.

"Благодарение на финансовата стабилност на София и инвестиционния ни рейтинг, имаме шанс да получим много добри условия – 0,35% лихва, без такси и комисионни за срок от 20 години", посочи столичният кмет.
 
Фандъкова уточни, че в общината е подготвен и списък с 5 резервни обекта, които да могат да заместят основен проект, ако има забавяне.

Резервните обекти са: изграждане на ул. „Войводина могила“ в „Овча купел“, която ще осигури обходен маршрут по време на изграждането на Околовръстния път, рехабилитация на бул. „Рожен“ от надлеза при жп линията до надлез „Надежда“, рехабилитация на бул. „Джеймс Баучер“ заедно с трамвайното трасе, изграждане на Западната тангента и възстановяване от бордюр до бордюр на улиците, по които в следващите години ще бъде изграждана канализация по програмата „Околна среда“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя вчера със снега по улиците Не можа да се справи та и стратегий има за след 5 год :))) смях във залата !
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 43 - ами като икономиката е съсипана, обществения транспорт също - като намери човек работа някъде - с какво да отиде до там бе човек? И в София може и да няма (много) със заплати 600 лева - ама София не е България!
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До до 32 - ами не смее господина с новите колички да спомене за хляба и пастите - защото тази която каза това едно време във Франция се раздели с главата си...Та има и той май известни притеснения (да не вземе някой друг да се вози на новите му коли)
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джипси куин само глупости мранкя
47
2
 
7
 
! Отговори
И каво стана преди 3 години
излеза че софийското жителство срещу което скачаха "демократите" е имало смисъл
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая селячка нищо не може да посочва, тъй като догодина ще предизвикаме предсрочни кметски избори и ще си я изпратим обратно в Самоков.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно убедена за следващите пет години, че все ще е тя.Нови оетилетки по график. Упражнение дотогава : поне по два пъти всеки ден да се качва и слиза самостоятелно в трамваи номер 6, 20 и 22.
44
7
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
Ами не, човек с 600лв. заплата не би следвало да има изобщо кола, но, уви, има 2... Отделен въпрос е, че в София хора с по 600лв. заплати НЯМА.
43
3
 
10
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Време е тази крадлива гербаджийка да влезе в затвора, а не да загробва столичани.
42
6
 
7
 
! Отговори
До до 32 преди 3 години
Ами качил си се явно нагоре по 'стълбата' и почваш акъл да даваш - на тези с по 600 лева заплати да си купят една нова кола за града, една нова кола за по далеч!Направо можеше да ги посъветваш като нямат Хляб - да ядат Пасти!
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите дизели изхвърлят огромни количества финни прахови частици, точно това което мерят. Зимата, за разлика от лятото се образува шапка над гръда и тези частици се трупат. Общо взето който кара стари дизели в града (освен големите машини) си е един *** Андрешко който се тови себе си и нас. В нормалните държави отдавна са забранени и не е случайно.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разговор с интелигентен човек: "Еха, колко е красива новата Мазда 6. Чудя се нея или Сюпърб или да отделя за премиум марка?". Купува, кара 2 години, сменя за нова. Разговор между шкембаци пред панелката в Обеля: "Мани ги тия *** бе, карам 124-ката вече 10 години! Железен автомобил!". Не излиза от сервизите, налива по 300лв. месечно за ремонти, ама за пред другите автомобилът е железен, няма грешка. За 10 години е изплатил в ремонти 2 нови автомобила.
39
5
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Картофа колко комунистически трамвайни линии е решила да закрива и да ги асфалтира ? Само питам.
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната заплата в София е около 1900лв. по данни на НСИ, което значи, че не е включен сивият сектор (демек го броят на 610). Реално средната заплата е над 3000лв. отдавна. С 3000лв. бруто човек може преспокойно да си купи нисък клас нов незамърсяващ автомобил. Но се предпочита масово огромни барутници осма употреба, както е казано долу в коментарите. А хора, които взимат под средната заплата, не би следвало да имат изобщо автомобили. Ама давай да наливаме там по 500лв. месечно в BMW на 10г..
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При умелото управление на ГЕРБ в столицата, от 2004 година, първо при тандема Борисов и Цветанов, които после бяха заменени от Фандъкова София се нареди на челните места в света по замърсяване с финни прахови частици. В следствие на това се увеличиха многократно хората със заболявания на дихателната система . Вече е доказано и че колкото по-замърсен е града, толкова по-силно удря и вируса.
36
7
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Нито съм мутра, нито съм меринджей. На дизелите на 10+ години им е лошото това, че са ЗАБРАНЕНИ във почти всеки развит голям град в ЕС. Купуваш една малка градска кола и караш, като искаш кола! Аз имам голям автомобил нов, да, ама в града карам малка кола- хибрид Тойота. Градска. Да, нова е, но излиза в пъти по-евтина от разни бракми от рода на BMW E60, Audi A6 E-class и подобни трошляци. Имаш и държавна субсидия за нея. На лизинг я взимаш с голяма ост. стойност и гаранция излиза евтино.
35
3
 
5
 
! Отговори
Околовръсното преди 3 години
Кога ще го преименуват на Околомръсното?
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко комуниста са нужни за да оберат магазин за кашкавал, ако СОТ е изключен за 15 минути и единия от тях е специализиран автоджамбазин ?
33
0
 
12
 
! Отговори
Sofia преди 3 години
Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се насочат всички средства към чист въздух. Достатъчно е пренаселено всичко и без това.