До 700 лв. глоба за непочистен тротоар пред блока

Ще се налага акт или фиш, най-малко 100 лева
Обновена: 2 дек 2020 10:49 | 2 дек 2020 10:49,
48
До 700 лв. глоба за непочистен тротоар пред блока
Снимка: БГНЕС

От 100 лв. до 700 лв. акт ще се пише на председателя на дом съвета, ако пространството пред блока ни не е почистено от снега. Това заяви пред БНТ Стефка Енчева, началник отдел "Контрол по опазване на околната среда" в Столичния инспекторат.

След настъпването на зимата и падането на първия сняг отново ставаме свидетели на непочистени участъци, а на места и на заледени улици, което пък от своя страна може да доведе и до множество инциденти.

Почистването на улици и булеварди след обилния снеговалеж в столицата вече започна. На места обаче заледени участъци и непочистени площадки пред жилищни блокове все още има.

"Започва се с почистването на МГТ-тата, ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици, като естествено, че почистването първоначално се започва с разпръскване на смеси, това е натриев хлорид. След спиране на снеговалежа, тогава вече започват работниците да почистват и тротоари", обясни Енчева.

На територията на Столична община спирките на масов градски транспорт са около 4000, като те трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта, а броят на вътрешнокварталните улици е малко над 4300.

"Във връзка с пандемичната обстановка, по разпореждане на кмета, ще се почиства цялата площ на тротоарите, което в момента навсякъде се прави. Като може да се разхвърлят смеси, именно сол, с цел разтопяване на леда, който е по тротоарите и след това вече почистване с гребла, като се правят естествено купове, но тези купове трябва да се слагат на тротоара", каза Енчева.

Според регламента, с приоритет на почистване са булевардите и по-големите улици, а пространствата пред блоковете са отговорност на живущите в тях. При неспазване на регламента, нарушителите подлежат на глоби.

"В случай, че не е почистено, инспекторите на Столичен инспекторат контролират, където констатират, че не са почистени териториите, естествено, че се налагат санкции. Може с фиш, а може и с акт на съответния председател на дом съвета, с акт, който е от 100 до 700 лв.", каза Енчева.

Столична община напомня на хората да почистват заледените участъци пред домовете им и допълват, че отговорността е тяхна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се постави сергйя е тяхно , а когато за чистене е мое :) а нека щом общината взема активите то нека си вземе и пасивите !
26
2
 
8
 
! Отговори
или преди 3 години
Който почиства тротоара - негов си е.
25
0
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
На когото принадлежи този тротоар, той трябва да го чисти...
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тротоара е Общинска Собственост Не е Частна и всеки да си се грижи за имота , свой !
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за Не почистени Улици във Квартала ???? Общината Не си е направила труда да прави разход за почистване на улиците и Аз по този пример не си правя труда да правя разход на време !!!!! Общината за всичко ми дава цена, искам цена и за труда си за чистене !!!!
22
0
 
18
 
! Отговори
анти диема преди 3 години
Я съм ***, ама защо плащам данъци? Не са ли общински тротоарите?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом имаш магазинче значи си много богат и могат да те дерат. Защо не казват гък на ромите, ами даже ги пробутват за частни услуги, я да ти измият витрината, я някаква друга простотия.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ако сложиш една сергия на тротоара да продадаш нещо и веднага ще дотърчат от общината да ти искат наем, защото тротоарите били техни.
19
0
 
20
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
А данъците за какво плащаме?
18
0
 
12
 
! Отговори
G. преди 3 години
А общинските тротоари и части общината чисти ли си ги?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чакай, чакайНе е в теб причината. В мутро-тикволандия гражданинът е винаги краен.По пезумпция контрата е в беззащитния обикновен човек.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме с фирма домоуправител.Да се оправят с тях.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бизнес трябва да се върти все от някъде на изборите задължително за мутрите не зобравяйте ****
14
0
 
22
 
! Отговори
Covid позитивен преди 3 години
Ама то става малко параграф 22. Ако изляза от входната врата ме чака глоба, че и затвор, че не спазвам карантината. Ако не изляза пък ме чака глоба, че не съм изринал снега. "Абе Зайо, ти защо си с шапка?" .... Ще е любопитен съдебен казус.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герп са глади
12
0
 
11
 
! Отговори
У преди 3 години
Само така, браво! Даже да въведат глоба и за снега във въздуха. Този, дето не е хванат докато пада, се топи и после отива в канализацията. Понеже почти не е отделена дъждовна и канална вода, може и допълнителна такса за канал. Само идея давам!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На първо място в света по замърсяване с финни прахови частици сме."-------------------------------------------------Замърсяване с финни прахови частици е резултат от многолетния слой прах по улиците и тротоарите. Преминават превозните средства и вдигат прахта над улиците и тротоарите. През нощта прахът отново се разполага на традиционното си място - по софийските улици и тротоари. И така всеки ден и всяка нощ. Кръговрат на софийския прах.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от почистващи фирми. Да се скрият някъде откъдето са дошли.
9
1
 
10
 
! Отговори
Ленин преди 3 години
Ленин е жив! Съботниците тоже! Да изчистим България за един ден! Ако трябва и за 365. Разбира се, да си платим и за това, че чистим!
8
0
 
16
 
! Отговори
Чакай, чакай преди 3 години
700 лева плащам на община Русе за два квардратни метра пред магазинчето ми, за това, че съм сложил няколко саксии с цветя, че да е по красиво. Подчертавам, че става дума за декоративни саксии с цветя, които не са за продажба. И в същото време трябва да изчистя около 50 квадратни метра до тротоара ?!?! Сигурно съм адски ***, че не намирам логиката!