"Топлофикация София" дължи 110 млн. лв. на "Булгаргаз", започва дело

Потребителите няма да останат на студено, обеща Николай Павлов
Обновена: 2 дек 2020 14:45 | 2 дек 2020 14:40, Анисия Иванова
37
"Топлофикация София" дължи 110 млн. лв. на "Булгаргаз", започва дело
Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз“ има заведен съдебен иск срещу „Топлофикация София“ за 110 милиона лева. Искът обхваща периода на доставка февруари – октомври на настоящата година, съобщи за БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Към днешна дата „Топлофикация София“ дължи 144 милиона лева. Дългът достигна до нива, които са критични и за „Булгаргаз“, коментира Николай Павлов. Изплащането на този дълг ще позволи на газовата компания да обслужва свои ангажименти по договори, категоричен е той.

След ретроактивното намаляване на цената на природния газ от „Булгаргаз“ са направили компенсаторно плащане към „Топлофикация“ на стойност 59 милиона лева, което частично е намалило дълга, подчерта Павлов.

„Ако не беше направено това плащане, към днешна дата „Топлофикация София“ щеше да дължи 203 милиона лева.“

Софийската „Топлофикация“ е най-големият потребител на природен газ в страната и най-големият клиент на „Булгаргаз“ – близо 30% от общата консумация се пада на топлофикационното дружество, уточни Николай Павлов.

Останалите топлофикации си заплащат задълженията, стана ясно от думите на Павлов.

След водени преговори месеци наред от газовата компания са предприели хода за събиране на вземанията по съдебен ред. Павлов определи това като „неизбежна стъпка“, която е в защита на всички потребители на природен газ, „включително и на клиентите на „Топлофикация София“.

При предишен съдебен иск на „Булгаргаз“ към „Топлофикация София“ сумата е била три пъти по-малка и е била изплатена, припомни Николай Павлов.

„Считам, че решение ще бъде намерено и дългът ще бъде изплатен“, прогнозира той.

„Булгаргаз“ няма привилегировано да третира който и да е клиент, независимо дали се казва „Топлофикация София“, посочи още Павлов. Той увери, че „потребителите на природен газ на „Топлофикация София“ няма да останат на студено“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
Шопа с топа преди 3 години
Като ми стане заплатката колкото на хилядите лентяи тунеядци - заплатаджии наредени на копанята в Булгаргаз - че си платим сметките, дотогава ще не хванат за дъртия сайдер.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментогава откъде идва огромната разлика между постъпили в касите на топлофикация пари и дълговете към булгаргаз?
11
0
 
3
 
! Отговори
А шефовете преди 3 години
На ТС дали ще влезат на топло.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е достатъчно човек да си спомни за типажи от сорта на Вальо Топлото и веднага му става ясно защо Топлофикация е на този хал.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да софиянци масово не си плащат сметките за парно!Ела в София и се опитай да не си платиш сметката за парно. Хайде, ще е забавно да те видя.
8
3
 
3
 
! Отговори
,Бандерас преди 3 години
Не е така,че искаме без пари! Явно наред с трицифрените заплати,за които би трябвало да са такива и дай боже всеки Българин да получава такива,има и още изтичане на огромни средства в неизвестни нам писоки от това държавно дружество ! Ей,че ба ,то сметките за парно и топла вода се изравниха с това да се отопляваш на ток и то с ел.печка,конвектор,а пък ако си с климатик навярно и по ниска сметка може да излезе при някой домакинства!
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда софиянци масово не си плащат сметките за парно!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм, че причината е в абонатите, а не във факта, че Топлофикация е една издънена каца.
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-да софиянци тодор живков го няма на власт от 1989 г.а доколкото си спомням ссср се разпадна 1991 г.и от тогава няма безплатен мазут и газ за топлофикациите в софия.с други думи,за да плати на булгаргаз топлофикация трябва да ги вземе отнякъде тия пари...обикновено от своите абонати,които са все по-неплатежоспособни...
4
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
софия е последната крепост на живковизма в българия...софиянци си мислят все още,че могат да пускат топлата вода да шурти с часове в банята и след това очакват сметки за 5-6 лева за парно и топла вода както беше при бай тошо.
3
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София живее още по социалистически, а там се смятат за капиталисти и либертарианци.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се наядоха.
1
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
днес 2 декември получих фактурата за октомври ако платя до 30 ноември ще получа3 процента намаление на сметката ха познаите сега кои ще получи това намаление