В следващите два дни буферните паркинги на метрото ще са безплатни

Причината е повишените нива на фини прахови частици
2 дек 2020 19:57, Нели Христова
24
В следващите два дни буферните паркинги на метрото ще са безплатни
Снимка: БГНЕС

На 3 и 4 декември буферните паркинги към станциите на метрото в София ще бъдат безплатни. Причината е повишените нива на фини прахови частици и неблагоприятни метеорологични условия, съобщиха от Столичната община.

Паркингите на метрото са шест и са на бул. “Цариградско шосе“ при Интер експо център, на бул.“Джеймс Баучер“ и бул.“Черни връх“, при „Бизнес парк София“, два паркинга на метростанция „Бели Дунав“ и в центъра - на метростанция „Стадион Васил Левски“.

От общината призовават гражданите да използват суха дървесина и висококачествени въглища, ако се топлят с твърдо битово гориво, а при възможност да преминат на екологично отопление.

При установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, може да се подаде сигнал на телефоните на съответното РУ при СДВР или на денонощния телефон на оперативен център на Столичния инспекторат 02/987-55-55.

Отправя се и призив софиянци да предават старите си гуми на определените за целта места. Целта е да се предотврати възможността от замърсяване на околната среда, както и евентуално изгаряне.

Столичният инспекторат организира за четвърти път предаване на стари гуми в район „Нови Искър“ в кв. „Курило“ на адрес ул. „Чавдар войвода“ срещу пощенския клон на 5 декември от 10 до 16 ч. Само за три дни при предишните инициативи в района бяха събрани над 700 негодни за употреба гуми, а от началото на ноември - над 3500.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а защо изобщо трябва да са платени тези паркинги. Това питаха гърци и италианци. В Гърция и Италия нама платено паркиране, в Румъния съшо, тоест с подходящо регулиране се избягват всякакви задръствания, а не нашта Общинска полиция всичко да минирва като "Забранено паркиране"... Н е се живее в СофеА и нама как да дойдат крумни инвеститори при това положение ГЕЙБ-ерастко. Пред Колизеума в Рим мога да паркирам без пари, пред мавзолея в Софето дет го нема съм бацален... *** Мутра, *** Фъндък!!!!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колите имат гуми. Гумите се сменят. Онези ги горят и въздуха се замърсява. Изводът е, че виновни са колите, че имат гуми.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Написал си "Не е нормално всеки да има по 2-3 коли". Ама ти не знаеш ли, че всеки в България има по 20-30 коли, а не по 2-3, въпреки че НСИ казва, че 48% от домакинствата в България притежават автомобил.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мерси

Ти като нямаш 3,20 лв. за две билетчета, къде си тръгнал бе?
16
1
 
5
 
! Отговори
Омониго Темиле преди 1 месец
Фини прахови частици от кварталите с буква "Ф", пълни с електорат. За тех социална подкрепа, за Алибегов без данъчна ставка, а останалите да сме спокойни, че празните паркинги са безплатни.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ние трябва да се лишим от автомобил при замърсяване. Например, в компанията, в която работя, от край време имаме субсидии за хибридни автомобили (осребряват двойна вноска за хибрид, спрямо атомобил по избор). При замърсяване на въздуха не се ходи в офиса (отделен въпрос е, че от март не сме стъпвали). Работата е, че българинът от бракмата си не може да слезе, той се е срастнал с нея. Прекалено евтино е да имаш кола в София, това е истината... Не е нормално всеки да има по 2-3 коли.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе как без коли без Евро 6, бе?! ааа... Как ще ходят на работа бензинджиите, чистачите, ММА бойците, охранителите, миячите, сервитьорите и всякакви подобни членове на сивия сектор?! Как мякащото студентчи ут УНСС няма да се изфука с една лачена сливенска Е60-ка на цената на една заплата на студент в кол център?! Айде моля! Важно е да имаме коли! Имаме важна работа с тях!
13
2
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
Ми не... не са гумите, а колите, дървата и въглищата. Няма как 1 махала да задими огромен град. Малко чети научните статии по въпроса и мнението на ЕК по въпроса. Много скоро Ганьо няма да може да си кара бракмата тип Е60 в София. Радващо.
12
4
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
разбираемо за автомобилите, но забелязвате ли че въздуха в софия зимата е в пъти по мръсен от лятото. не са колите , а гумите им виновни, по-точно горенето им от братята
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Недоумявам защо коли без Евро 6 не бъдат забранени заа движение при замърсяване. И без това тези автомобили масово се шофират от пришълци, а не от софиянци.
10
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
https://iqair/world-air-quality-ranking

Предвид тази класация за замърсяване в 100 града в света, в София трябва:
-градския да е безплатен цела зима;
-маските да носим цяла зима;
-а най-добре да минат всички на ток и на газ;
- да не политизираме, ама не й ли стигат 10г на иначе симпатичната фандъкова. лъже .
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига вече! МОМЕНТАЛНО забранете дизеловите бараки на повече от 7-8 години при замърсен въздух!!! Качете десетокрадно данъците на автомобили без Евро 6! Стига вече всеки осморазряден ceляндyp е замърсявал въздуха! Защото Ганьо не може да кара малка градска икономична и чиста кола, трябва да кара немски параход 6-цилиндров дизел на 10++ години. Стига вече! Моментална забрана на продажбата на дърва и въглища в София! На когото не му изнася, на къра да си гледа храната сам! Айде МАРШ!
8
0
 
3
 
! Отговори
младен преди 1 месец
при еди каква(висока) си стойност на ФПЧ безплатен гр. транспорт и забрана за коли в центъра
7
1
 
4
 
! Отговори
младен преди 1 месец
Прости общинари. Набихте белият билет при такива стойности че да влиза супер рядко в действие че да лапате от гр. транспорта. Къф е проблема да се направи:

при еди каква(малка) си стойност на ФПЧ зелен билет 1лв., а на пакет по 10бр. да е 0.8лв, и 5лв. такса за влизане с кола в центъра
при еди каква(средна) си стойност на ФПЧ бял билет 0.5лв., а на пакет по 10бр. да е 0.4лв, и 10лв. такса за влизане с кола в центъра
6
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Българската власт отказва да управлява обществото - отказва да налага ред и да санкционира тези дето не го спазват. Интересува я само да харчи парите на данъкопладците. С гнусен популизъм далече не се стига.
Твърдо гориво трябва да е разрешено само на социално слабите /няма такива по южната дъга дето са с парно на ***/ В мръсни дни помощите в бутилки пропан-бетан и да се греят на газовите печки. Неизправни коли без катализатор и фап филтър -вън от София.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще бъдат безплатни, ЗАЩОТО в буферните паркинги към станциите на метрото в София има повишени нива на фини прахови частици и неблагоприятни метеорологични условия;)
4
0
 
2
 
! Отговори
младен преди 1 месец
"От общината призовават...."

Свинье. С призоваване нищо няма да стане. А до долният, номер 3, взимаш си дневна карта и си готов.
3
4
 
7
 
! Отговори
мерси преди 1 месец
то паркинга без пари - ама после за билетчета поне още 3,20 лева (зелени билетчета няма нали). А ако трябва и да свършиш още 2-3 работи - още 2-3 пъти по толкова! Хич не ми излиза сметката! А и да се возя с разни кашлящи и кихащи - съвсем не ми излиза сметката!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОПГ бсп-дпс не харесва това!!!!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а нови гуми срещу стари дават ли? за един приятел питам