Ще се изчисти ли въздухът в София със заложените мерки?

Ивайло Хлебаров от сдружение "За Земята" пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 3 дек 2020 12:07 | 3 дек 2020 12:05, Анисия Иванова
31
Ще се изчисти ли въздухът в София със заложените мерки?
Снимка: БГНЕС

Последната програма за качеството на въздуха в София има големи пропуски и не решава реалните проблеми. Това заяви Ивайло Хлебаров от сдружение „За Земята“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

След като през 2017 г. Европейската комисия осъди България заради качеството на въздуха, страната ни прие Национална програма, която предвижда до 2024 г. да влезем в нормите на ЕС, обясни гостът.

"Ако искаме да дишаме нормален въздух обаче трябва да се движим към стандартите на СЗО, които са още по-завишени“, добави той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Относно програмата за София Хлебаров заяви, че тя няма да бъде приета до края на тази година, а може би в началото на следващата. Все пак гостът заяви, че в програмата има много големи пропуски.

По думите му постигането на нормите за чистотата на въздуха е заложено за 2026 г., а това е много дълъг срок. София има такива програми от 2004 г. и целите още не са постигнати.

Според Хлебаров заложените мерки няма да успеят да изчистят въздуха, тъй като 80% от средствата отиват за транспорт, а не за битовото отопление, което е най-големият проблем.

"Превръща се в една транспортна програма. А за битовото отопление се прилага програмата за замяна на отоплителните уреди, която е много бавна и не се знае кога ще се реализира. Още повече, че тя залага на по-малко замърсяващи уреди, а трябва да разчита на възобновяеми източници“, обясни гостът.

Хлебаров допълни, че от 45 хил. домакинства, които имат право да участват в тази програма, само към 6 хил. са подали заявления, а не се знае колко от тях ще бъдат удовлетворени.  

Гостът също така каза, че азотния диоксид от транспорта е голям проблем, но той не се адресира от столична община. "Продължителното излагане на мръсен въздух води до хронични заболявания на дихателната и кръвоносната система и това сега съчетано с коронавируса види до по-висока смъртност“, смята Хлебаров.

Целия разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато огромните комини бълват пушека от изгорените отпадъци няма да има управия .Градъът не се мие от години и прахолякът се стеле навсякъде като се завихри от движещите се превозни средства .Има места населени с *** братовчеди , където се горят всевъзможни неща и пушекът е адски миризлив.Да не ни заблуждават че димът от дърва е еднакво вреден с всичко друго изгорено от сметищата.
26
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 3 години
Аз пък не искам хибриден автомобил...
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плавно и бавно от 2004 година първо с тандема Борисов, Цветанов, после с Джипси Куин - Фандъкова, София се превърна в Карачи и Делхи.#ВидимиРезултати#работатаосвобождава
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ни говорят за автомобилите, когато се говори за замърсяването на въздуха, все по-замърсен ще става въздуха. Това го гледаме вече много години. Замърсителят е отоплението и то най-вече там, където горят гуми.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато в София замърсяването с ФПЧ е над нормите, дела на отоплението е над 90%, а на автомобилите е под 1%. С увеличаването на замърсяването расте дела на отоплението и пада дела на колите. При замърсяване 6 пъти над нормите дела на отоплението е над 98%, а дела на автомобилите клони към нула.
22
0
 
1
 
! Отговори
Да вного просто преди 3 години
Столицата на България се мести в Пловдив-Стара Загора-В.Търново. Айде чао реституутки.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У наше село почти нЕма автомобили, но и там през зимата въздуха е проблемен познайте защо.
20
0
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
поне да беше хубава Фънда, да казваме, че е на този пост за красота :))))))
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софиянци замърсяват въздуха си, а после се сърдят на кметицата... доста неумни хорица са тия столичани :)
18
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Когато се изчистим от герб, тогава и въздухът ще се изчисти. герб е смрадта
17
2
 
12
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
Фунда да продължава да застроява всичко зелено, пък ние ще хвърляме боб дали ще се оправи въздухът
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фъндиБорисов, докато беше кмет, не предизвика ли аферата Титан, в следсвтие на която цяла София беше зарината от отпадаци месеци наред...
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е отново за глоби от страна на ЕС към България заради липса на резултати.Нито спират старите дизели, нито имаме субсидии за електромобили и плъгин хибриди. Освен това продължават да си пушат и топлофикациите и комините които горят гуми (имаше една снимка от околовръстното табела как продават дърва, въглища и гуми!).
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въздуха замърсяват не толкова автомобилите, колкото мърсните и прашни, немити улици, строежите и инианците, които в иглутата горят гуми, парцали, шпервани плоскости от бо*ука и отработени масла.*** от Самоков е специалист по руски език и по дълъг език. нищо няма да направят, защото няма как да озаптят елекората си. крадци, гласуващи за крадци...
13
9
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Кът спрети колите над 5годин и гатово.Сагъ таралясник могу,пуши,кади,дими па после от въздуха бил мръсен.У наше селу сичко е чисту.
12
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
С мяучене по телевизора от увехнала даскаличка не се решава проблем в голям град.Трябват големи топки и здрава ръка:1. забрана за отопление на дърва и въглища в града.2. социалните помощи - бутилки с пропан бутан 3. забрана за движение на неизправни кали /без катализатор и фап филтър/ред в голям град се НАЛАГА с насилие и санкции.
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въздухът е комунистически...а пък манталитетът на софиянци е живковистки.целта им е да се уредят с държавна работа,свободно да си крадат и възможно най-малко да работят.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно е да разчистят бараките в гетата. Когато спрат да горят гуми, дрехи и каквито *** са намерили в контейнерите, тогава ще се изчисти въздухът.Живея в центъра на столицата, бившият квартрал Ючбунар, на по-малко от километър от МС. След 19:00 часа в района почти няма движение, освен по големите булаварди. Не се диша и не мога да си отворя прозореца. В много от къщите, някои от които са на "Жилфонд" са настанени от ония, специалните, които горят всичко.
9
4
 
12
 
! Отговори
Док преди 3 години
Транспорта генерира не повече от 10% от замърсяването на въздуха, докато на битовото отопление се падат над 50%. И докато цветните избиратели на партията майка горят в печките си къде що намерят по кофите, някой се мъчи да извива ръцете на собствениците на автомобили. Тежко лицемерие, нямам думи.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ше са изчисти курами. Този град въобще не трябва да съществува, в сегашното си състояние е един комонистически провален експеримент. Само Лагос е по-зле от София.