Връщат павилионите с книги на площад "Славейков"

Тепърва ще се мисли за вида им
10 дек 2020 03:30, Ния Христова
57
Връщат павилионите с книги на площад "Славейков"
Снимка: БГНЕС
Книжният пазар на площад "Славейков" ще бъде възстановен. Това става ясно от доклад на главния архитект Здравко Здравков за общата схема за поставяне на преместваеми обекти на площада, приет от икономическата комисия в Столичния общински съвет, пише "Монитор". Схемата е изработена от общинското дружество "Пазари Запад".
 
Пазарът за книги беше премахнат при започването на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" през 2018 г. Реконструкцията на централната улица официално приключи през май миналата година. Книгите така и не бяха върнати. В момента на площада има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.
 
В доклада не се посочва конректен срок кога ще се върнат книгите на площада. Тепърва ще се обмисля и вида на павилионите и масите, както и тяхната бройка.
 
"Пазарът е част от културното пространство и облика на столицата и, за да се продължи традицията, в проекта за възстановяване на централната градска част са предвидени покрития за временните обекти. Те са съобразени с новата визия на пространството след направения ремонт. На преместваемите съоръжения ще бъдат продавани печатни издания и художествени произведения в рамките на поставените перголи", се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ИванЕ метрото съществува от над 40 години,частта на тунела под НДК беше готова още когато строиха НДК,както и тунела в Люлин-3,когато се започваше Люлин.Проектите които се изграждат днес бяха проектирани през 80-те години на социализма,а някои от тях бяха изградени до груб строеж.Плочки със сергии не се крият,нито.Самото реновиране целеше да ги махнат от там.Другото което налагат комунистите от ГЕРБ е монопол на свои фирми.Никой не иска да се занимава с отделни малки фирми.МОНОПОЛ налагат!
7
8
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Ужасна новина.Единственото цивилизовано място ще заличат.Ужас!!!
6
5
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До 6Е не говорим за метрото, а за нещо, което съществува от над 30 години и още като започна ремонтът на площада беше с предтекст за реноация, а не отстраняване. Ще видим какво ще сътворят пак, ама поне няколко сергии или павилиона да сложат да поскрият плачевните плочки по площада
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ИванЕ не винаги е имало книжен пазар,но както и да е.Времето не тече от както ти си спомняш как са били нещата.ББ мислеше,че метрото той започва да го строи,но не е така.Та всичко вече се прави за да се приберат едни пари.Убеден съм,че няма да повикат нито един дето ще продава книги там,а ще си одобрят проект,който ще им усвои едни пари.Дали ще върши работа е друг въпрос.
4
7
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До @Кое точно е правилното нещо? Там винаги е имало книжен пазар и цялата идея беше просто да се реновира малко площада. Кому е нужно това празно пространство? Все едно да бутнеш НДК и да направиш нова модерна сграда на нейно място, в която обаче никога нищо не се провежда. Разбирам да бяха махнало плочките и да бяха направили някаква малка градинка или нещо, а то един тротоар по-широк от Витошка, по който какво да правиш - да се разхождаш и да гледаш Макдоналдс
3
8
 
12
 
! Отговори
@ преди 3 години
Едно правилно нещо да направят и сега пак ще го объркат. На кому са нужни тези кожодери и този бит пазар в центъра на София?Я да продължим малко, някой видял ли е там да има касов апарат, някога? Касов бон да е получавал? Някакви данъци да се плащани?
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат да пуснат и тока във фонтана, пак. Че матряла много жилав излезе.
1
5
 
7
 
! Отговори
dmx преди 3 години
До Киро РамботоА с тези грозни железа добре ли е? Аз съм за връщане на книгите. Фандъкова умъртви всички знакови пространства в София, до които се докосна.