Ремонт на ремонта: Теч в подлеза на Ларгото, таванът се руши

Положението е сериозно, призна зам.-кметът на район "Оборище"
Обновена: 15 дек 2020 09:49 | 15 дек 2020 09:30, Анисия Иванова
51

Теч в пешеходния подлез на Ларгото в столицата. Сигналът идва от зрители на Bulgaria ON AIR, които твърдят, че ситуацията е такава от месеци. Опасенията им са, че заради теча, таванът се руши и има опасност от срутване.

Проверка на място потвърди, че теч има, и то в ден, който не е дъждовен. Подлезът под Ларгото в столицата е наречен "Източна порта на Сердика". Граждани се оплакват, че всичко е разрушено и в един момент може да стане опасно и настояват - фирмата изпълнител да поеме гаранцията.

Управлението и стопанисването на имота е предоставено съвместно на Общинския културен институт и район "Оборище", като районната община отговаря за още 3 подлеза, а годишният ѝ бюджет е 10 хил. лв.

"Наистина има сериозни течове, които се появяват при големите порои, особено тогава чувствително се виждат пропуските в строителството. Ние не може с този бюджет да предприемем каквито и да е по-сериозни действия и да тръгнем да правим каквото и да било ремонтно действие", заяви зам.-кметът на район "Оборище" Бонка Василева.

Ремонтът на Ларгото и реставрацията на античния комплекс приключи само преди 4 години, а проектът бе за милиони. Той стана злополучен, след като Министерството на културата изтърва срока, за да получи неустойка от близо 750 хил. лева за забавеното строителство, а и роди редица допълнителни ремонти. Освен това създаде и огромен скандал около министъра Боил Банов, известен като "Ало, Банов съм".

"Препращали сме сигнали нееднократни, СО би трябвало да сезира възложителя, защото реално възложителят на този голям проект е МК, не е СО. Явно виждаме, че ремонт на ремонта продължава да съществува като крилата фраза за качеството на това, което се е свършило", категорична бе Василева.

От район "Оборище" допълват, че ремонтът би трябвало все още да е гаранционен, а от Столичната община уверяват, че ще съдействат за отстраняването на проблема и ще бъдат направени огледи на място с инженери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Моля хеликоптера да върне петолъчката!Така хубаво светеше.Прекрасна, топла червена светлина.
40
3
 
4
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Ремонта на ремонта на ремонта.... Гарантирано от ГЕРБ.
39
1
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
И все пак - Банов продължава да си е министър, никой чиновник от неговото министерство, което е пропуснало срока за гаранцията не е наказан и даден на прокуратурата, същите некадърни фирми продължават да "печелят" обществени поръчки...На това народът казва: "Кучетата си лаят, керванът си върви". Но докога ще върви?
38
2
 
9
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Поредната класическа герберастия.
37
1
 
10
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
Забатачете малко сигнала докато изтече гаранцияат. Тогава вече ще може да се ремонтира за няколко милиона.
36
3
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Това което ще стане е че тръбите ще корозират отвътре и след примерно 10 години при по обилен снеговалеж ще падне на някой на главата. А за да е красиво а и здраво трябваше нещо в класически стил да се направи а не тази медуза от стъкла ;) Все пак това е римска класика .Проблема е че като падне нито герб ще ги има нито ЕС и пак няма да има виновни.
35
3
 
3
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тук много плюете по партии и персони, но истината е, че това го правят набедени "майстори". 2014 снимах в офиса на един от по-големите застрахователи, как колегата беше с чадъра на бюрото с компа, а зад него не капе, а си течеше на струйки. Терасата над приемното беше в ремонт насред периода след яката градушка, а в приемното - локви и кашони. Няма политици, а просто мърлячи си оставят ръцете. Не знам някой политик да лепи плочите, та те да са виновните.
34
1
 
3
 
! Отговори
РЕМОНТ НА ЕПИДЕМИЯТА преди 3 години
Чакам с нетърпение РЕМОНТА и РЕСТАРТА на ЕПИДЕМИЯТА в България, която трябва да се повтори, за да го направят както трябва от втори пъти или от трети може и от повече опити.
33
1
 
7
 
! Отговори
стар софиянец преди 3 години
Този подлез е много грозен и няма никакъв смисъл от него. Преди с полянката, цветята и пилоните със знамена Ларгото беше много по-красиво.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше гордостта на Рaшидов Мyлтaка, пръв приятел на Голямата Тиква.
31
1
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Еми :Там дето е текло пак ще тече ;) Важното е парите да са УСВОЕНИ. Нали тва искахте усвояване ,ааа .. членство в ЕС де ;)
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете ми едно нещо,направено или ремонтирано в София през последните години да е качествено?А това са нашите пари!!!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как няма да има теч,като плочките отгоре си подскачаха,щом стъпиш на тях.Ама на общината какво и дреме.Който трябва си е получил комисионата и не смее да глоби строителя.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го зариват, май така ще го опазят по-добре!
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
забранявайте ги тези фирми да участват в обществени поръчки, кога една фирма не може центъра на София да направи качествено, значи не и мястото за обществени поръчки, ще построи първо една барака, после къща, път между две села, площад в някое затънтено село и т.н. Ако всичко е качествено направено, чак тогава ще бъде допусната да участва в такива ремонти, за да не се излагаме пред света
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този обект всичко е сбъркано. От плочките горе, които носели на натоварване до 100кг, през панорамнтие стъкла, които все се пукат да хидроизолацията
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ларгото го прави пътностроителна фирма от Варна? За това тече
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ало, Банов съм.."
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Проф. Палю МежирдиевТи пък кога си следил западноевропейския информационен поток, че да се пъчиш ? В Германия такива новини са ежедневие, ако следиш немска преса.
22
4
 
18
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Сефте - гарантирано от ГЕРБ