Двойни сметки за парно шокираха софиянци

Масово се оплакват от нереално високи фактури
11
Двойни сметки за парно шокираха софиянци
Снимка: Pixabay

Шокиращи сметки за парно за ноември стреснаха софиянци, пише „Труд“ като се позова на множество сигнали, че абонати на столичната “Топлофикация”, които се оплакват, че са получили нереално високи фактури.

“Миналата година за ноември имахме да плащаме 100 лева сметка, а сега ни дойде 220 лева. Това не е нормално”, разказа семейство от столичния квартал “Младост”.

Още по темата

“Отопляваме се с парно само в две стаи, а в останалата част разчитаме на два климатика. Не може за два радиатора да платим 220 лева”, обясниха абонатите. Сумата от 220 лева е за жилище от 100 квадрата.

Двойни сметки спрямо миналата година са получили и техните съседи.

Друг клиент на парното, живеещ в центъра, също се оплака, че има да плаща 170 лева за ноември, при условие, че
миналата година сметката му е била малко над 100 лева. Не мога да си обясня, как ни изчисляват сумите, ядосва се клиентът.

Когато определиха новите цени на парното от юли, които ще важат за цяла година, от КЕВР заявиха, че цената на парно на годишна база била с около 12% по-ниска спрямо миналата година. Абонатите на най-голямото дружество “Топлофикация София” вече плащат 82,09 лв. за MWh, докато през миналия сезон са плащали 95,64 лв.
Дори и след преизчисление на сметките, заради поевтиняването на газа, реалното намаление на цените на парното в столицата за сегашния сезон трябва да е с 3,50% спрямо миналия, обясниха тогава от КЕВР.

Абонатите вече могат да проверят сметките си за парно за ноември на сайта на “Топлофикация София”, на “Проверка на сметка” с въвеждане на Номер на инсталацията и номер на Договорната сметка. Двата номера са записани в горния десен ъгъл на фактурата, която дружеството изпраща на клиентите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: парносметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
до44 преди 3 години
Отделно че топлофикция са монопол и имат протекции.
45
0
 
0
 
! Отговори
до47 преди 3 години
Пак тънко си минал. Аз при откачени радиатори получих 650лв.
44
0
 
2
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Когато някой го съкратят от работа ,държавата я боли патката какво ще яде този някой .Ся ще спасява доходите на фалирали бизнеси на мафията с парите на бедните ,
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак тънко са минали! Аз при откачени от години радиатори получих сметка 105 лв...
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шок и ужас. Ами нали трябва да се навакса предварително бе?? Както е тръгнало с тия спирания на всичко, скоро хората няма да могат да плащат и малки сметки - значи трябва да им се вземе всичко възможно преди да се случи това... След половин година като измрат от КОВИД или глад (което се случи първо), няма как да се краде повече от тях....
41
0
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
На мен сметката ми за ток е 100-120 лева, като отоплението и топлата вода са от Топлофикация.
40
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Цената на парното няма нищо общо с това дали се краде в Топлофикация и ако се краде, колко се краде. Това е повече от ясно и се учудвам, че има хора, които още вярват, че Земята е плоска. Цената на всяка една стока се определя от това, каква цена са готови да платят потребителите за нея, така е и за парното, с това допълнение, че цената на парното гледат да остане по-ниска от цената на отопление с ток, за да няма масово отказали се от парно. Отделно, че парното е най-удобния начин за отопление.
39
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Ами още един двама съседи си манипулират уредите за отчитане и сметките са скочили двойно. Така става, щом парното не се плаща на кубатура, а по някакви уреди, които винаги може да се манипулират.
38
3
 
0
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
До анонимен 37: при тия параметри тока ти приближава двеста лева. Така че лъжеш.
37
1
 
4
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Точно. Проблема винаги е бил в тоя, де дава зелника, а не в тоя, де го яде.
36
2
 
11
 
! Отговори
От 39 до 33 преди 3 години
Ами ей така може!Топлотехнически и финансово е така!Парното е ефективно само на 100% ползване така както са го проектирали и изпълнили преди повече от 40 години.Тогава топлинните загуби по централните тръбопроводи се разпределят между много абонати.Когато тези абонати са намалели и отказали се като мен,парното се оскъпява.Защо сме се отказали?Ами защото е по-ефективно да се отопляваш с ел.ток със съвременни ефективни електроуреди.А защо е станало по-ефективно?Ами защото много се краде в Топлофик
35
2
 
10
 
! Отговори
До недоволното сем. преди 3 години
Стойте си у дома и плащайте за парно и не ривете!Аз и целият вход сме се отказали от парното отпреди 20 години.Успях да ги убедя,че е неразумно човек да бъде готов да плаща нещо без да знае точна цена така както пазаруваш и знаеш цените на абсолютно всички стоки и можеш да вземеш информирано решение в предвид цената им.Сега са ми благодарни.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация има заложени печалби и шефовете трябва да печелят. Мисълта ми е, че ако за догодина се откажат 10000 човека от парно, другите ще поемат сметките им. Печялбата трябва да е константа. Ако останат 100 души на парно, ще плащат 100 бона на месец за 1 стая. Хоххохо
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха.Аз за ноември имам 103 лева ток за двустаен, 50 квадрата. Климатик 12 ка и конвектор Атлантик. 103 лева е всичкия ток с фурна, бойлер и всичко останало. Вечер климатика пердаши на 25 градуса. Докато не се откажат всички от парното ще е така.
32
3
 
4
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Аз пък сметка за ноември не съм получил... Дали са ме забравили, а?
31
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
АХАХХАХА и аз бях така - за 2 стаи 350лв. До преди 3 години. Отрязах всичко. Сега ходя по къс ръкав навсякъде е топло, дори и преходните сезони. Не мръзна докато се наканят да пуснат парното. И плащам 250лв в най-студените месеци. Последната ми сметка е 180 за ток.
30
3
 
11
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Клиентите на Топлофикация са свикнали да ги доят редовно,така че няма проблем-всичко е точно!
29
3
 
13
 
! Отговори
Emo преди 3 години
До кога ще трябва да плащаме на прогнозна база? В кой век живеем? Как може ел. енергия и вода да се отчита всеки месец, а на тези да им се плаща в аванс и да чакаме после изравнителните сметки? Защо не може да се подава самоотчет и да плащам реално използваното? Защо трябва да плащам сметките на крадливите съседи, декларирали, че не ползват парно и са с "демонтирани" радиатори? Не сме им пъдари, да ги дебнем.. топлофикация да го прави това.
28
3
 
8
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Абсолютни безочливи Рекетьори....да дерат кожите на бедния народ!
27
6
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Да плащат,бе ! Кой гласува за Бойко и Фандъкова...