Наемите с лек спад заради COVID-19, едностайните средно са 520 лв.

Търсени са апартаментите в квартали около третия лъч на метрото
17 дек 2020 18:30, Елка Василева
44
Наемите с лек спад заради COVID-19, едностайните средно са 520 лв.
Снимка: архив, БГНЕС

По-засилено е било предлагането на жилища под наем в София през второто и третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2019 г. вследствие на коронавирусната пандемия, която е накарала голяма част от наемателите, работещи в големи компании, да напуснат квартирите си.

Те са решили, че няма смисъл да плащат наем в София тъй като могат да работят от родния си дом и така се е стигнало до пренасищане на предлагането на апартаменти под наем. То е съвпаднало с период, в който активността на наемателите е била минимална, тъй като никой, който не е изпитвал сериозна нужда от търсене на ново жилище, не се е впускал в подобен тип сделка, пише компанията за недвижими имоти Primo+, цитирана от Investor.bg.

В същото време в стремежа си да задържат наемателите си голяма част от наемодателите са направили жест към тях и са намалили наема за определен период - до края на извънредното положение или от един до три месеца.

„Повишаването на предлагането на жилища под наем дава малка преднина на наемателите, които през последните години буквално нямаха избор от повече от два-три апартамента, отговарящи на техните критерии“, пише компанията.

Средният наем на едностайните апартаменти в София през второто и третото тримесечие на 2020 г. е намалял до 520 лв. спрямо 545 лв. през същия период на миналата година.

При двустайните апартаменти се наблюдава лек ръст, като средният наем достига 665 лв. през 2020 г. спрямо 658 лв. през същия период на 2019 г. Цената на тристайните апартаменти е останала почти непроменена, като средният наем към момента е 820 лв. при 830 лв. през второто и третото тримесечие на 2019 г., сочат данните на имотната компания, цитирани от Investor bg. Компанията отчита разлика в  типа на предпочитаните от наемателите апартаменти - докато през 2019 г. най-търсени са били едностайните жилища, през 2020 г. тристайните заемат по-висока позиция. Леко разместване се наблюдава и при предпочитаните квартали - през 2019 г. класацията водят източните райони, а сега те отстъпват първото място на южните. Значителен фактор за промяната в предпочитанията на наемателите е пускането на третия лъч на метрото от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“.

Наемателите стават по-взискателни и към състоянието на имота – докато през миналите години жилищата са намирали наемател без особено значение в какво състояние са, тъй като търсещите не са имали избор, в момента остават заети само апартаменти, които са обзаведени с мебели и техника от среден или над средния клас. Най-голям удар на наемния пазар понасят бизнес имотите, въпреки че част от големите компании задържат офис площите си, дори да не ги използват, но много по-малки бизнеси или са намалили драстично площта на офисите си, или са преминали изцяло на работа от вкъщи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Фффх преди 3 години
Само да спомена, отдавам двустаен до попа за 500лв. Просто не съм лаком както разни младстджий.
37
0
 
0
 
! Отговори
Toyota V8 Diesel преди 3 години
Така така... сваляйте наемите, сваляйте ги хубаво.
36
0
 
0
 
! Отговори
Лъжи и манипулация преди 3 години
Сега влизам в сайта на тия "Primo+" ли са кви са и пиша едностаен за 500лв :- 0 резултатаБaхти лъжците бате. Тва трябва да му бия един черен печат. Ако видя брокер от тая фирма да го заплюя хубаво с храчка.
35
1
 
1
 
! Отговори
Среден? преди 3 години
Среден наем за едностаен било 520????Че те започват от 550лв, какъв среден?!??!?!?! Нека, нека да падат. Още ще падат даже - аз няма да ви изплащам лaйняните ипотеки.пишман-тарикати. Напуснах моя апартамент. Освободих го с 200. Едностаен за 600лв... Няма да могат да му намерят наемател за тия пари, в следващите 5-10 години.
34
1
 
4
 
! Отговори
Шшшт преди 3 години
Ми то цените са бая юнашки в столицата. А като слушам заплатите били по 1000-2000 лв. Е как се купува жилище за 400к в олющена сгада в центъра с такава заплата? Сори новото строителство е *** и не си струва парите. Та в крайна сметка жилище в София (читавата) излиза 5-6к за м2 чиста кв. Демек суотношението средна цена/средна заплата е по-високо от много европейски столици. Май ще има корекции.
33
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Баааахти и изродията. Пълни глупости, ако за гарсониера някои индивиди искат 520лв. значи има и достатъчно луди да им дават. Аз давам 2 двустайни под наем и им искам по 500 на месец, но са двустайни, не едностайни
32
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Какво значи "едностаен"? Гарсониера ли е това?
31
3
 
18
 
! Отговори
бедност преди 3 години
Егах този едностаен - колкото една минимална заплата.За да издържаш семесйтво ти трябват над 3 000 на месец.От де такива пари?Заплатите се вдигнаха, но цените скочиха повече.Да не говорим за безработицата. Изпаднеш ли зад борда - пиши се гост на св Петър....
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, като ви чета. Купих си четиристаен(115 квадрата уж) още ехеее 2011-та. За тогавашните 140 000 лева. От тогава, като гледам, цената му трябва да е нарастнала с 78%, според тия тука. Я някой да дойде и да ми го купи за 250 000? Ще се ритна с пета с г*за, давам го веднага. Може би мога да го продам за около 160 000, което няма да ми покрие ни ремонти, ни данъци, ни разходи за поддръжка за тия години.
29
2
 
10
 
! Отговори
До ЦиникЪ преди 3 години
Нали осъзнаваш, че това което гледаш в прно сайтовете не е ралния свят и ти не си част от него. Няма нужда от шизофреничните ти въжделения тук... Марш на ръкоделието :)
28
3
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ХОДЕТЕ В СОФИЯ ДА СЕ РАЗВИЕТЕ-ЗА ДА МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ОТ СЕЛОТО ДО ГРАДА НЕМА НИКАКВА РАЗЛИКА.-БАЧКАНЕ ТРЯБВАААААА.
27
1
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДО 25-А И КАТО ГЛЕДАМ КАК СЕ РАЗВИВААААААТ ТА НАПРАВО СА ЦЪФНАЛИ.
26
4
 
15
 
! Отговори
ЦиникЪ преди 3 години
Заредил съм се с пуканки и ще гледам веселата част, като почнат да се мяткат от високо разни "инвеститори" (като Туск :0) и сдухани брокерчета с помътнен поглед( последните по-често се бесят). Отделно е пълен смях като почнат да се гърмят строители "на зелено". Иначе сериозно - обичам кризата в имотите, щото е пълно с млади брокерки дето се праскат яко по огледите :) И сега ги има, но като ги подпали под опашките кризата откачат тотално и си оте.авам за години напред :)
25
2
 
18
 
! Отговори
123 преди 3 години
Абе вие нормални ли сте? Целият Бизнес парк е изпразнен, масови провинциалните служители от кол центровете си работят онлайн от село... Останалите малко столичани ни дреме за наемите, освен на ревящите рентиери на кимизарници...
24
8
 
3
 
! Отговори
ДО SHEFA преди 3 години
Хората се развиват , за да плащат Наем в този рамер са По-умни от теб , и Работят и Изкарват Пари . Така се развива Цивилизацията . А за Село си прав - Пеша след кравите и вечер с дърва и баня на 1 месец . Не искам да те обиждам , за всеки влак си има пътник.
23
3
 
0
 
! Отговори
кореняк броукеаър преди 3 години
Лееееко л е е е еко ке паднат и ке се разпаднат, со земетресенийце ке мраднат, е га у гробо се накраднат
22
1
 
16
 
! Отговори
bosnak преди 3 години
Има отложени плащания за 9 000 000 000 лв кредити, а сега да ви питам когато ББ реши, че вече няма замоново основание да се отлагат плащания по кредити на колко и на кого ще продавате (по време на паандемията са се качили цениете да бе даааа)
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтите са безплатни, но на хубавото цената никога не пада.
20
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Тия, близо до Студентски град-живи да ги ожалиш.....Особенно с новото строителство, дето са ивнестирали всичко в Итонг и гиксокартон, и взимаха по 600 за имитация на гарсониера.Но, все ще се излъже някой, че центъра на вселената е там, и докато изтрезнее, тариката собственик е прибрал пари колкото за още една кооперация от итонг и гипсокартон...
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
110000 повече безработни, 150000 заети в хотели и ресторанти. Общо 250000+ директно засегнати от 2 милиона работещи. На второ място в Европа по жилища от глава на населението. Прираст в София 2000 човека за 2019 и построени 1300 жилища. Покупки с цел инвестиция спаднали от 40% на 14%. И вие ми говорите за запазване на цените!?!? ХАХА