Омбудсманът: КЕВР да провери "Топлофикация София" за високите сметки

Ноемврийските са силно завишени, дружеството да върне пари, иска Ковачева
17 дек 2020 19:00, Анисия Иванова
25
Омбудсманът: КЕВР да провери "Топлофикация София" за високите сметки
Снимка: Омбудсманът на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка на „Топлофикация София” ЕАД заради големият брой жалби и сигнали, които само за два дни постъпиха в институцията от граждани, протестиращи срещу високите сметки за парно за ноември, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

В становището си омбудсманът е категорична, че е недопустимо такова драстичното повишаване на разходите на домакинствата за отопление и топла вода и то в условията на извънредна епидемична обстановка и спад на доходите на заетите в редица сектори.

Вчера „Топлофикация София“ обяви, че средното увеличение е с 29% спрямо същия месец за миналата година.
Според омбудсмана силно повишените сметки за ноември 2020 г. са поредното доказателство за необходимостта от спешно намаляване на цените на топлинната енергия още от 1 януари 2021 г. за всички битови клиенти на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ.

Още по темата

„Обръщам внимание, че драстичното увеличение на ноемврийските сметки включва завишени цени на природния газ в цените на топлинната енергия. При реална цена на газа за месеца - 28,21 лв./мВтч, в сметките от „Топлофикация София“ ЕАД горивото е начислено и се плаща от гражданите по 30,04 лв./мВтч“, подчертава отново доц. Ковачева.

Аргументът на омбудсмана е, че на практика цената на природния газ е по-ниска от това, което потребителите на услугата ще трябва да заплатят и затова настоява тя да бъде съобразена с реалностите.

В писмото си до председателя на регулатора инж. Иван Иванов доц. Ковачева подчертава още, че надплащането е за цялото второ полугодие на 2020 г., а не само за м. ноември.

„Към днешна дата тези средства без съмнение представляват надвзет приход за  „Топлофикация София“ ЕАД, изваден от джоба на гражданите. Очаквам да определите размера на този надвзет приход и да ме информирате по какъв начин и кога надплатените средства ще бъдат възстановени на крайните клиенти“, категорична е доц. Ковачева.

Тя настоя и за спешно преразглеждане на променената през пролетта на т.г. Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия с цел максималното им доближаване до реалностите разходи на топлофикационните дружества.
„Разпоредбата на чл. 22, ал. 1 от Наредбата ограничава възможностите за изменение на цените до един път на 6 месеца по време на регулаторния/ценовия период.“, пише омбудсманът.

Според нея е важно да се предприемат действия 6-месечният срок да се намали на поне 3-месечен срок - период, който се е прилагал преди тазгодишните промени в Наредбата и е доказано работещ при сегашната система за дялово разпределение с едно годишно отчитане на уредите.

„Използвам случая да Ви информирам, че в множество жалби до омбудсмана през последните месеци битови клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД сигнализират за повишаване на специфичния разход на енергия за подгряване на 1 куб. м топла вода, както и за нарастване на дела на енергията, отдадена от сградната инсталация“, посочва още омбудсманът.

„Топлофикация София“ ЕАД има задължението да извършва настройка и управление на абонатните станции в съответствие с действително инсталираните топлинни товари на сградните инсталации. Общественият защитник изтъква, че неспазването на това задължение увеличава загубите на енергия вътре в сградите – етажна собственост, които загуби се плащат отново от гражданите.

В тази връзка омбудсманът поиска от регулатора да извърши извънредна проверка на „Топлофикация София“ за спазване на чл. 5, т. 4-8 от действащите Общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди. Става въпрос за спазване съответствието между потреблението на топлина енергия в сградата и управлението на абонатните станции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Общото преди 3 години
В много от старите блокове има общи инсталации, тръби минават тук и там, няма отчетност по апартаменти. Имам поглед върху 2 апартамента.Стара панелка, обща инсталация, 56 квадрата, парно+топла вода 300лв/месецНово строителство, 90 квадрата, отчетност на апартамент (без тръби да минават през апартаментите) парно+топла вода = 85лв на месец.
19
0
 
1
 
! Отговори
До Интеграл от Хикс преди 3 години
Тази руса... беше първата, която получи разрешение от НАТО да борави с документи на НАТО. Не, не е руска...
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е броят на чиновниците в Топлофикация? Докога ще продължават с наглите лъжи и кражби? Дори и да има "съседски" кражби, те са много малка част в сравнение с тези на Топлофикация!
17
1
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Закриване на топлофикация, ЧЕЗ, Софиянска вода и Райкомерс.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ноемврийските са силно завишени, дружеството да върне пари, иска Ковачева"Топлофекация кръфффффф повръща, пари не връща! Не знам защо не сте го разбрали до сега. Да, ще направим една комисийка, тя ще седне, ще проверява, после ще повикат експерти и те да кажат, комисията ще вземе някакво решение, което най-вероятно ще е че "всичко е наред" и то след... 3 години. А дори и да вземе решение, че нещо не е наред - решенията на комисията няма никаква правна стойност и не задължават никой за нищо.
15
3
 
5
 
! Отговори
1-n преди 3 години
До ИМПЕРИАЛИСТбърз фалит за тези нагли крадци
14
0
 
6
 
! Отговори
Piju преди 3 години
Проблема е че НЕ отчитат реалното портребление.Пишат се едни прогнозни сметки, а не реално засечено потребление.Почват да смятат, казват "аха, тая година пуснахме с една седмица по-рано парното; аха, децата са у дома заради Ковид" абе я пиши едни 30% повече от миналия Ноември.Я са минали да отчетат на 10% от абонатите, я не.Говоря за абонатите които имат уреди за дистанционно отчитане. Нашия блок примерно имаме. Но и предни години реално минават 3 пъти, въпреки че си плащаш за месечен отчет.
13
0
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
Сметките на топлофикация нямат нищо общо нито с температур, нито с цена на газа, който спадна с 70% нито с положенито нито със загубите на топлоенергия! Ще ви кажа как се правят сметките на топлофикация! казва се така ето от тоя вход, където си плащат сметките, ето от там искаме едни 250к лв за този сезон! Дали са ги израсходвали дали трябва да ги платят това не е от значение! Важното е да се приберат парите! Така се праят сметките в топлофикация!!!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в апартамент в София, няма парно в блока изобщо, последните месеци не съм пускал отоплителни уреди, и редовно проветрявам. В момента съм на отворен прозорец в стаята, почти от час е така, не е студено още. Не знам за какво ви дерат кожата. До магазина ходя без яке, тази година е абсурдно топла есен-зима.
11
8
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Топлофикация е Най-евтиния Начин за Отопление и Топла Вода .Няма как да е по-скъп от Дърва , Климатици , Термопомпи , Фотоволтаици .Явно има някаква ЯКА КРАЖБА . Но тази Жена с тази Позиция - обмннб , не мога да я напиша - трябва да е РАЗСЛЕДВАЩ на Главния Прокурор - в ЕС , Русия и САЩ е Закона .
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яка
9
0
 
2
 
! Отговори
Ахой преди 3 години
Тая
8
0
 
3
 
! Отговори
Навитака преди 3 години
Брейк *** лелка сякъм става за игра бре ,чак ме подържи крачоло *** кът са разтегне дълго и дебело.
7
2
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 години
Искането тряба да е до главния прокурор да се изловят абонатите крадци ужким със спряно парно, но с подово отопление и другите, с дублираните радиатори !!!
6
1
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 години
Искането тряба да е до главния прокурор да се изловят абонатите крадци ужким със спряно парно, но с подово отопление и другите, с дублираните радиатори !!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонеимени какви жипки карат
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kovacheva e ha ho. Poznavam ja kato roditel na dete ot 30to SOU Sofia. Totalna haho
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Това дружество няма ли да бъде обявено във фалит най-накрая,вече е на червено с 1 милиард,колко чакате да станат - 3,4..колко,я покажете и какви космически заплатки взимат там както са така на червено.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каке,явно не си в час ,тая комисия работи в полза на подобни фирми ,от повече 20 г. Тире корупция
1
0
 
11
 
! Отговори
14991 преди 3 години
Климатичнит прочени не са в ползана кожодера "Топлофикация". техият софтуере синхронизиран с ледников период.