КЕВР проверява "Топлофикация" за високите сметки

Те били такива, заради работата от вкъщи и онлайн обучението
18 дек 2020 09:49, Петя Славова
17
КЕВР проверява "Топлофикация" за високите сметки
Снимка: БГНЕС

КЕВР започва извънредна проверка на "Топлофикация София" заради сметките за парно от ноември. Омбудсманът на дружеството Деян Дянков обясни пред bTV, че всеки отоплителен сезон е специфичен.

По думите му заради работата от вкъщи и електронното обучение на учениците са повишили потреблението на топлинна енергия.

Още по темата

"Сметките са въз основа на употребената енергия от клиентите на дружеството. През целия ноември имаше отопление за разлика от миналата година. Средната месечна температура през миналата година е била около 10 градуса, сега отива между 4.5 и 5 градуса", обясни Дянков.

Анализите показват около 29% повишение на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г. в сравнение с този от предходната година.

"Сметките са прогнозни, те се определят на база на предходния отоплителен сезон. Някой, ако не иска да плаща тази прогнозна сметка, може да си намали прогнозата, спрямо това, което мисли, че ще употреби. Но докато има прогнозни сметки, нещата ще са такива", заяви омбудсманът на дружеството.

Дянков обясни, че в прогнозните сметки влиза изразходваното количество енергия от същия период на миналата година, но цената е коригирана спрямо тази година. Той уточни, че разликата между двете цени е 1-2 %.

Според него твърдението, че хората не разбират какво пише във фактурите им за парно, не отговаря на истината.
"При сегашното прогнозно фактуриране на нещата - това е най-изясненият вариант на фрактурата. Повече от тази информация няма как да бъде поставена, в момента е три страници" добави той.

В данните и поясненията за изготвянето на фактурата са посочени и съответните показатели за предходния отоплителен сезон. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетена средномесечна температура и ден-градусите на втора страница в съобщението към месечната фактура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Въй лек преди 3 години
Тези дето скоро ги осъдиха за надписани сметки ще проверяват другите за същото.Бати филма.
14
0
 
6
 
! Отговори
--------- преди 3 години
Не мислете че като времето е топло сметките ще са малки. Те си търсят печалбата няма значение какво сте ползвали.
13
0
 
2
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Пак ли бре
12
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
В архивите на дружеството ще бъдат открити огромни количества зелен хайвер.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КЕВР имитират дейност. Резултатът и от тази проверка ще е като предишните - всичко е точно.Не е изкл. и служителите на КЕВР да са на хранилка и към някое друго дружество. Цените винги ги вдигат и са в услуга на монополите.По-интересно е, ЗАЩО след като Борисов каза, че парното ще намалее, защото е намалил газта с 40%, пак ни цакат с по-високи сметки???Какви ли обяснения не даваха, но почти нищо не върнаха на хората.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълни глупости, ноември беше супер топъл и ние в къщи сме пускали само климатици от време на време, радиаторите са спрени. До сега са навъртяли по 10-15 единици, обаче сметката ми от топлофикация по новите цени е 200лв?
9
5
 
3
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ТЕ ВИХРУШКАТА НА БСП СА НА ХРАНИЛКА В ТОПЛОФИКАЦИЯТА !!!!!!!! ПРИМЕР- ВАЛИО ТОПЛОТО, Р- ОВ4, И ВСИ4КИ БАРОНИ НА БСП !!!!!!!!!!
8
0
 
9
 
! Отговори
някоя си преди 3 години
Колкото повече чета оправданията на Топлофикация, толкова повече се убеждавам, че явно България по някакъв начин се придвижва на североизток. В последните години ноември е все по-топъл, според мен и вас, но според Топлофикация, месеците са все по-студени...Явно след година-две, България ще е в центъра на Сибир!
7
0
 
10
 
! Отговори
----------- преди 3 години
Гадни български комари. Чудат се как да смучът от българските роби. Хората сами са си виновни между другото. Най-лесно се краде и управлява робски народ затова след освобождението умишлено народа се държи беден и недоразвит.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сметките били прогнозни на база прогнозни цени на газа!!! Наистина са ни взели за ***, но явно сме си ***, че ги търпим. Омбудсман на Топлофикация, мънка и не може да каже какви са тези цени. Как при условие, че имаме намаление на газа с над 40%, в момента имаме почти двойни сметки от миналия сезон.
5
0
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Ако са ти монтирали от модерните със дистанционно отчитане, защо се чудиш?!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е броят на чиновниците в Топлофикация? Докога ще продължават с наглите лъжи и кражби? Дори и да има "съседски" кражби, те са много малка част в сравнение с тези на Топлофикация!
3
2
 
20
 
! Отговори
гост преди 3 години
Глупости. Аз си работя на работното място. В къщи обаче, като включа парното прави впечатление, че брояча върти по-бързо от миналата година. Сега не е толкова студено, но едениците са повече от предходната година за същото време. Някак машинките отчитат повече консумация.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ко?Като предния път ще кажат че имаме да вземаме, но не се знае кога и дали.После ще дойдат следващите сметки същите като предните и ще кажат че са сметнали каквото има да се взема и така до следващия път след няколко месеца, когато пак ще ги проверяват.Не разбрахте ли , че с мутрата и шайката на власт, никога няма да ви стигнат стотинките да си платите парното и глобите!
1
1
 
11
 
! Отговори
305 ОЙРО заплата преди 3 години
Сметките не са високи, заплатите са ниски.