С години разруха, как изглежда Княжевският лифт днес?

Ще бъде ли възстановено съоръжението и кога?
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От години се руши и не се използва Княжевският лифт в София.

Напоследък, в условия на пандемия, когато много софиянци отново се опитват да се върнат към природата и богатството на планината, темата беше отворена пак.

Вчера от Столичната община декларираха, че започват възстановяване с или без съгласието на собствениците.

Последва позиция на "Витоша ски" АД, че се присъединява към становищата на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и на ръководителите на ресорните ведомства за това, че съоръженията на Витоша трябва да се сменят с нови и модерни.

Доволни сме, че всички вече сме на едно мнение за подмяната на лифтовете. Ние настояваме за това от 10 години. Големият въпрос е, че модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони, изтъкват от дружеството и посочват, че ще изчакат официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията.

И докато двете страни спорят по устройствени планове, закони, технически изисквания и т.н., лифтът тъне в разруха.

Как изглеждат днес, вижте в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
22
 
! Отговори
Везните преди 3 години
45 години преминали в градене и 30 години в крадене!
24
0
 
33
 
! Отговори
Любомир Иванов преди 3 години
Пълно безобразие е да имаш ски курорт буквално до столицата ти и да не се поддържа! Срам и позор! Не ви знам там Цековци, Мекоцви, Зелени, Бориславова, какви са ви игрите, НО Е СРАМ И ПОЗОР ВИТОША ДА Е В ТОВА СЪСТОЯНИЕ! ***!
23
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е от манията на комунистите да строят къщи с равни покриви, като в Сахара. А тези новите сега, те пък ептен фалшиво го карат.
22
3
 
31
 
! Отговори
Честито тулупи преди 3 години
Какво се правите на луди така действат власта заедно с мутрите, умишлено оставят някой обекти да започнат дасе рушът,държава или община неги искат вече и мутрите ги купуват на безценица.
21
0
 
8
 
! Отговори
lkkl преди 3 години
До ПаметливАбсолютно точно
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А около Княжево къщи палати за МИЛИАРДИ ! 30г Кражба ! ако бяхме каго Румънците тея нямаше да смеят така нагло и без да се крият да Крадът !
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като вече години лифта не работи за каква концесия ми говорите щом лифта не работи. Че не е и поддържан. Хайде вън. Държавата да си управлява собствеността.
18
6
 
27
 
! Отговори
ВИТОША НА СОФИЯНЦИ преди 3 години
До ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР Не е лошо повече да четеш!Витоша е народен парк от 1937г. е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!Мафията в ОС,кметицата и зеленият бандит Тома Белев в съдружие с подкупните съдии от ВАС години наред заблуждават софиянци с някакъв план за управление на парка като мантра,за да могат да лишат софиянци от уникалната възможност да използуват планината за спорт и почивка в интерес на мафията застроила Банско и недопускаща развитието на други ски курорти!МАФИЯТА ВЪН!
17
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то дори да тръгнат да сменят и едно колче ще се появят стотици "защитници" на природата които ще се оплакват в ЕС,че има машини в земята където се разхождат охлювите или където гълъбите си дремват следобеден сън. Не е толкова лесна рсботата там. Пък и има силно лоби от Боровец да не се прави нищо на Витоша,за да нямат конкуренти. Днес лифт,утре и писти ще вземат да поискат хората.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така пожелаха еко - жендър активистите, така и стана!
15
2
 
27
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Пишман-природозащитници подкрепани от собственика Витоша ски години наред ревяха и се тръшкаха - сакън да не се пипат съоръженията на лифта. Нищо че изгниха и се съсипаха. Нищо, че не е възможно по абсолютно същото трасе да се строи ново. Ей така, на инат. Надяваха се някой *** за почне да изспва торби с пари за да се съгласят по техни планове да се строи нещо, та да може да крадат до насита. И милионна София стои, слуша им глупоастите, и мълчи.
14
21
 
4
 
! Отговори
do 14 преди 3 години
Сега при радев вземаш ли 3000 евро, след като кауна от харманли обеща Промяна? Ето дотук ни докара Пормяната на радев нищоправца и фигурант на Божков!
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като подаде оставка Радев, кой ще бъде на негово място? Цецка Цачева? И веднага всички безработни ще започнат работ на 3000 евро минимум в новия завод на Фолксваген..??? Нали?? Само да се махне Радев...
12
1
 
24
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 години
Айде напишете най-после че Витоша има Собственик - Частна Фирма , и Държавата няма как да присъства в Планината - Собственика та Собственика .
11
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При резидент румен радев е така - криза, мизерия, нищета, глад, разруха, поквара, проказа, безредици, безработица, безпаричие!ОСТАВКА НА РУМЕН РАДЕВ ВЕДНАГА!
10
6
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Евро-атлантизъм сър!
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дете съм се качвал на лифта и беше страшно за мен. Сега като голям ще се страхувам още повече, като знам приближените на картофената принцеса как ремонтират...
8
0
 
11
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Като гледам как е мухлясал и ръждясал, изглежда "тотал".
7
7
 
12
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 3 години
Разруха!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нека пуснат лифта и затворят планината за частни автомобили =)