Тръгна обществената поръчка за нови 6 станции на метрото

Трасето е от ул. "Шипка" до Окръжна болница
80
Тръгна обществената поръчка за нови 6 станции на метрото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. "Шипка" през район "Слатина", зала "Арена Армеец" до Окръжна болница, съобщи "24 часа".

Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5 666м. По трасето ще се изградят 6 подземни метростанции, като на последната, която ще е на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Йерусалим" се предвижда да има подземен двуетажен паркинг.

Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните  а всички 6 нови станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове. Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен" ЕАД, е разделена на пет обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв.

Първата станция ще е разположена на кръстовището на улицата "Гео Милев" и "Черковна". Следващата ще е на кръстовището на улиците "Гео Милев" и "Н. Коперник", после метрото ще спира при кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска". Оттам следва метростанция на кръстовището на булевардите "Асен Йорданов" и "Шипченски проход". Петата станция се планира да е при зала "Арена Армеец", а последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе". Там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа, 28 от които ще са за хора в неравностойно положение.

Шестте нови метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: метротъргспирки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
до9 преди 3 години
Това на практика е линия между две спални на София в които няма нито едно предприятие за да речеш, че ще се ползва от работещите там
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което е странно за мен, е че линията свършва до Окръжна болница. Има няколко варианта тя да се свърже с първата линия (Г.М.Димитров, Младост 1, Метро), но те кой знае защо са пренебрегнати. Така някой, който пътува от Слатина до Младост или Дървеница, трябва да отиде до Орлов мост и да се върне обратно с първата линия.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...Виж проекта. МОЛ Прадайс - Околовръстно има разклонение за Студенки град. Проверете нещо преди да коментирате, плюете и плачете. Вижте колко народ виси по спирките по Цариградско. По трасето има Бриколаж, голям МОЛ и най-вече зала Армеец. Там е и Тех-парк който тепърва ще се развива. Отказаха ги до РИНГ МОЛ. Макар, че там освен мола е лифта и ИКЕЯ.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова Цариградско е задръстено ,а джигитите карат в бус лентата....
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооооххххх котьо. Мата хари бая евраци ще напъпче тайно в шкафчинциту на оня дето дрон му жужи в спалнята.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега за по-неориентираните да обясня. Първата линия на метрото се направи след СУ в неправилната посока. Вместо да мине под "Цариградсо шосе" заби през Борисовата градина. Не се завърши втората линия до Драгалевци-2 спирки. НЯМА МЕТРО ДО СТУДЕНТСКИ ГРАД. Сега се пуска линия от Военна академия през Слатина до" Цариградско шосе"-ЕДНА ЗАДЪНЕН ЛИНИЯ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ. ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРЕКАЧВАШ ТРОЙНО ЛУТАЙКИ СЕ ИЗ СТАЦИИТЕ. Искат да правят метро до МОЛ "Ринг софия "ПО ОКОЛОВРЪСТНОТО.....
8
7
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
вероятно умишлено се избягва проект за метро станции минаващи през квартал Витоша и Студентски град
7
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаме нещо европейско,тотова е метрото! И който не го харесва и одобрява е доказан и.2.иот !!.
6
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност София я познавам многа по-добре от теб. Тази линия е ***...
5
5
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Такива като теб,свикнали само да получават и да намират кусури ,никога и нищо няма да е наред! Явно си невръстен и не зъзнал по спирките ,чакайки раздрънканите ,пушещи ,,Икаруси"...Е гати изтрещялото поколение,да не може да се зарадва на доказано добра придобивка.Това вашето е болестбе,тежка болест!
4
4
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Според разни радетели на "доброто" е най-добре нищо да не се почва!
3
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати линията от Слатина до Окръжна болница и колко хора ще я ползват или важното както винаги е да се усвоява.
2
11
 
18
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Много добре!Всеки истински софиянец се радва на такива новини!!!
1
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замисля се нова, ГОЛЯМА далавера. След като се кълняха, че тая линия няма скоро да се строи сега изведнъж вече почват. Баце пак ще захлеби....