Е-таксуване в градския транспорт в София от май

Пандемията - най-тежкият период за 120-годишната му история
Обновена: 15 яну 2021 15:02 | 15 яну 2021 14:50, Веселина Йорданова
10

Новата билетна система за електронно таксуване в София трябва да започне работа през май. В готовност сме да я пуснем, текат последни етапи за верифициране от Националната агенция по приходите.

Това заяви Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

Дилчев коментира отражението на пандемията, като отбеляза, че едва ли има по-тежък период в 120-годишната история на градския транспорт. Той посочи, че приходите в системата се понижават с 52 милиона лева през 2020 г. на годишна база.

“Броят на пътуващите в градския транспорт намаля значително, имаше периоди, в които пътниците бяха седем пъти по-малко, което се отрази на приходите. От друга страна, разходите могат да бъдат оптимизирани съвсем малко”, коментира той.

Друга тема, на която гостът се спря, са оплаквания в социалните медии от пътници за недостиг на пунктове за продажба на карти и билети в София и липсата на добра хигиена в превозните средства.

По думите на Дилчев под 4% от пътуванията в столицата са с единични билети. Той посочи, че броят на работещите пунктове към момента е същият, както и преди коронакризата и призова невъзможността да се закупи билет от шофьора заради здравни мерки да не се превръща в причина за возенето на нередовни пътници.

"Разписанията на градския транспорт са в пълния си обем. Към днешна дата струпване на хора в транспорта няма", обясни той.

По отношение на противоепидемичните мерки Дилчев изтъкна, че и влаковете на метрото, и автобусите на градския транспорт се дезинфекцират по два пъти на ден.

“Всеки ден се дезинфекцират пунктовете на градския транспорт, както и станциите на метрото”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
ИСКАМ РОЗОВИ ТРАМВАИ преди 3 години
Защо не пуснете розови трамваи?ИСКАМ
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от 30 години пътувам с билети и при всяка подмяна на системата, закупените предварително билети изгарят. Само при последната смяна имаше разлика, но с това нововъведение предполагам, че пак ще ни бръкнат в джоба. Не знам как отчитат тези 4% с билети, след като всеки път като се кача в градски транспорт освен мен има и доста други, които си дупчат билети.
6
2
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
АЗ ВЕЧЕ ОТ 4-ГОДИНИ СИ ПОЛЗВАМ е-КАРТАТА ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ!НЕ МИ Е СКЪПО!В ГЕРМАНИЯ --БИЛЕТЧЕТО Е 2-э..!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахахха. Софиянци да се готвят за мега провал. Във Варна е-таксуването е пълна пародия както всичко строено. Я машината не ти приеме ресто, я не ти върне. Или ако върне може и да е точно :)
4
2
 
3
 
! Отговори
някой си преди 3 години
***.И- ОПРАВЕТЕ ЦЕНАТА НА БИЛЕТИТЕ. НЕ МОЖЕ ДА 1 , 2 СПИРКИ ДА СЕ ПЛАЩА КАКТО ЗА ПЪТУВАНЕ ЗА 20 СПИРКИ. ЦИРКА.ДЖИИ
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам ! - значи перфораторите ще станат безработни.Тъкмо ги боядисахте и изглеждат добре !
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е брутален фашизъм ,сега автобусите ще пътуват празни, е освен с роми гратисчии в тях де.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или когато *** управляват София става невероятно мазало!