КЕВР: Няма нарушения във високите сметки на "Топлофикация София"

Дружеството изпълнило законовите изисквания при формиране на сметките
15 яну 2021 16:52, Петя Славова
71
КЕВР: Няма нарушения във високите сметки на "Топлофикация София"
Снимка: БГНЕС

Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие доклада за извънредната проверка на "Топлофикация София" ЕАД относно прилагането на утвърдените ценни на топлинната енергия в сметките на потребителите за месец ноември 2020 г.

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило законовите изисквания при формиране на сметките на потребителите, смятат от КЕВР, въпреки редицата сигнали за високи сметки за парно в столицата. Проверката беше назначена през декември от председателя на КЕВР Иван Иванов, в изпълнение на разпореждане на Върховна административна прокуратура, в което бяха цитирани медийни публикации за „нерегламентирано увеличение цените на отдаваната топлоенергия от доставчика“.

Прегледът и анализът на предоставените документи, данни и информация, които е извършила комисията, са показали повишени количества общо произведена, отпусната, разпределена и фактурирана топлинна енергия за ноември 2020 г., в сравнение със същия месец на 2019 г. Отчетена е и по-ниска с 4,3 градуса средномесечна температура в сравнение с ноември предходната година.

Над 95% от битовите клиенти на "Топлофикация София" са избрали месечните им фактури да се изготвят на база прогнозно потребление за съответния имот. Само 4,7 % от битовите клиенти в гр. София са заявили реален месечен отчет на уредите за дялово разпределение. Начислената им топлинна енергия съответства на отчетената такава в абонатните станции за отчетния период. Нормативната уредба дава право на избор на клиентите сами да определят начина за формиране на месечните им фактури, като инициативата и отговорността са изцяло на клиентите, се посочва в доклада на енергийния регулатор.

"В заключение се налага извода, че клиентите, които са подали възражения срещу начислена топлинна енергия и съответно сума за ноември 2020 г., са с прогнозни месечни фактури. Част от тези клиенти не са се информирали за принципите на дялово разпределение на топлинната енергия, за начина на формиране на прогнозните им месечни начисления, не са отчели коректно факторите, които пряко или косвено влияят върху месечните им задължения.

Потребителите не отчитат и различните условия, при които са поставени потребителите с реални и прогнозни месечни сметки, както и обстоятелството, че лихва за просрочено плащане се начислява само при реален месечен отчет и след изготвяне на годишната изравнителна сметка.

Клиентите не проявяват интерес и инициатива да заявят реален месечен отчет на уредите за дялово разпределение, с което би отпаднало в голяма степен и подозрението за спекулативно формирани месечни сметки.

Предвид установеното от проверката повишено потребление на топлинна енергия през м. ноември 2020 г., Комисията даде задължително предписание на "Топлофикация София" ЕАД да извърши преглед на настройките на системите за автоматично регулиране в абонатните станции и при установена необходимост да се прецизират. Предписанието е във връзка с подобряване качеството на предоставяната услуга и за оптимизиране на ефективността на топлоснабдяване и има косвено отношение към сметките на клиентите", пише още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: докладсметкикевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Датският принц преди 3 години
Има нещо гнило в Топлофикация !
38
1
 
5
 
! Отговори
Спомени преди 3 години
По времето на режима на Живков, отоплението на тристаен апартамент беше около 30 лв. а на двустаен 15 лева. Сега хората трябва да избират между хляба и сметките.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиста проба Термо Пирамида!Хора изгледайте и као не чаткате руски помолете родителите или съседите си които са по-възрастни от 50-55 години.И вникнете в разкритията на руската програмам 60 минут . . .https://youtube/watch?v=K56lJV8zKxAТам финансист казва че мошенниците се нуждаят от максимум 15 секунди за да изсмучат парите ви.кофти, но сега в пандемията и страхотийте около всеки избор на някакъв президент разбиват вниманието и съобразителността на хоратаПазете бабите и дядовците си
36
1
 
3
 
! Отговори
дедко преди 3 години
До Сержант:това е чудесно, но има едно... НО: аз живея в 8 етажен блок, по два апартамента на етаж. Подстанциите са на два входа. Та... водата от топлофикация влиза в нашата подстанция (аз съм в първият вход), циркулира и излиза и така още две подстанции. Топломерите са само на входа, но не и на изхода, т.е. какво се получава - топлата вода минава през нас и се калкулира по входящия топломер, после влиза в тази на другите два входа и.. така до третата, защо не отчитат и изхода?
35
1
 
6
 
! Отговори
дедко преди 3 години
е как ще има, нали наближават избори, пари трябват за вота.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя е само една марионетка на конци -топлофикация е собственост на столична община / герб ! - те там ви отиват парите !като ви натряскат сметката не се карайте на служителката на гише ,а тичайте под прозореца на бойко !
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
престъпници
32
2
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Парното е най-добрият начин за отопление на многожилищни сгради. Пиша конкретно за ТЕЦ Сливен. Госпожи и господа 21-23 градуса във вътрешен апартамент и около нас всички апартаменти се отопляват платих за ноем.35лв +40 за топла вода(10лв на кубик), за дек. 45 +30. Обаче какво се оказа. Има хора плащат в Сливен 250лв за 70 кв. Но поддържат 28-30 градуса. Е такива няма как да се оплакват, или искат 30 градуса в стаите, а да плаща 100лв. Това и при Тошко го нямаше.
31
2
 
16
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Някой трябва да разследва КЕВР. Органите да се самосезират.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая е корумпирана комисия ...до сега каквито ли фирми да проверя ,винаги всичко в наред ,тоя от снимката не беши ли патриот )
29
2
 
7
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
1.Ликвидация на Всички Топлофикации в БГ.Всичко ОТИВА за Скраб.Държавните Учрежденият да се Оправят.!!!То сега Хората Плащат на Министерства и какво ли не... ОтоплениетоНе е Културно Така.Всички трябва да Се откажат.Всички ама на 101%Да ги Видя тогава...ПарламентииииМинистерствааааУчрежденияяяяя...Кой ще Им Плаща Аааа????
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иван Иванов - дърта май.....на, дясна ръка на Костов. И майка си ще продадеш за пари. Как да вярваш на тези, които заеха нишата, ами ако се окажат същите ***?
27
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Дано всички от КЕВР ви осъдят на доживотни присъди. Вие и всички депутати продадохте държавата и НАРОДА си! Гордейте се, от лакомия се умира, нали знаете !?
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС и останалите партии,защо пак изиграхте народа и подкрепихте ББ?Докога?Докато закриете държавата ли?Събудете се,бе хора,търбусите ви не са по-важни от държавата и измиращото население, вижте в страната какво става,толкова ли нямате грам емпатия към този многостадален народ?
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студенофикация да се закрива.
24
7
 
9
 
! Отговори
ВИВА ГЕРП преди 3 години
Сметките не са високи, заплатите и пенсиите са ниски.
23
2
 
29
 
! Отговори
69 преди 3 години
тази и още няколко комисии трябва да бъдат напълно закрити и съответните министерства да поемат работата и отговорностите, в тези комисиики всички са "заслужили артисти" на дебели заплати които обслужват само и единствено едрият/монополен бизнес.
22
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ НЯМА...ДАЖЕ МИСЛЯ,ЧЕ СМЕТКИТЕ НА СТОЛИЧАНИ ЗА ПАРНО И ТОПЛА ВОДА СА ДОСТА ЗАНИЖЕНИ КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД,ЧЕ СОФИЯНЦИ ВСЯКА СУТИН И ВСЯКА ВЕЧЕР ПУСКАТ ТОПЛАТА ВОДА ДА ШУРТИ С ЧАСОВЕ В БАНЯТА,ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ ГОРЕЩА ВАНА...
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените трябва да се определят на пазарен принцип, а не група корумпирани дядковци да решава.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦЕЛТА НА ВСЯКА КОМПАНИЯ Е ПЕЧАЛБА!! А НЕ ИНТЕРЕСА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ! ТОВА ГО ЗАПОМНЕТЕ!