Релсите в метрото се надигнали заради подземни води?

Демонтажът им вече започна, през нощта влизат големите машини
104
Релсите в метрото се надигнали заради подземни води?
Снимка: Столична община

Екипи от инженери на "Метрополитен" и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция "Хаджи Димитър".

Вчера към 18 ч получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност, които са реагирали веднага, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата
След демонтажа на релсите, започва и демонтаж на траверсите и бетонът на релсовия път.

В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите.

Този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на кв. м.

С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път.

За да гарантираме пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи, съобщи Фандъкова в социалната мрежа.

Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка.

Всички средства за отстраняването на проблема са за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта.

Последната станция от третата линия остава затворена, за което са осигурени автобуси, които се движат по маршрута от театър "София" до бул. "Вл. Вазов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
4
 
! Отговори
Очевидец преди 3 години
Тук много се плюе по Русия, но метрото в СПб минава под Нева, която е дълбока 24 м при Дворцовия мост и минава под Нева, Малая Нева, безброй канали и не е прокапала една капка. Вярно, през 1973 г на един участък се оказва, че са пропуснали един подземен поток при сондажите и започва да нахлува кал пред къртицата. Незабавно замразяват с течен азот, продължават и веднага слагат пръстени от железобетон.Този участък "плава" в калния терен вече почти 1/2 век. Който може, да сравнява!Изостанала Русия!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ е българин, очевидно, след като размислиха за АЕЦ Белене
81
0
 
6
 
! Отговори
Изненадани преди 3 години
Те в сряда разбраха, че има подземни води, нищо че изхарчиха над 500 милиона за проектирането и построяването на тази част.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95И аз това питам!Сега да ги нафандъчат хубаво.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не изплуват и сандъчета с кюлчета злато?Щото доста кюлчета са заровени под метрото...за проекти, геологични проучвания и т.нат.Който разбрал-разбрал!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може къде има подземни води да правиш тунел и то до река
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето комунистите щяха да строят метро ама се отказаха заради подземни води. Само тия главанаци не разбрали, че там има подземни води.
76
1
 
4
 
! Отговори
Абе ей преди 3 години
Това ,което гер беруг ите са построили, Вие не можете само да го ремонтирате, бе
75
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Брей, чета коментарите и виждам, че тук е пълно с видни специалисти по строежи на подземни тунели за метро, хидроинженери по подпочвени води и които само по една новина от 20 реда и прозряха причината за аварията, разкриха кой, колко е крал и това без дори да отидат на място да разучат какво става :))) Хвала на такива мозъци, де ги българска майка юнашка раждала. Бойко не трябваше да вика някаква си турска фирма да строи, а да каже на Явор Колев да издири по IP адресите тукашните форумни спецове
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадеш от метрото, купуваш бутик и къща в БарселонаШефът на пропадналия Метрополитен Стоян Братоев е бил ортак с младоженеца от скандала с къщата в Барселона Йордан Христов
73
2
 
9
 
! Отговори
През последните 20 г преди 3 години
Кой инвестиционен проект е бил без серизони дефекти.... ?На първо време питайте кмерицата ( на София) .Белким си спомни нещо....
72
2
 
5
 
! Отговори
човек преди 3 години
Да има сега една каминеткаи да изземе документите , експерните оценки и подписите на този ,който е. Има скенери ,които дава до 8- метра данни и са използвани при разкопки. Къде е по-важно това да се случи? Някой може ли да гарантира за другите линии? Това за какво ли го пиша...Нали се виждаме и с короната. Ей този народ няма изтребване,дуржи се Божията воля само .Дръжте си го още ттулупа с къщата в Варселона , и със снимките му зад гърба на НСО. То и едно НСО. Народ и управници май сме си 1 !
71
2
 
8
 
! Отговори
Курейшо преди 3 години
Гафът , който е станал е защото хидрогеоложките проучвания са проспани ! Подпочвена вода и каквато и да е вода се отвежда , а не се спира , тоест е трябвало да се направят водопонизителни сондажи , шахти и съответно постоянно изпомпване ! Това дори и известният консултант и хидрогеолог Ахмед Доган щяха да го предвидят ! Честито на ползващите и плащащите за строежът на метрото , което пълни чекмеджетата на Тиквеникът....
70
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До До ПроСоТоМоите уважения,но ако позволиш:-Почвените води НЕ действат така,както действат водите на повърхността!!!!Водата в язовира ИМА напор,защото е СВОБОДНА и нищо не й пречи!Водата в почвата и земния грунт ИМА "спирачка"-това е самата земна структура и маса!така че действието й не може по никакъв начин да се приравни с действието на водите в реките и язовирите!Иначе съм съгласен:-Просто някой е икономисал ЯКО от бетона и арматурата на основата...Но така се пълни шкафчето !.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е кое не сме ремонтиралистроено от банкянското алчно и безскрупулно кому.нистче
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
причината---- Не я търсете в тунела тя е в нечие чекмедже
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно нещо няма направено свестно в Герберистан ..само ремонт на ремонта.. омръзна ми да чета
66
2
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
15 тона на квадратен метър? Баце да не построил метро под Дунава?За всички които не са от София: Перловската "река" е оная вада която тече през града, дето лятото е една педя а като мине порой става цял половин метър.Баси оправданията за некадърно свършена работа, то даже не е смешно.
65
12
 
4
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
Кво ревете бе ***? На 30 км метро 30 метра се повредили, ще ги оправят.Нали няма пострадали?А по-хубаво ли беше без метро а? Само можете да мрънкате.
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Релсите в метрото се надигнали заради подземни води?"Задавате ни въпрос с надеждата да клъвнем на тази версия? Причината е некадърно строителство. И по чиста "случайност" е същата фирма ремонтиралата отсечката край Своге, която уби 20 души.