Плаващ пясък и водата от Перловска река спрели метрото

Разработен е нов проект, който предвижда по-голямо водно натоварване
27 яну 2021 12:14,
53
Плаващ пясък и водата от Перловска река спрели метрото
Снимка: БГНЕС

Причините за аварията в третия лъч на метрото са комплексни, но основните са две. Водата от река Перловска и участък с плаващ пясък са довели до надигането на релсите в метрото и спирането на движението му в участъка от "Театрална" до "Хаджи Димитър". Това обяви шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев на брифинг за причините за затворената метростанция.

Той добави, че проблемната зона е на 200-250 метра от станция "Хаджи Димитър". Братоев разказа, че тунелът е построен на два етапа.

Още по темата

"Основната причина е, че в периода след няколко дневните дъждове, нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия в района е била наводнена и буквално подземните води са били на нивото на терена. По геоложките доклади нивото на подземните води е на минус 5,6 метра, тоест в този случай се е получил воден стълб, който е 14 метра по проект, а се е получил 19. Хидроизолацията е натиснала подложния бетон и е надигнала релсовия път. Засега основната носеща реконструкция няма индикации за дефекти. Паралено с това започнахме сондажи и в проблемата зона се оказа, че като се стигне на минус 19 метра буквално за секунди сондажът се напълни с вода и пясък. Това подсказва, че сме попаднали на плаващ пясък", обясни Братоев.

По думите му геоложки проучвания в тунела са правени през 50 метра, но въпросния участък не попаднал в тях.

Шефът на "Метрополитен" обясни, че вече са демонтирани релсовият път и траверсите, сега се отстранява бетон. Той уточни, че няма проблем с бетона, който е здрав по всички изисквания.

Разработен е и нов проект, който предвижда по-голямо водно натоварване. Ще се направи и нова вътрешна облицовка, пише вестник "Стандарт".

Все още обаче не е ясно колко време ще продължи отстраняването на аварията. Не може да се посочи и виновен за случилото се.

"Обектът е в гаранция, строителите ще отстранят дефекта", категоричен бе Братоев, но не са ангажира с точна цифра каква ще е неустойката, а само каза, че ще бъде калкулирано и времето, в което не е работил участъкът.

"Най-важното е, че няма пострадали хора и да се разработи подходящото решение, така че няма да има рецидиви", каза още директорът на "Метрополитен".

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че на всеки един етап от това, което предстои да се прави, ще се дава информация, за да знаят всички какво се случва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Гордостта на Боко Тиквата !
48
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Сашо преди 3 години
До АнонименТиквата сам гласува за себе си. Кой ни пита за кого ще гласуваме, при условие, че ГЕРБ ще преброи гласовете...
47
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Сашо преди 3 години
Като си говорим за проекти на ГЕРБ, стигаме до много интересни дизайнерски решения. Например, във вазхита съм от детелините по северата скоростна тангета - които не водят за никъде! Да не говорим, за ремонта на тунела на автомагистрала Хемус, който продължава вече от сума ти години. В скапаната Русия, успяха за това време да построят Кримския мост, който сам по себе си е уникално съоръжение ама това е друго нещоТака че защо, пък да нямаме и плаващи пясаци???
46
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Сашо преди 3 години
До Руси МосковОпитайте да спрете наркотиците! Кажете НЕ на дрогата!
45
0
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А прилив и отлив имали в Перловската река или некъдърник крадец са го правили метрото
44
6
 
5
 
! Отговори
Руси Москов преди 3 години
45 години нямаше чекмеджета, защото всичко си беше тяхно - на тиквит*е русофили!!! След това пък имаше мноооого чекмеджета, защото тиквит*е русофили начело с Жан Виденов, СерГейко Сталинишко и Орешарски (Олигарски), заедно с техния кадър Резилек Радьов и ДПС, толкова грабиха, че бяха цели контейнери и Европа ни спря кранчето (Еврофондовете) и отнове имаше изритване на русофилски по*длоги!!! Пари от русия не дойдоха, защото те са свикнали само да изваждет (руската мафия, завладяла ****я си народ
43
0
 
8
 
! Отговори
голчо преди 3 години
не само плаващи пясъци и перловска вода! има и водорасли... ***
42
0
 
5
 
! Отговори
голчо преди 3 години
не само плаващи пясъци и перловска вода! има и водорасли... ***
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ли беше, дето бил ортак с "младоженеца" Йордан Христов /миската от Барселона/
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хм , плаващи пясъци , тук да не е Сахара , а камилите де са ?
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропадането на *** какво го е причинило, пак ли плаващите пясъци, или някой ледник в Исландия? А течовете, след някакви смешни дъждове за по няколко минути.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината е че тия дето са правели проекта и тия дето са го приели са пълни некадърници. Проекта и изпълнението са най-вероятно с най-некачествените материали и е мислено само да се източи максимум пари от него. Така че не плаващите пясъци, вятъра в Сахара или Перловския канал са виновни, а изпълнителите и поръчителите! Спрете да лъжете, носете си отговорността!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най добре да пуснат лодки по третия лъч и да го съединят с Искър. Така ще има метро до Видин
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или по-точно; некадърни ремонти на коритото на Перловската река!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало и земетресение от 9-та степен , лабораторията на БАН не го е засякла и епицентърът е бил точно под проблемния участък . Това е третата причина за надигане на релсите , но в бързината пропуснаха да я споменат......:)
34
2
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Не плаващ пясък,ами изтичащи пари(в посока Чекмеджето)...
33
2
 
7
 
! Отговори
ЩОМ ГЕРБ Е НА ВЛАСТ преди 3 години
така ще е. Или те или ние. Въпросът е екзистенциален
32
4
 
19
 
! Отговори
РЕКА НЕВА преди 3 години
в Санкт Петербург е дълбока 15-20 м, а широка почти колкото Дунав, Метрото минава на 100 м дълбочина, защото целия град е построен върху блата и меки почви. ОПИТ поне 100 г. Като не знаете КАК се строи метро викайте специалисти , а не турската фирма ДОГУШ
31
4
 
15
 
! Отговори
А ПАРИ ЗА РЕМОНТ преди 3 години
на РЕМОНТА предвидихте ли. За ЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ питам
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ремонт на ремонта на ремонта !!Боко-тиквата го може най-добре.Той знае и как кинтите да окраде.