Кой ще плати за аварията по третия лъч на метрото?

Проблемът - от високи подпочвени води и плаващи пясъци
28 яну 2021 12:01, Петя Славова
57
Кой ще плати за аварията по третия лъч на метрото?
Снимка: БГНЕС

Високи подпочвени води и участък с плаващи пясъци са причината за надигането на релсовия път по третата линия на метрото.

Христиан Петров от ГЕРБ заяви пред БНТ, че на първо място трябва да се подчертае, че няма пострадали в метрото, тъй като системите за сигурност са се задействали навреме и са предотвратили инцидент, който би могъл да застраши живота на ползващите и работещите в системата на метрото.

Още по темата

Той призна, че самият случай е много неприятен. На вчерашното изслушване на специалистите от "Метрополитен" е станало ясно, че "това е една експертна тема, на която трябва възможно най-бързо да се намери решение".

По думите на Калоян Паргов от БСП единственият въпрос, който стои в случая, е този за отговорността. Той подчерта, че основна грешка при проведените проучвания за подпочвени води е, че те са правени през лятото, когато нивото на водите е по-ниско. "Важно е да се изясни кой нещо не е сметнал или не е направил, какъв е процентът на човешка грешка?"

Христиан Петров беше категоричен, че няма да бъде платен нито един лев за отстраняването на проблемите. "Това показва, че сключените договори са направени така, че да не бъдем ощетени". Освен това ще се потърсят финансови компенсации за пропуснати ползи от фирмата изпълнител "Трейс груп".

Той обвини общинския съветник от БСП, че използва ситуация и прави политически инсинуации.

Паргов от своя страна заяви, че опозицията не е имала достъп до процедурата по възлагане на изпълнението на третия метродиаметър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Ъсан чистокръвния преди 3 години
Оооо неграмотний партизанино поради що се срамиш да се наречеш съветски служител? Проекта е топ и е направен съгласно всички норми!! Как може лица с платен 8клас да се изказват и дават кух акъл ? Разбирачи от всичко .... Затова ще работите за минималната! А между др докато давате акъл жените ви ги клатят платежоспособните, няма смисъл да се мъчите повече..
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние ще платим,как кой?Чудя се как хората построиха тунел на 50 м.под дъното на Ламанша и не се появиха подпочвени води???А направо ме втриса като си помисля за подпочвените води и мокрите пясъци по морето.Ако се размърдат,що хотели ще дадат фира.Леле майко!
50
2
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Как кой ???!!! ЦК на ГЕРБ ,Политбюро на ГЕРБ и лично лицата Бойко Методиев Борисов и Йорданка Фандъкова !!!
49
1
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Как кой ще плати.Много е ясно тези които избраха и не гласуваха за фандъка
48
1
 
5
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
...към преселниците от София (бъдещите): донесете си някои вещи , напр. гребла за чистене на снега, иначе се чисти само главната улица, ако случите празна къща по периферията и хляб не можете да си купите, но ще свикнете.
47
1
 
5
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
" .плаващи пясъци!", под земята, при метрото; "плаващи фекалии", над земята, този път в Средец! И всичко е "комплексно, необяснимо и с неизвестни причинители и последици!" Хоррор! Да живее Хичкок! Падна и някакво мостче в Банкя, но то е нерелевантно в случая. Най-после идва възмездието! Второто пришествие и Страшният съд! Напускайте София и идвайте в провинцията, нямаме молове но не очакчваме и някакъв колапс. И ще се удивите и въодушивите от нашите т.н. тоалетни. И ще се разходите из синурит
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама строителят какво е виновен, че по реката тече вода ? а ?
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и формално да фактурират нещо от ремонта на изпълнителя "Трейс", но за това той ще бъде подобаващо компенсиран. Както винаги всичко ще е за наша сметка.
44
6
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
В статията си пише, че ще е изпълнителя, но няма кой да чете.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кой ще плати за аварията по третия лъч на метрото?"...........?!?!?!Що за глупав въпрос?!Както винаги плащането е от данъкоплатците а получателя на кинтите е тулупа от банкя.Винаги е едно и също.Трябва да си много смотан за да не осъзнаеш това.Работата е там че 99% от българите така и не осъзнават какво се случва под носа им.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - решителни мерки! Слуги му тряят на народа - не господари!
41
7
 
10
 
! Отговори
Горд ГЕРБ-аджия преди 3 години
Ще вземем парите от милионерите в БСП.Нинова да се готви, да вади пачките!Гергов се спаси!
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ни би строителят да се е объркал и вместо метро да е направил водопровод ?
39
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще плати за трите фалита, които партията БСП предизвика за тези 26 години, всички ние, нали?
38
16
 
7
 
! Отговори
мандраджиев партизан преди 3 години
Оооо неграмотний партизанино поради що се срамиш да се наречеш съветски служител? Проекта е топ и е направен съгласно всички норми!! Как може лица с платен 8клас да се изказват и дават кух акъл ? Разбирачи от всичко .... Затова ще работите за минималната!
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не иска да плаща да се връща оттам откъдето се е довлякъл в София!
36
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората безупречно построиха под Ламанша цял подводен тунел под дъното на океана, а Боко Тиквата тука ще ни удави в Перловската канавка.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плаващите пясъци обикновено поглъщат,а не надигат.Подпочвените води би трябвало да са надигнали и дъното на тунела ,за да се надигнат релсите в този участък; т.е. цялата конструкция да е претърпяла деформации.А това не се споменава в изказванията на длъжностните лица отговорни за метрото. Евентуална причина за надигането на релсите може да се окаже линейно разширение при неточни изчисления или неправилен монтаж на релсите .Те са метални и при загряване търпят разширения.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жрицата на любовта,иконата на всички асфалтирани пътища в България която дарява тираджиите с любов както слънцето подържа живота на планетата земя,нейно величество кметицата...тя трябва да плати!!
33
6
 
16
 
! Отговори
до мандраджиев преди 3 години
Според смешеният, платен агент на (Г)рабиме (E)вропа (Р)ушиме (Б)ългария:"има си Геоложки доклад с проучване""Всичко отговаря на нормите за проектиране"какви са тия Норми - Плаващи Пясъци ли?! Като е в Норми, що трасето е Спряно?