София, моя малка Прага! Градоустройствени идеи за столицата

Павел Янчев, архитект и урбанист, пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 2 фев 2021 12:56 | 2 фев 2021 12:40, Анисия Иванова
77
София, моя малка Прага! Градоустройствени идеи за столицата
Снимка: БГНЕС

Общото между Антверпен, Прага и Тирана е, че предприемат радикални стъпки за промяна на системите си за планиране и се опитват да направят градоустройствени планове, които да отговорят на новите реалности и проблеми на градовете през XXI век. Това сподели Павел Янчев, архитект и урбанист, който се включи от Брюксел в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Арх. Янчев е направил анализ на градоустройствените практики в трите европейски града по поръчка на общинското предприятие „Софияплан“. Идеята е да се намерят иновативни подходи, които да вдъхновят нови модели в градското планиране на София.

В последните години в Прага е било много трудно новите сградни проекти да бъдат одобрени и реализирани, на практика частните инвестиции са били блокирани. Това е пощадило чешката столица от стихийните строителни процеси, които виждаме в София, Букурещ, Белград и други градове в региона, заяви арх. Янчев.

"Изготвеният нов градоустройствен план на Прага се опитва да отключи инвестиционните възможности в старите индустриални зони на града, които са останали пустеещи. Там ще се офорят новите квартали, но строителството в тях трябва да бъде обосновано като нужда за града и да бъде подкрепено с публична инфраструктура.“, обясни архитектът.

София може да се поучи от Антверпен по отношение на регулирането на частни инвестиции, обясни Янчев. Градоустройствените показатели в белгийския град не са строги, а по-скоро либерални, дори височината на новите сгради не е толкова добре регулирана.

"Но всички проекти над определена разгъната застроена площ минават през строг експертен съвет, състоящ се от различни институции.", каза той.

Тирана е град с близки до София проблеми, а в последно време градът е направил много за публичните пространства. В новия устройствен план на албанската столица са заложени конкретни инструменти как да бъдат увеличени данъците за новите инвестиционни проекти.

"Целта е да има средства за инфрастрактура и за обновяване на градската среда и публичните пространства.“, каз архитектът.

Общото между градоустройствените планове на Антверпен, Прага и Тирана е, че целят да спрат разрастването на града в околния ландшафт. Търси се развитие единствено в установените урбанизирани ядра, каза урбанистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

В същото време пандемията засили търсенето на крайградски и извънградски имоти.

"Това е парадокс. Но трябва да е ясно, че строителството в нови територии без инфраструктура, без градски транспорт, без ВиК и електричество излиза много по-скъпо на цялото общество.“, предупреди Янчев.

*Πaвeл Янчeв е архитект и урбанист, живеещ и работещ в Брюксел, но със силна ангажираност в проекти, свързани с градското развитие на София. Рaбoти зa apxитeĸтypнoтo cтyдиo DDS+Аrсhіtесts c oфиcи в Бpюĸceл и Антверпен. През 2017 г. става част от екипа нa пpoeĸтa „Coфия – гpaд зa xopaтa“ в пapтньopcтвo cъc Cтoличнa oбщинa и датското архитектурно студио „Гeeл Apxитeĸтc“.

Целият разговор - вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Ало Ваню преди 3 години
До аз 40: Колега отговорът се вижда и от Космоса: Защото в общината са $$$$ Курумпета, със знаменската набедена за "учител" по развален български език.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи стъпки към вдигане на данъците...
63
0
 
2
 
! Отговори
жалко, но факт преди 3 години
Ха ха ха, даже Тирана ни отсвири с 200.
62
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Софиянец 53Пета стъпка-всички психичноболни се прибират и складират на обособените за това места.
61
0
 
9
 
! Отговори
Грис халва преди 3 години
Прага е един от най-красивите европейски градове. И дума не може да става за сравнени с гетото София
60
2
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
"До Софиянецнещо на сериозно си се взел с едното месторождение, което не е зависело от"Кой ти позволи да разговаряш с мен?! Отивай да пасеш гооведата, сеелянино! Ратай!
59
0
 
6
 
! Отговори
Веско преди 3 години
До СофиянецМечтата ви за чиста и малка София е много лесно изпълнима и без противоконституционни мерки. Просто в рамките на година се изнасят в градове отдалечени на над 100 км всички министерства, агенции, комисии и комитети особено тези дето разпределят парите! После и офисите на държавните компании. Остава само президентство. Веднага ще се облекчи трафика, а и ще спаднат разходите за администрация. Ще спадне и цената на имотите, особено офисите.
58
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Кармен Младенова страда от умствена недостатъчност!
57
1
 
2
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Поддържам мнението на Лили Барута и Кармен Младенова горещо!!!
56
3
 
8
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
Съкращаване,премахване и спиране на сроежите в София. Увеличаване на зелените площи. Намаляване с около 80% на автомобили,леки коли и таксита.Закриване на ромските гета. Спиране на заселващи се от провинцията и връщане на такива дошли преди 60 - 70год.
55
0
 
10
 
! Отговори
София преди 3 години
Само като видя титлите Ахритект и Урбанист, и вече ми се повръща. От толкова архитекти, проекти, урбанисти, глупости, за това няма един нормален паркинг, една нормално ремонтирана улица. Щото всички много знаете и давате акъл, ама накрая пак обикновения данъкоплатец го смуче.
54
0
 
3
 
! Отговори
Боже, боже преди 3 години
Открай време Днес .бг е притегателен център за живеещи извън страната родени в България. Не казвам Българи защото за доста от тях най- ярката характеристика е комплексари.Само като погледне човек постовете...А колкото до София ...,,София е моят Рим" е фраза казана от човек, за който много от тях надали са чували...но биха дали всичко да имат славата и богатството му.Казах.
53
0
 
5
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
София не се е напълнила със "селендури" след премахването на софийското жителство. Тия квартали с безбройни панелки са пълнени с бачкери от прованса, които да бачкат по Кремиковци и други соц. заводи.
52
3
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До СофиянецВъшльо си ,останало ти само някакво фалшиво псевдосамочувствие
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BebokТежки комплекси са те налегнали. Истината е че всички градове си имат проблеми, големите градове логично имат повече проблеми, но огромната част от бг градовете са на прилично ниво. София си е доста приличен град, на бих казал над средноевропейско ниво.
50
10
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Първа стъпка: Всички пришълци, пристигнали в София в последните 30 години се връщат по родните местаВтора стъпка: Въвежда се забрана за постоянно пребиваване в София на хора без висше образование в три от основните университета в България (и не, ЮЗУ и Стопанската академия у Свищов не са сред тях)Трета стъпка: Забранява се в София да влизат автомобили, които не покриват Euro 4. Заварените се спират от движение.Четвърта стъпка: За хвърляне на фас през прозореца на колата се реже лявата ръка
49
5
 
6
 
! Отговори
Bebok преди 3 години
София е много м.р.ъсен, но за сметка на това много гро.зен град.Разруха, бездомни кучета, каруци, кал, метро протича, паркоместа няма.Погледнете Стара Загора-тя прилича на нормален европейски град, Пловдив е горе-долу добре, но София-това е неправо к.л.о.а.к.а.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива архитекти радикали са опасни за развитието на обществото. Ако спреш частните инвестиции, спираш развитието на цялата общност. Всеки град трябва да има потенциала да расте, ако няма той просто ще умре. Не съм съгласен, че централните части на градовете трябва да се запазват на всяка цена, напротив трябва да се обновяват с времето, съгласно потребностите на нашето време, а не от 19 век. Новото стройтелство е основна потребност, а не лукс или прищявка!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ro 47Сигурно никога не си ходил в Багдад, затуй го обиждаш, акто го сравняваш с нашата мила столица - дупката на Европата... :) Ама нали сме Иврупейци, нека не си признаваме къде точно е третия свят - тук или там ....
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, отиде още 1/3 от държавната хазна за скъпата ни столица... Живи и здрави! Ясно, че ние от дълбокия прованс трябва да търсим друга столица, която да ни обича повече....