Оголен кабел ли уби 16-годишното момче в София?

То стъпило на шахта на булевард "Иван Гешов"
14 фев 2021 21:30, Нели Христова
248
Оголен кабел ли уби 16-годишното момче в София?
Снимка: Pixabay

Токов удар уби дете на тротоар пред няколко болници в София. 16-годишното момче стъпило върху шахта, по която тече ток. От Столичната община съобщиха, че по първоначални данни - причина за инцидента е оголен кабел от неправилно захранен частен обект в района.

Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци. Малко преди 13.00 ч. на обяд охраната на една от болниците забелязва припаднал младеж около шахтата.

"Видях, когато вече се бяха струпали хората и му правеха изкуствено дишане. Някаква оттечка токове е имало там. Колко е вярно, не знам".

Линейката дошла за 3 минути. Закарали момчето във Военно-медицинската академия. Медиците го реанимирали около 30 минути, но не успели да го спасят. Екипът на "по света и у нас" срещна братовчед му около шахтата.

"Хванал го е ей тука тока. Има някакъв кабел, който е оголен. Каза човекът, който е там в будката, че са дошли от ЧЕЗ и кабелът вече е скрит. И всичко е свършило", коментира той.

От ЧЕЗ съобщиха за БНТ, че шахтата не е тяхна собственост, а преминаващият през нея кабел е собственост на обекта, който захранва.

От Столичната община обясниха, че по първоначални данни причина за фаталния инцидент е неправилно извършено захранване към частен обект.

"Заради оголен кабел от захранването на частния обект е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху рамката момчето е получило токов удар" - пише в съобщението.

"Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка", заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Криминалисти и експерти продължават да изясняват обстоятелствата около инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
14
 
! Отговори
Ж преди 3 години
България убива децата всеки ден.
153
3
 
23
 
! Отговори
E преди 3 години
Да си пешеходец в днешно време е изключително опасно,понеже хората който са по колите не ги интересува особено... Трябва да внимаваш за самоубийци по пътя,трябва да внимаваш от незатворени шахти,за да не си счупиш някой крак,а сега трябва да внимаваш и да не стъпваш по шахти,защото на някои от тях тече ток. Това не е нормално...
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смърт има, виновни няма.
151
1
 
21
 
! Отговори
Пешо Суджука преди 3 години
Това не първия, няма да бъде и последния случай. Жалко за детето. Ще разследват, ще разследват и пак няма да намерят виновника, както при всички случаи досега. Най много да обвинят някоя метачка, че не си е свършила както трябва задълженията, или пък някой клошар, който е бърникал в инсталацията. Живеем в държавата на калинките и суджуците, некадърници и службогонци, но верни на Партията, новата не оная от миналия век. Тогава все пак имаше страх от Бога, а и някои от номенклатурата лежаха в з-ра
150
0
 
20
 
! Отговори
С преди 3 години
Не мога да повярвам какво се случва...стъпваш на шахта по която тече ток... пълно безхаберие,това не е нормално...
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е положението, ВМА и особено директорът й се занимават с КОВИД. Няма време и място за поражения от електрически ток. Само и единствено чумата връхлетяла ни с неописуема ярост.
148
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дели някой не се прикачил незаконно. Да не се окаже, че има ферма за криптовалути в района.
147
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам между тези 220 мнения се прокрадват такива на хора, които явно разбират от електричество, но дори и те не могат да измислят схема как е възможно да е станал инцидента. Какво остава за клетата прокуратура и нейните вещи лица на по 103 години. На мен ми звучи логично стопанинът на нудката да е пържил кюфтета с краден ток и да е бърникал по присъединяването нещо. Но каквото и да е момчето вече го няма, все тая
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Крачно напрежение имаш когато стъпиш с единият крак на оголен проводник, а с другият в точка с различен потенциал. Оголеният проводник в случая (рамката) се намира върху точки с различен потенциал, т.е. с нулев такъв. От тук следва, че ще протече ток по контура рамка(фаза) - нула и ще отпаднат защитите в трафопоста или таблото, от което е захранен кабела. Детето не е починало от поражение с електричество.
145
8
 
5
 
! Отговори
= преди 3 години
Има нещо гнило в цялата история.Ако момчето наистина е убито от ток,това е така нареченото крачно напрежение.Но за да бъде убит човек по този начин,напрежението трябва да е восоко.220 в. напрежение обикновено ще го разтърси,но няма да го убие.А шахтата си има собственик-дали ЧЕЗ, дали общината или някой кабелен оператор-все някой е собственик,има документи в кадасъра , ще се види.Жалко за детето.
144
5
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами това е положението, някой пишман бизнесмен който нарушава правилата на електро захранването и разпределението е предизвикал инцидента ... такива в държавата дал госдпод, които са недоволни от всичко и от всички и са решили да вземат нещата в ръцете си, но като се ситигне до отговорност виновни са правителството, парламента, държавните институции ... и ланшиня сняг ... до там води анархията на метежниците и пучистите ... !!!
143
3
 
10
 
! Отговори
учителка по руски преди 3 години
До до електро инженераШахтата е до пешеходна пътека.Детето е чакало да премине.Едва ли е отваряло шахтата,да пипа кабели.Звучи идиотско и оравдателно.
142
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
Викайте безработни немци да ни управляват че за нищо не ставаме.Загасете и аеца че и там са българи
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже в БГ всичко се прави от `професионалисти` за това стават такива сакатлъци. Уж има надзори, служби и т.н, но всеки сега бяга и си измива ръцете. Улиците, стълбовете и дърветата са препасани със всякакви кабели и жици, то първо грозно, второ смъртоносно, защото естествено унас няма никаква поддръжка на каквото и да било. И тия скапани будки по тротоарите направо да ги махат и без това в тях се продават само ***. Горкото семейство, това незнам, как ще го преживеят.
140
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близо 2 млрд.лева е бюджета на Фандъкова.Да направят една проверка за оголени кабели.И деца взеха да убиват с тяхната безотговорност.Сигурни знаци,че трябва да си вървят .
139
7
 
21
 
! Отговори
toma преди 3 години
Искам да видя поне две оставки !!!Най-вероятно отново няма да има виновни:(Взимат заплати, бонуси и подкупи, но не искат да носят отговорност :(
138
0
 
24
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Миналата седмица в район Красно село (кв. на София) момиче беше сигнализирало, че кучето и го е ударило ток от оголени кабели. Понеже ставаше дума за куче, което за щастие остана живо и здраво никой не обърна окяно внимание, но голите кабели си стояха.
137
5
 
14
 
! Отговори
до електро инженера преди 3 години
Не си ел. инженер. Ако беше, щеше да знаеш, че ток протича между точки с различен потенциал. Земята е с потенциал нула. Нали знаеш, че звездният център трафа го свързват със земя. Ако рамката е офазена, то въпросът е защо не са сработили защитите, понеже токът щеше да тече от рамката към земята? Поражение ще има само и единствено ако детето е отворило шахтата и е хванало проводника. Има нещо много гнило в тази случка. и много некомпетентни разледващи.
136
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Значи шахтата не е тяхна. Да речем е моя и на моя обект, ама аз съм икономист/юрист/цветар по професия... Аз ли трябва да отговарям за изправността на кабелите в моята шахта на улицата или чез?
135
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е толкова нелепо и тъжно. Сега ще се изнижат през 100 инстанции разни мазници да точат локуми и виновни пак няма да има. Още малко ще изкарат, че момчето се е самоубило.