Оголен кабел ли уби 16-годишното момче в София?

То стъпило на шахта на булевард "Иван Гешов"
14 фев 2021 21:30, Нели Христова
248
Оголен кабел ли уби 16-годишното момче в София?
Снимка: Pixabay

Токов удар уби дете на тротоар пред няколко болници в София. 16-годишното момче стъпило върху шахта, по която тече ток. От Столичната община съобщиха, че по първоначални данни - причина за инцидента е оголен кабел от неправилно захранен частен обект в района.

Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци. Малко преди 13.00 ч. на обяд охраната на една от болниците забелязва припаднал младеж около шахтата.

"Видях, когато вече се бяха струпали хората и му правеха изкуствено дишане. Някаква оттечка токове е имало там. Колко е вярно, не знам".

Линейката дошла за 3 минути. Закарали момчето във Военно-медицинската академия. Медиците го реанимирали около 30 минути, но не успели да го спасят. Екипът на "по света и у нас" срещна братовчед му около шахтата.

"Хванал го е ей тука тока. Има някакъв кабел, който е оголен. Каза човекът, който е там в будката, че са дошли от ЧЕЗ и кабелът вече е скрит. И всичко е свършило", коментира той.

От ЧЕЗ съобщиха за БНТ, че шахтата не е тяхна собственост, а преминаващият през нея кабел е собственост на обекта, който захранва.

От Столичната община обясниха, че по първоначални данни причина за фаталния инцидент е неправилно извършено захранване към частен обект.

"Заради оголен кабел от захранването на частния обект е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху рамката момчето е получило токов удар" - пише в съобщението.

"Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка", заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Криминалисти и експерти продължават да изясняват обстоятелствата около инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименС фазомера коя верига затваряш? На плюс и минус ли? Що говориш глупости бе човек? Затваряш верига само на плюс или само на минус. Аз ти говоря за веригата плюс и минус а не на двете поотделно.Колкото до мултицета, там ти дава напрежението на плюс-а и вътре в мултицета има толкова много кондензатори, които от прав ток го правят променлив. Затова не дава на късо. Ще даде на късо (както сам каза че има случаи) ако някой от кондензаторите е изгорял или повреден и не работи правилно.
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И разбира се пак няма виновни. Явно виновен е умрелият.
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също - каквото и да правите и ползвате удължител навит на макара - ВИНАГИ развийте целия кабел от макарата. Особено ако заварявате с електрожен. Недейте "Ама няма смисъл да го развивам и после да го навивам". Има смисъл, ако работите с навита макара, тя става като бубина и както работите, може направо да пламне цялата макара както е навита. ВИНАГИ развивайте удължителя от макарата. Ей, тока е опасно нещо, да знаете, не си играйте с него. Понякога удря само веднъж. Както в случая с момчето....
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 145Баш с фазомера си затваряш веригата, нали си слагаш пръста на металната пъпка в задната му част, иначе няма да светне никога, друг е въпросът, че през уреда с лампата с тлеещ разряд протичат десети от волта.За двата ти фазомера - също не съм съгласен, все едно като вкарвам едновременно черната и червената сонда на мултицета при измерване на напрежение да даде на късо (то, не, че не може да окъси, но трябва сондата да е гнездото за последователно свързване, с което се мерят ампери).
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да правите, ак оработите по кабели по които има напрежение (тече ток), каквото и да правите - никога не затваряйте веригата. Т.е. Не докосвайте двата кабела един с друг или не ги хващайте с пръсти и двата едновременно. Просто не затваряйте веригата и няма да имате проблеми. Ако имате фазомер под ръка, намерете фазата (един от двата кабела е) и просто го изолирайте. По принцип най-добре е да махнете бушоните или просто да изключите главния бушон. Въпроса е да не затворите веригата.
109
1
 
8
 
! Отговори
Нещастници преди 3 години
Жалко, много жалко за детето. Трагедия! А мизерниците несвършили си работа ще бъдат покрити, както ВИНАГИ. *** и боклучавата Държава!
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПиса, писа, писа и накрая си призна че си качен на маса. Затова не те удря ток. Я пробвай от земята да бръкнеш в абажура :) Още повече - проверяваш с фазомера - няма как да те удари ток, защото не затваряш веригата. Т.е. проверяваш в контакта - първо в единия, после в другия отвор на контакта. Я бръкни в двата отвора заедно и виж кво ще стане :)Фазомера ти показва кое е нулата и кое е фазата. Или... бръкни с два фазомера едновременно - ще светнеш ти, фазомерите ще гръмнат. :)
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПрав си. НЯМА такава дума "АМПЕРАЖ" или определение за нещо си "АМПЕРАЖ". Има Ампер, но те повечето казват Ампераж, което е грешно.Един такъв специалст по токове, реши да си пали колата с батерия от електрокар. Попаднала му и я прибрал "да има там". Мъкне я и го питам "Кво ще правиш с това нещо?" Вика: "Ще паля колата." Обяснявам му че няма да стане, оня си знае неговото. Това е тягов акумулатор, не е стартов. Е, не запали колата и вика "Сигурно няма ток, ще го заредя." :D
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140Има си значение на каква повърхност си стъпил и как си обут. Пробвал съм на терасата по чехли да проверявам с фазомера, ако само леко стъпя с бос крак на плочките, лампата на фазомера светва доста по- ярко. Ако ползваш мултицет за тая работа, при същия опит разликата в напрежението е десетки пъти по- голяма. Защо ли?У нас има абажур, ключът прекъсва нулата, но никога не е удрял ток от него, защото като се сменя крушката съм качен на маса и нямам контакт със земята.
105
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето, като деца още, аз се интересувах от токова. И обяснявах на приятелите ми, че ток не може да убие 10 човека наведнъж, има вероятност да убие единадесетия. Т.е. последния от веригата. Те все не вярваха, докат един ден не им казах да пробваме. Наредихме се 7 човека, аз бях първи щот те ми казваха аз кат давам акъл, аз съм тоя дет ще бръкне в контакта. Няма проблем, хванахме се за ръце и аз спокойно бръкнах в контакта. Седмия (последния) припадна, 1 час не моем го свестим. :) Опасна игра.
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е, че са виновни "майстори" и "професионалисти", от ония с двата чифта мъде, дето много разбират и като им говориш за големина на ток, те поправят, че се казвало "ампераж" и ти казват, че нищо не разбираш, а ги мързи да занулят контактите в дома ти, ръгват двата кабела в контакта и готово, а всичките уреди светят като крушки като ги барнеш с фазомера, също и пластините за зануляването в разклонителите.Пък като ги слушаш едни дълбоки научни лафове, а на две магарета не могат да разделят..
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимния 31 дет вика че с обувки няма да те удари тока. Алооо, я обуй гумените ботуши и бръкни в контакта да видиш за ко иде реч :D :D :D Ти кат дрънкаш нещо, разсъждаваш ли изобщо?
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФАКТПравилно. И не само те. Всяко енергодружество е със същата отговорност. До даден обект - отговорността е тяхна. Както и по домовете на хората. А какво се случва в дома на хората или обекта - вината е на собственика на дома или обекта. Единствено може да оспорва токов удар и изгорели електроуреди, които дружеството е длъжно да заплати, ако партидата се води на името на собственика. Така че вината е на дружеството в случая. Затова и бързо оголения кабел е изчезнал или обезопасен.
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен31Ако обувките са диелектрични - тогава съм съгласен, иначе ако си с маратонки - минава, минава.Тия от енергото имат такива обувки и работят само с тях. А ако трябва да се влиза в трансформатор, се обезопасяват двойно. Слагат диелектрични килимчета и с въпросните обувки стъпват върху тях. Така че ако си с обикновенни обувки, още повече ако е мокро или има сняг - направо те е разтресло като стой та гледай.И това не е кабел с високо напрежение. Високо напрежение не убива, то те хвърля
100
1
 
14
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
"Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка", заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.ОСТАВКА...Некадърен ***-винаги може да се проследи кабел, стига да има желание!!!
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали няма камери в района, всичко може да се види нагледно кой какво е правил.
98
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Графинята на София не подаде оставка, когато *** изядоха един професор, върнал се от САЩ да си види родината, че сега заради някаква си шахта ли?
97
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е лесно, ама никой не се занимава - отиват в ЧЕЗ и директно питат кога и накъде са пускали кабел? Щом е оставен оголен, значи некадърността е тяхна. Може да се провери и в кой ден е поставен въпросния кабел. И в кой ден коя смяна е била. И могат да стигнат до некадърника.Друго - бараката, пак ли е на никой? Я отидете и я вдигайте тая барака от там, махате я барабар със стоката в нея. Веднага ще доприпка собственика да пита що му се вдига барака. И готово. Ама не им се занимава....
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София до кога ще ги търпите?
95
2
 
23
 
! Отговори
k.k преди 3 години
В друга държава виновните за часове ще са в дранголника а тук щеси останат с разследването , съболезнование на близките на момчето.