Снегът донесе тревоги на пътя, но радост на децата

Стотици софиянци излязоха да карат шейни в парка
14 фев 2021 18:50, Нели Христова
3
Снегът донесе тревоги на пътя, но радост на децата
Снимка: БГНЕС

„За едни сватба, за други брадва”, гласи една от многото народни мъдрости, които българинът обича да казва. Така и с днешния сняг – за някои донесе тревоги най-вече на пътя, но за децата снежният ден се превърна в истински празник. Да види как се забавляват малки и големи, екипът на БГНЕС посети една от известните сред столичани градски пързалки, тази в Южен парк 2.

По хълмчетата и поляните зад музея “Земята и хората” малчугани и тийнейджъри се радваха на хубавия снежен ден и приятното за сезона време в следобедните часове. И макар да имаше хора, не се забеляза скупчване, струпване или нещо, което да говори за неспазване на противоепидемичните мерки.

Мариян и майка му бяха тук с приятели. Снегът тази година е липсвал на момчето и сега за първи път е с шейната в парка, за да се пързаля по хълма. Той каза, че са идвали и друга зима и е категоричен, че тук става хубава пързалка. За него снегът е забава. „Да караме шейна, да си играем и да правим снежни човеци”, каза 9-годишното момче. Майка му Ирина го води днес тук, защото както сама каза, е първият възможен ден, в който има сняг на хълмчето за пързаляне. „Чакаме го с нетърпение и като видяхме сутринта, че най-после може не само на Витоша, това беше най-интересното и забавно нещо, което можеше да направим”, сподели жената с усмивка. Колкото до пандемията, Ирина посочи, че с времето човек свиква с новата реалност, тя и близките ѝ спазват дистанция и носят маски.

Снегът, хубавото време и желанието да излязат на въздух, е довело в парка днес семейството на Мария.

„Има хора, всички са се възползвали от възможността малко да излязат на снежец”, посочи жената. Тя е тук с шейните, с цялото семейство и както добави – топло винце, все пак е Трифон Зарезан.

Синът ѝ Александър се спуска по хълма с шейна, наподобяваща сноуборд. „То на практика е сноуборд, просто с дръжка”, обясни момчето и не скри, че го използва не за първи път тази зима. „За втори, но първият изобщо не беше вълнуващ, сега беше по-добре, защото на първия нямаше никакви надолнища, тук има”, сподели Александър, който скоро ще стане на 12 година и за когото снегът носи много радост.

Майка му посочи, че са от хората, които приемат нещата по-сериозно по отношение на пандемията гледат да спазват дистанция с хората. „Когато сме навън е малко по-спокойно, но когато сме на закрито винаги сме с предпазни средства”, каза Мария.

Между спусканията днес успяхме да се запознаем и с Никол – тя е на 8 и половина години и е в парка с родителите си. Момичето е категорично, че е много хубаво това, че заваляло сняг. „Защото всички са излезли с шейни и се забавляват”, посочи момичето. Никол добави и още един аргумент към това защо е много хубаво да има сняг: „Защото, когато стъпваш на снега се чува хубав звук и е много приятно”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Пазарджик нито един снегорин не съм видял още,но на 4 април пак гласувайте за мутра и мафиот номер 1 на балканите..
2
2
 
8
 
! Отговори
студент преди 3 години
Завиждам благородно на всички където има сняг при тях !!!В Бусгас само пръшолеше, и нищо не натрупа !!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тревоги на пътя?! Кеф на пътя, искате да кажете! Не, не съм беден *** с BMW E60, но имам спортен автомобил 4х4 и много се радвам на сняг. Опасни маневри правя само на писта, разбира се (на Димитър Илиев пистата на сняг).