Частни имоти за 200 млн. лв. в Южния парк, ще се строи ли там?

Забраната за строителство падна
193
Частни имоти за 200 млн. лв. в Южния парк, ще се строи ли там?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забраната за строителство в Южния парк и други зелени площи в София падна в Конституционния съд. Така нареченият мораториум за строителство защитаваше парковете, в които има частни терени. Застрашен ли е Южния парк в София от застрояване?

Едно от знаковите места в Южния парк - хълмът със сцената и цилиндрите е собственост на Къци Вапцаров. Шоуменът го притежава, но всички го използват.

„Мога да си го оградя, но това ще е адски нелепо. Насред парка някакво оградено място, с ограда. Купих това, тъй като имах прекрасната идея да направя едно малко тв студио. След това имах интересни намерения да правя тука цирк“, разказва Вапцаров пред bTV.

Хълмът на Къци е изкуствено създаден с изкопаната пръст при строежа на НДК през 81 година. Той е един от около 100 частни имота в Южния парк, възстановени през 90-те години като бивши ниви от землището на село Драгалевци. Общината досега ги предпазва от застрояване с 15-годишен мораториум, забраняващ на собствениците да използват земите си.

Общо частните терени в парка са почти 200 декара.

„Годишно плащам около 5500 лева данък. От 2008 съм платил 60 000 лева само данъци за моя терен“, казва Павлин Найденов, който също в собственик на терен от 3 декара в Южния парк.

„Имаш нещо, плащаш данъци върху него и нямаш право да правиш нищо“, казва Къци Вапцаров.

През 14-те години на забраната за строителство общината е имала право да отчужди имотите, но не го е направила. И съдът е категоричен – собствениците не могат повече да бъдат спирани да се разпореждат с имотите си.

„След като тези срокове, които са били предвидени в законите за отчуждаване или иначе казано за придобиване на доста, доста по-ниска цена са изтекли, в момента ние сме изправени пред хипотезата, в която трябва да се дават пари.  И то не малко. Защото намираме на фона на 100 обекта в Южен  парк, една от най-атрактивните зони в столицата, естествено пазарните цени ще бъдат изключително високи“, казва кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

„Сметките, които правихме, че имотите струват от порядъка на 200 милиона“, казва собственикът на терен Павлин Найденов.

Част от терените в парка вече се продават. Собственикът на един от тях обяснява, че парцелът от 1600 кв. м се намира в парка и е определен за атракциони, а общината не може да го отчуждава. Има право да се застроят 40 кв м. на един етаж, както и тавански помещения.

„Ние със съпругата ми живеем в кв, „Хладилника“, за съжаление, поради гъстотата на застрояване, там няма детски площадки и единствената възможност за нас  да извеждаме детето си е тук в този парк. На една площадка откъм площад „Хладилника“. Доколкото разбирам, тази площадка сега се оказа частна собственост“, казва местен жител. 

Частните парцели в Южния парк имат три категории. Зелени площи, в които не може да се строи, но могат да бъдат оградени. Спорт и атракции 1 и 2. Този статут дава възможност да строителство на спортни обекти, атракциони и обслужващи ги сгради.

„Инициативната част не може да бъде спряна вече. Всичко, което отговаря на параметрите по ОУП, ако се изготви проект, внася документите и вече никой не може да го спре. До ноември месец се позоваваха на мораториума, сега няма на какво, казва кметът на район „Триадица“.
 
„В момента от лек тръс ще трябва да се мине в галоп, защото това решение на КС премахна комфорта, че има още време за отчуждаване. Хората, които са с обекти там, вече правим срещи с тях и говорят от позицията на равни субекти, защото те казват: „Ние имаме собственост тук. Какво ще правим?“. Аз им предлагам в дух на консенсус да отложат по-крайни неща - заграждане и т.н“, допълва Божилов, но казва, че всичко е въпрос на добра воля.

Граждани от кварталите около Южния парк правят подписка, с която настояват Столичната община да вземе ясно и в срок решение за парка.

„Най-малко сме поискали от г-жа Фандъкова да организира едно обществено обсъждане, на което да кажат какво искат да правят“, казва инициаторът на подписката Веселина Гайдарджиева.

„Според мен общината трябва да вземе някакво разумно решение. Или да разреши някаква дейност, или да обезщети собствениците. Просто и ясно“, казва Къци Вапцаров

И съдбата на патиците в Южния парк зависи от собствеността, защото и езерата, в които живеят, са частна собственост.

Най-бързият вариант за решение на проблема е отчуждаване на терените, казват общинските съветници Лорита Радева от ГЕРБ и Николай Николов от БСП.

Сумата обаче е значителна за бюджета на София, в който са предвидени едва 8 милиона лева за отчуждаване и държавата трябва да се намеси, казва Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно какво ще строят върху ниви? Те притежават ниви да си насадят домати, ама да не им се дава УПИ
142
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Собствениците , върху чиито имоти са построени софийските панелни гета , три десетилетия напразно чакат полагащите им се по закон , справедливи и равностойни обезщетения . Ясно е , че държава и община управлявани от крадци не обезщетяват . Това се отнася и за земите предвидени за паркове . Факт !
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маани ги децата-деца много. Ами кажете къде ще си разхождат Кучкарите "домашните любимци"-тигри, лъвове ,слонове ...
140
1
 
6
 
! Отговори
Защо се чудте на... преди 3 години
бездействието на т.н. столична община !Градът се управлява от пришълци и навлеци на които не им пука ито за паркове нито за жителите.
139
1
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Закривай. Нека си сложат оградите...
138
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината даваше за тоалетни по половин милион, пейки за десетки хиляди и какви ли не милиони потъваха незнайно къде, за това най- добре да се бръкне дълбоко и да откупи поне парковете, че иначе ще е много смешно или тъжно, ако и те се застроят.
137
6
 
6
 
! Отговори
Bebok преди 3 години
Да се премахне този комунистически парк и да лее свободен бетон на воля! Кой не скаче е червен!
136
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кмет на София от ГЕРБ имаме от 10 ноември 2005 година, т.е. всичките тези 15 години са при ГЕРБ.
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите уж проспаха и Южния парк, но колко ли чекемдежета са напълнили заради това проспиване.
134
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как има частни имоти там? На карта на София от 1939 година там са зелени площи плюс тухларна фабрика.
133
0
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Е 15 години къде спаха ? Нали всичко най... най ... най ?! Стана както с ваксините алабала и купихме евтинджоса който никой не иска да си го бие.
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултата на "Колективизацията", ТКЗС-тата и АПК-тата беше краят на традиционото българско село и земеделие.Днес сме Граждани от... селски тип у София, Пловдив, Варна и Бургас!!!-))))))
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в доста общини обезщетиха собственици на имоти в градоветеи го направиха за да запазят паркове стадиони и др обществени места сал в софия не пожаха що ли
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е софиа наистина ще си оправдае името че последните 20 години се преварна в ***- тъпня отвсякъде-живеел на хладилника а идвал чак тука за да разходи детето дси в паркаами кот го застроите пак нема да има парк- и не само вашето ами и всички останали няма да имат парквсичко това протакане за отчуждаване си е чиста далавера15 годин българия свестни управници има ли- раздадоха общинските имати на наши хора за без пари а можеха да предложат на хората и те нямаше да откажат а сега парк тютю
129
0
 
3
 
! Отговори
До 140 преди 3 години
Ако бяха УПИ терените щяха да струват около 200 млн. лева днес, поради факта обаче че не са, данъка е справедлив.
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, какту е тръгналу от Република Бг след 20 25 години ще се превърнем в Реп. София, Репп. Варна и Реп. Пловдив!.А, Югоизточнъ Бг в Тр. вилает!Сами ще съ докараме дотам ако продължаваме по този начин!
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината трябва да изкупи терените на пазарни цени, това е единственото цивилизовано решение. Не може да има парк за обществено ползване на частни терени, това е абсурд! Всъщност ако съм собственик ще съдя общината за онези години в които тя е ползвала терените им, за пропуснати ползи. Този мораториум е правен абсурд. Като цяло в България частната собственост е изпразнено от съдържание понятие - хем си собственик, хем нищо не можеш да правиш със собствеността си.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
138,така е, помня. А от другата страна на Бяла черква, откъм пазара на Иван Вазов имаше общежития в едни стари едноетажни сгради. Пак там имаше нещо и като складове или база към едно от Строителните предприятия, самото му управление беше малко по-надолу, по уличката вдясно след бензиностанцията на гърба на квартала и гледаше към басейна. 133 говори за входа откъм Лозенец, по т.нар. "Голяма Монца" покрай входа за Правителствената. Там преди да издигнат посолството имаше сгради, които събориха
125
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200 декара стрували около 200 милиона, т.е. около 1 милион на декар.Този дето плащал 5500 лева на година за 3 декара, т.е. за имот струващ 3 милиона, какво иска? Да не плаща данъци ли? Би трябвало данъка да е поне 2% от цената на имота, т.е. за имот за 1 милион, данъка да е поне 20000 лева, а за тези 3 декара, трябва да е поне 60000 лева годишно, а не 5500 лева.
124
0
 
1
 
! Отговори
И пак от 130 преди 3 години
Колкото до "хълма със сцената и цилиндрите", едно време над Перловска река имаше жп мост и малко след него стърчаха руините на двуетажна сграда с фасадни червени тухли и с кръгла кула, приличаше на замък. Що катерения сме й правели като деца. Била е вила на някакъв наш индустриалец преди ВСВ. В началото на 80-те извадиха жп линията, срутиха и жп моста, а къщите и бившите общежития отчуждиха и почнаха да депонират земя. Говореше се, че ще изграждат противошумови бариери и ще ги залесяват...