ЕООД стопанисвало обект, свързан с оголения кабел, убил дете

Какво показаха резултатите от проверка от район "Триадица"?
Обновена: 15 фев 2021 19:03 | 15 фев 2021 19:02, Веселина Йорданова
46
ЕООД стопанисвало обект, свързан с оголения кабел, убил дете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на район "Триадица" е сформирал работна група от експерти, която днес е извършила оглед на мястото на инцидента, при който загина 16-годишно момче.

Проверката е показала, че в шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта.

Още по темата
Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне, се посочва в съобщение от район "Триадица".

Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес.

Съгласно наличните данни в районната администрация, обектът се стопанисва от търговско дружество "Дениа 2016" ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016 г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.

По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор.

По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. "Акад. Иван Гешов"  и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Районната администрация е адресирала писма до Софийската градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, "Улично осветление" ЕАД и дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столичната община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Болницата не пуска ток, ***!ЧЕЗ е трябвало да съгласува всички тези неща! Ама на вас все ви е най-лесно да вините докторите....
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И днес от общината са тръгнали да глобяват търговски обекти, че не са почистили ТЕХНИТЕ ОБЩИНСКИ ТРОТОАРИ! Как столична община ще гарантира безопасността на тротоарите и на шахтите по тротоарите, че ще и глобяват. Как не ги е срам!
1
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начи, кво, болницата е убила детето поради административни недомислици?