Адв. Марковски: Малко хора имат достъп до шахти с проводници!

Ще се установи ли кой е виновен за смъртта на детето при токов удар?
16 фев 2021 09:57, Петя Славова
37
Адв. Марковски: Малко хора имат достъп до шахти с проводници!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кой е виновен за смъртта на детето в София и ще има ли поемане на отговорност, коментира специалист.

"Подобно престъпление не се доказва лесно, това е изключително трудно и доста експертно. Стана ясно, че институците не искат да поемат отговорност, че си прехвърлят топката. Това няма значение, важно е самото разследване и самото досъдебно производство." Това коментира пред БНТ адвокат Димитър Марковски по повод фаталния инцидент, при който момче загина след токов удар в центъра на София.Той обясни, че трябва да се реши това юридическо уравнение и отговорни фактически има.

Още по темата

"Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на този проводник е свързано със спазването на редица законови и нормативни актове. Няма как този кабел ей така, отникъде да стои в тази шахта, смята адвокат Марковски.

Той обясни, че е неограничен кръгът и броят на лицата, от които може да се търси отговорност.По думите му, изпълнението на един проект, свързан с енергийно захранване на един обект си има строги изисквания и правила. Това не е случаен кабел, тъй като енергопреносната мрежа в столицата ни, начинът на преминаване на проводниците е регламентиран. Въпрос на техническа експертиза е да се установи дали изолацията на този кабел се е оголила или има неправилно захранване. В хода на досъдебното производство ще се изясни кой е допуснал този кабел да стои в тази шахта.

Според него, отговорността може да е конкретна, защото има конкретна жертва, а това, че са поставени хиляди граждани под опасност, може да се тълкува в хода на делото след като се установи кои са отговорно-виновните лица.

"Достъпът до тези съоръжения е строго ограничен. Малко хора имат достъп за шахти с проводници. Ако се установи, че тези съоръжения са част от енергопреносната мрежа в града ни, която до голяма част е собственост на Енергоразпространителното дружество. То може да позволи да се ползва от други дружества, но това става по предвидения в закона ред".

Роднините трябва да получат справедливост, трябва да се търси наказателна отговорност. Недопустимо е в 21 век в центъра на София да загиват деца заради шахта под напрежение, категоричен е адвокатът. - "Важно е човекът, който бъде изправен пред съда, но става въпрос за непредпазливо престъпление. За такова престъпление може да се получи ефективно наказание в размер на 4-5-6 години.", допълни Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам, че не могат да установят собствеността на кабел, който излиза от шахта и влиза в търговски обект. Кое точно му е сложното да проследиш кабела, да видиш къде влиза, да намериш собственика на павилиона, да провериш има ли партида в ЧЕЗ или не, и след това да да викнеш всички в районното и да ги биеш докато не си признаят кой е извършил ремонта, кой го е поръчал, кой го е одобрил и дали такъв тип захранване по парапета е одобрен от някой в ЧЕЗ и в Общината. И после - съд
32
0
 
2
 
! Отговори
Йосиф преди 3 години
Не вярвайки на Адв. Димитър Марковски и Адв. Марин Марковски те са банда шарлатани и лъжци навсякъде коментират всичко без да знаят каква е обективната истина За тях е важно да излъжат хората. Хората да си мислят че това е истината.
31
7
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Проблемът явно не е в шахтата и рамката! Някъде другаде е пипнало момчето ,щом е видяло жица! Нали са тръгнали с баща си ,да изкарат някой лев,според него!
30
0
 
7
 
! Отговори
дО 27ГЕРБ-ГРОБ преди 3 години
тИ ЯВНОоще не си учил урокът ,как протича електрическият ток ! Как ще вържеш фаза и нула на една рамка,нали ще окъси и ще гръмне бе мушморок!?!? Трябва да е захранен УМИШЛЕНО С ФАЗАТА ТОЗИ ВИНКЕЛ ,А НУЛАТА И ЗЕМНОТО СА ОТДЕЛНО. Като ви плащат ,поне да ви ограмотят! Учи,учи като станеш в 10ти клас този урок ще го вземете по физика!
29
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
Как да не е лесно да се докаже престъплението? Напротив, желание за доказване само трябва!Вече стана ясно - постройките са незаконни. Съгласно ЗУТ, всички незаконни постройки подлежат на премахване. Но не това е наказанието. Цитираното наказание по непредпазливост във всички случаи трябва да бъде наложено на собствениците на постройките, както и на хората извършили незаконното присъединяване към енергопреносната мрежа на ЧЕЗ. Дали е "непредпазливост" също е спорно.
28
1
 
7
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
Кое му е трудното за доказване?всеки кабел си има по 2 края! ако не е единия , ще е другия :)
27
0
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Аз, ако облека работни дрехи с някаква емблема и почна да копая никой няма да ме спре да ме пита какво правя. Това е т.н. демокрация, "всеки строи, открива заводи" !
26
4
 
8
 
! Отговори
УРВИЧ преди 3 години
КЪДЕ В СЪЩНОСТ Е ТОЗИ КАБЕЛ????ОТВЪН ГО НЯМА!НИКОЙ НЕ ГО Е ВИДЯЛ,НИТО СЕ ВИЖДА НА СНИМКИТЕ кАЗВАТ ЧЕ Е СТЪПИЛ НА ВИНКЕЛНАТА РАМКАНА БЕТОННИЯТ КАПАК НА НА ШАХТАТА ЖИВЕЯ НАБЛИЗО,.РЕДОВНО МИНАВАМ, А ТАМ Е ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА И ПРЕДИ ТОВА СА СТЪПИЛИ И СТЪПВАТ ХИЛЯДИ ХОРА!? НЕЩО ГНИЛО ИМА,МАЙ НЯКОЙ ,НЯКЪДЕ Е БЪРКАЛ В ЕДИН СТЪЛБ ??!?!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже Сретан Йосич е възмутен от "нелепата" смърт на това дете,и обещава като излезне от пандиза да раздаде възмездие..
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто си е играло на широко разпространената в етноса детска игра "крадни - крадни кабелче"!
23
4
 
9
 
! Отговори
герб=ГРОБ преди 3 години
Само ГЕРБерски "гении" би измъдрил два кабела с високо напрежение привързани към метален парапет.
22
2
 
6
 
! Отговори
СТЪЛБОВЕТЕ преди 3 години
по спирките заради кражби на металните пластини ги закриват кабелите с парчета от ПВЦ тръби. На много от тях стърчат жици и си направо рисково когато хораата минават наблизо. Играят деца по спирките, хващат се за стълбовете. ФАНДЪШКА пак ще мига на парцали и ще обещава Ще проверим ....ГЕРБаджиите, а и всички преди тях ги беше грижа как да откраднат повече от общинския бюджет
21
3
 
9
 
! Отговори
агент Буда преди 3 години
Къде е царя-тиква да смъмри някой? Или този някой е на отчет в чекмеджето и за това царя-тиква се прави на глух и сляп.
20
4
 
4
 
! Отговори
Кой казва преди 3 години
Че не са шведи - бащата се казва Снежан
19
2
 
8
 
! Отговори
БХК преди 3 години
Са отдадени на етническата толерантност и се облизват като кученце пред кремверш на всеки такъв случай. А подопечните им се грижат да им ги осигуряват. Помним преди време сак се хвърляха върху караците на автомобилите. А сега нова схема.
18
1
 
11
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
"Достъпът до тези съоръжения е строго ограничен."Тоя да не живее в някоя парарелна държава хаахахЛошото е че като чета какво е написано, след 10 години виновни няма да има или ще бъде виновно момчето, че е стъпило там където не трябва....Колкото виновни имаше за Индиго, колкото виновни имаше за фонтана на Славейков, или Хитрино... там май го отнесе машиниста.... като най-лесно
17
2
 
6
 
! Отговори
ТОЯ ПЪТ НЕ СА ШВЕДИ преди 3 години
а конкретни длъжностни лица и работници. И следват масови проверки за НЕЗАКОННО подключване и некачествено изпълнение. На маса хора ще им ритнат стола
16
2
 
7
 
! Отговори
! преди 3 години
Изкривеното метално колче до шахтата насред пешеходната пътека е показателно..... че държавността си е отишла от тук.Имаме мутри с власт.
15
0
 
12
 
! Отговори
политкоректник преди 3 години
Преди години едни рицари на волното бране се бяха изпържили в един трафопост,и тогава съдиха Енергото!
14
0
 
11
 
! Отговори
ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ преди 3 години
за такъв кабел има ПРОЕКТ, одобрение, изпълнение и КОНТРОЛ на изпълнението. Доста етапи и доста хора са си сложили подписа докумрнти. Абсурд е кабел да се прескача от хората. Но сега като се замисля е честа практика за захранване на такива бараки по паркове и спирки. Общината във всички случаи има отговорност за КОНТРОЛ на такива кабели