Кабели по мантинелите на булеварда - пълно безумие

Заради неупражнен контрол загинало 16-годишното момче
39
Кабели по мантинелите на булеварда - пълно безумие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради неупражнен контрол се стига до това безумие, до тази трагедия с удареното от ток 16-годишно момче, което почина в София, смята бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов.

Пред БНР той описа случая като „вопиюща некомпетентност и безобразие“ и изтъкна, че „това е едно безумие“, плод на безконтролност от институциите, които си прехвърлят топката и демонстрират безотговорност.

Още по темата

„Всичко това в крайна сметка се заплаща с човешки живот, което е потресаващо“, каза Иван Айолов

Той подчерта, че трябва да се даде отговор на въпроса „кога, кой и как е включил този кабел“, след като бащата на убития младеж потвърди, че също е усетил напрежението в опита си да спаси детето.  

Детето е било убито от крачно напрежение. Атмосферните условия и осоляването против замръзване също са допринесли за високата проводимост, обясни специалистът.

Иван Айолов акцентира върху два основни въпроса – има ли партида в ЧЕЗ и чия е собствеността на шахтата.
Айолов смята, че следва да се изясни преместваемите обекти имат ли официални партиди в ЧЕЗ и заплащат ли електроенергия.

Проектът за присъединяване на обекти се съгласува с маса институции, уточни той.

Тази шахта е елемент от тръбна мрежа, посочи Иван Айолов. По думите му по всяка вероятност собственик е Столичната община.

„На този булевард преди няколко години се прави основен ремонт. Тази тръбна мрежа, която пресича две платна на основен булевард, не може да бъде частна“, настоя той.

„Абсурдно е, техническо безумие, застрашаващо живота на гражданите, това връзване на кабели по преградните мантинели. Нямам думи“, коментира Иван Айолов.

Айолов допълни, че трябва да се провери какви кабели има в шахтата – дали са само кабели с ниско напрежение или има и такива със средно напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там са минали много хора. Не точно извън пешеходната пътека където е станал инцидента. И никой не е пострадал? С това не омаловажавам отговорността на столичния инспекторат и слагане на кабели където им падне. Ами положил е кабела някой от нас. Няма да се учудя да е попържвал ББ и Фандъкова като виновни за собственото му битие. На колко улични стълба са махнати капаците на отвора към кабелите? На кой му пречат? Район Триадица е с кемт от ДБългария!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българкаАми и Сачева говореше като теб когато бе в ДСБ. То на ДСБ това им лайтмотив, защото бе тяхна практика по времето на Костов. Имам близки в държавната администрация. Никой за нищо не ги е притеснявал. Виж, преди години съседка чиято дъщеря бе във фонд Земеделие ни агитираше да гласуваме за трибуквена партия, че щерка й щяла да останне без работа. Мой съученик пройдоха бе взел пари от емисари на няколко партии и бе гласувал както си иска. Та айде по-леко с внушенията.
21
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 3 години
А знаете ли какво щеше да стане ако да речем преди месец някой беше се обадил в общината да сигнализира за кабели по мантинелата: Ами...ще видим...пишете жалба....чакайте да проверим .....и т/н/.....и нищо докато няма някой умрял. За съжаление така се работи в повечето случаи.
20
3
 
16
 
! Отговори
българка преди 3 години
Занижен бил контролът - дрън-дрън ! Контрол НЯМА! Дебело-гъзите чиновници само ходят на работа, те НЕ работят. Само отиват да ги запишат в присъствената форма, за да си получат заплатите на края на месеца, после бонусите. Сега всички под строй ще гласуват за тиквата - нали им увеличи заплатите. Ама те не са виновни ! НИЕ сме виновни ! На изборите пак ще има 30 % активност.
19
1
 
15
 
! Отговори
az преди 3 години
Техните деца заслужават да са там, а сега някакви нормални хора погребват отрочето си.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детето изобщо не се е хващало за преградната решетка, и проблемът не е от този кабел. Проблемът е в самата шахта и е прав, че може да става въпрос за напрежение, по-високо от 220 в.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бягат от отговорност като *** , а кабелите се виждат ясно. Значе контролът от общината е нулев. Но ние си го знаем , улиците се ремонтират само преди избори . България си е една африканска държава , фактите говорят това .
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз само не разбрах, при опит за кражба ли е загинало момчето?!А относно кабелите как са сложени, направо е безумна работа. В момента е студ сняг, пръскат с луга, а лугата е перфектен проводник. Един кабел със средно напрежение, че и с ниско, поставен така, залят със солена вода, може да изтръшка много народ. Другото безумие е, че вече колко дни стана не могат да намерят собственика на шахтата и кой се е закачил пиратски. Това НЯМА КАК да е редовен кабел.
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кварталът ще спи по-спокойно.
14
3
 
12
 
! Отговори
Митьо преди 3 години
Още ли не са гледали камерите в района какво са снимали. Очевидци няма ли? Предвид особеностите на етноса, не изключвам вероятност за намеса по кабелите от загиналия Шукри, ако обаче не е така държавата ще трябва да заплати огромно обезщетение на бащата Снежан и неговото семейство
13
2
 
12
 
! Отговори
Това не е изключение преди 3 години
Често съм виждал около спирки на градския транспорт да се подава полуоткрити кабели уж вкопани на 2-3 см да захранват може би табла за времената на транспорта
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотална разруха на държавата! Нищо не става вече!
11
4
 
20
 
! Отговори
КОРУПЦИЯТА ПРИ ГЕРБ преди 3 години
достигна незнайни висоти, безхаберието дъното
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има надписи високо напрежение и то с големи букви написани. Как ще оставят тъй кабелите, ако падне един дъжд ще ги натръшка там минувачите Какво е туй дирекция аварийна помощ, момчето е влязло да потърси аварийна помощ за нещо и се е натъкнало на кабелите.
9
1
 
26
 
! Отговори
ЧЕЗ преди 3 години
какво се правят на ощипани. Софийска община също. За кабелите до електромера вкл. отговарят ЧЕЗ. Едва ли някой ще си прокарва ток от улицата незаконно да захрани някаква барака 2х2. Не си заслужава. После Общината няма ли отговорност да следи какво се случва на улуците. Има си документи да ровят в тях. Как не знаят на кого са кабелите там
8
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ГЕП и Боко-тиквето е така.Гепим неуморно.........
7
3
 
19
 
! Отговори
пак аз преди 3 години
Ей го поредния "Как през обувките го е ударил ток" - ами драги ми 80-процентнико, не си ли чувал че вода/влага са проводници?
6
10
 
18
 
! Отговори
Шенол преди 3 години
Да се съди държавата до дупка. Загиналото момче се казва Шукри. Дори и да е имало опит за кражба на жица държавата пак е виновна че жицата не е скрита така, че да не може да се открадва
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
половината коментари са пълен леш.
4
8
 
7
 
! Отговори
Turchin преди 3 години
Мързеливия байговньо *** цяла България