От ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка" и зададоха въпроси

От дружеството обясниха, че компанията не е контролен орган
Обновена: 17 фев 2021 17:21 | 17 фев 2021 17:15, Нели Христова
99
От ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка" и зададоха въпроси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка", с която павилионът "убиец" сключва договор за присъединяване през 2011 г.

Още по темата

"ЧЕЗ Разпределение отново изказва съболезнования на близките на загиналото момче. Съпричастни със загубата на семейството му и с цел изясняване на обективната истина за този трагичен инцидент, категорично заявяваме:

ЧЕЗ Разпределение стриктно спазва българското законодателство. Компанията не е контролен орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти. Следва да се прави разлика между процедурата по присъединяване на преместваеми и постоянни обекти.

Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен.

Съгласно законодателството, при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми. Същото се е случило и при смяната на титуляря на партидата няколко години по-късно.

Днес от СО беше изнесена информация, че през 2018 г. е констатиран незаконен обект. Фактът, че не са предприети действия по премахването му, респективно не е издадена заповед за преустановяване на електрозахранването, води до заключението за бездействие на компетентните органи.

ЧЕЗ Разпределение пита защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът?

ЧЕЗ Разпределение пита защо никога не е получила заповед за преустановяване на електрозахранването, при положение че обектът функционира като такъв отпреди 2011 г.?

ЧЕЗ Разпределение пита има ли промяна в начина на полагане на кабела, собственост на клиента,  при реконструкцията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ години след присъединяването и кой я е извършил?

ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни, независимо от документите, които общината вече е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде преустановено веднага.

В допълнение дружеството информира:

-     Категорично заявяваме, че ЧЕЗ Разпределение не е изграждала съоръжения от електромера до обекта.

-     ЧЕЗ Разпределение не е контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границата на собственост на дружеството, нито да разследва законността на обектите, при положение че има потвърждение за разполагането им от общината.

-     Само три от цитираните обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение. На другите два обекта дружеството не предоставя разпределителни услуги.

-     Според Закона за енергетиката, разпределителното дружество определя мястото на монтаж на електромера, съгласно техническите възможности на електроразпределителната мрежа, собственост на дружеството.

-     ЧЕЗ Разпределение не упражнява контрол по строителството на чужди обекти.

-     До настъпването на инцидента в компанията никога не е постъпвала заповед за прекратяване на електрозахранването на нито един от обектите.

-     ЧЕЗ Разпределение никога не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, тъй като тя и съоръженията в нея не са собственост на дружеството.

ЧЕЗ Разпределение съдейства на контролните органи и предоставя съответната документация. Опитите да се вменява вина и да се формира обществено мнение са недопустими. Компанията се надява, че търсенето на истината за инцидента няма да бъде повлияно от предизборни и политически конфронтации."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
10
 
! Отговори
Ако преди 3 години
...така бавно се точат нещата в прокурата.... то Данчето и журналистите разследват по- бързо от тях... странно, дали ще съобщят нещо в близките 3 месеца? Не ми се вярва. Мълчанието е злато.
47
0
 
7
 
! Отговори
Това е вярно преди 3 години
До По законНо, никой не каза къде им е електромерът. Няма как да е в шахтата, там тече вода непрекъснато. Може да е в самият павилион. Тогава?Вижте, това е траен проблем в цяла България от поне 30 години. Разходете се и се вгледайте колко отворени електрически табла има, колко улични стълбове са с окрадени капаци. Цяло чудо е, че точно на нов булевард се е случило. А и без експертиза само си чешем езиците.
46
0
 
11
 
! Отговори
ПРАКТИКА на ЧЕЗ преди 3 години
и на другите приватизирани ЕРП е строителя сам да си построи трафопоста, да направи табла, да сложи електромери, пък те само да озаконят обекта, да сложат някаква цена за изкупуване и после да приспадат от сметките. От лична практика казвам как веднъж заплатихме по 400лв преди 20 г на абонат за таблото , пък после не видяхме нито лев от ЕРП. Просто си го присвои таблото с електромерите
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от ЧЕЗ вързали кабела като преди 100 г. явно кабела е вързан от ЕВН )
44
0
 
17
 
! Отговори
999 преди 3 години
Повечето павилиони са на хора, свързани с БОЛНИЦАТА. Въобще НЕ СА на случайни хора. Имат ЯКи Връзки.
43
0
 
13
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
САМО З ОТ ОБЕКТИТЕ СА ПОЛУЗАКОННИ, А ЗА ДРУГИТЕ - ДОРИ ОБЩИНАТА НЕ ЗНАЕ, ЗАЩОТО СА АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ. КОЙ ИМ Е ПЛАЩАЛ ТОКА, ПИТАМ??????
42
2
 
3
 
! Отговори
ВСЕКИ ПРОБЛЕМ преди 3 години
си има Име и Фамилия - Йосиф Сталин.
41
2
 
10
 
! Отговори
Проблемът е, че преди 3 години
всеки блее и псува следствието, а не причината.Следствието е опасен захранващ кабел. Причината е НЕЗАКОНЕН ОБЕКТ, тип бутка върху пешеходен тротоар. За да си купуват болните вестници, банички, сандвичи, цигари, алкохол...И тук не е виновен собственикът. Той не е длъжен да е архитект, еладжия и не решава "може ли?".От това, което се изписа, такъв обект не може да има на тротоара. Ако няма такъв обект, няма да има и кабел към него. Кабелът е опасен именно, защото обектът е незаконен.
40
5
 
19
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
БСП официално поиска оставката на Йорданка Фандъкова в парламента и този път за разнообразие са прави - след като общината не си е изпълнила задълженията по контрола и не може да установи виновното лице, редно е кметът да си подаде оставката и да прехвърли задълженията си на някой, който има желание да работи и ДА ГАРАНТИРА БЕЗОПАСНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ, КОГАТО ХОДЯТ ПО ОБЩИНСКИТЕ ТРОТОАРИ
39
0
 
6
 
! Отговори
Получи се преди 3 години
...смърт по приятелска линия...за един мой човек... ся дай да пуснем тока, пък ще почерпим...е, при такива " приятели" - врагове не ни трябват...ще се *** взаимно.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПЪЛЕН АБСУРДДа, но дали не ни харесва така да живеем, дали не сме много хората които предпочитат този а не другия начин...стиагм до извода, че ние искаме така...не можем да не се предредим или изтарикатим
37
3
 
13
 
! Отговори
Чудя се преди 3 години
ВСИЧКИ РАЗСЛЕДВАТ, САМО ПРОКУРАТУРАТА - НИЩО НЕ КАЗВА. КОЛКО ОЩЕ ДА ЧАКАМЕ??? ОЩЕ ЖЕРТВИ ЛИ ДА ИМА??? ЗАЩОТО ЩЕ ИМА.
36
2
 
12
 
! Отговори
ПЪЛЕН АБСУРД преди 3 години
Мъгляви обяснения, прехвърляне на отговорност, а 16 г момче ще го погребват. Нещо наистина радикално трябва да се промени в тая мафиотска държава
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма идеални хора но аз все 1ак в тази страна някой да стане и да каже-аз минах на червено, защото имам познати в кат и ще истрият записа, карах с превишена защото имам познати и ще падне акта, прекарах си незаконно вода,ток етц защотоимах познати които ми помогнаха,предредих се за еди какво си защото подкупих еди кой си,построих си имот без да имам разрешение защото бутнах на еди кой си еди какво си. ПРОСТО НЯКОЙ ДА ДАДЕ ЗНАК,ЧЕ СЪЗНАВА ЧЕ Е ПРАВИЛ НЕЩО НЕРЕДНО ТОЙ ИЛИ ТЯ ИЛИ ДРУГИ по веригата
34
0
 
8
 
! Отговори
дамн преди 3 години
до 31след като няма заповед, че е незаконно, то следователно е законно.И се поставя въпроса: спазен ли е ЗУТ в тези квартали?Отговора на СО очевидно е ДА.А на социума?а ЧЕЗ си получават парите от тока, те нямат проблем в това отношение.
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Е КАК ТАКАДо 25 Ем така ... едно време опъвахме жици до други къщи, като ги заравяхме под земята, после яко цимент, като идваха после полицаите, да търсят де гледаме коза, щот нали се сещаш, че 100 иловата на ден, че и лятото, дърпат само лампите....Идват, гледат .. няма. Има жица, ама дорде рачкопаят и изровят циемнта, на една пресечак всичко изнесене ;)Хубави години бяха ...
32
0
 
10
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Не става ясно нищо ЗА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИЯ ПАВИЛИОН. АКО електромера е от другата страна на улицата - то именно собственикът е направил свързването и той носи вината. Но дали точно този павилеон ВЪОБЩЕ ИМА ЕЛЕКТРОМЕР??? МОЖЕ ДА ТОЧИ ОТ БОЛНИЦАТА И БЕЗ ЕЛЕКТРОМЕР.
31
3
 
6
 
! Отговори
ПРЕХВЪРЛЯТ ТОПКАТА преди 3 години
Накрая май всичко трябва да се национализира и под редица към затвора много хора
30
0
 
8
 
! Отговори
тулуп тулупов преди 3 години
не мога да разбера какво им се връзвате на тооането на топката. навсякъде където погледнеш има достъпни кабели по които се захранват най-различни обекти. дори къщи и кооперации жилищни. нали извадиха електромерите от къщите на хората. кой проверява в какво състояние е изолацията на тези трасета? пълно безхаберие и нижем фа те лажем простотия. всички институции са в кюпа. ***
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дамнТочно затова чакат заповеди. Ако спрат на тези цевтущи квартали тока, ще е ПР скандал и ще ги натиснат и от азия със съдебни дела.