От ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка" и зададоха въпроси

От дружеството обясниха, че компанията не е контролен орган
Обновена: 17 фев 2021 17:21 | 17 фев 2021 17:15, Нели Христова
99
От ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка" и зададоха въпроси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка", с която павилионът "убиец" сключва договор за присъединяване през 2011 г.

Още по темата

"ЧЕЗ Разпределение отново изказва съболезнования на близките на загиналото момче. Съпричастни със загубата на семейството му и с цел изясняване на обективната истина за този трагичен инцидент, категорично заявяваме:

ЧЕЗ Разпределение стриктно спазва българското законодателство. Компанията не е контролен орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти. Следва да се прави разлика между процедурата по присъединяване на преместваеми и постоянни обекти.

Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен.

Съгласно законодателството, при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми. Същото се е случило и при смяната на титуляря на партидата няколко години по-късно.

Днес от СО беше изнесена информация, че през 2018 г. е констатиран незаконен обект. Фактът, че не са предприети действия по премахването му, респективно не е издадена заповед за преустановяване на електрозахранването, води до заключението за бездействие на компетентните органи.

ЧЕЗ Разпределение пита защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът?

ЧЕЗ Разпределение пита защо никога не е получила заповед за преустановяване на електрозахранването, при положение че обектът функционира като такъв отпреди 2011 г.?

ЧЕЗ Разпределение пита има ли промяна в начина на полагане на кабела, собственост на клиента,  при реконструкцията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ години след присъединяването и кой я е извършил?

ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни, независимо от документите, които общината вече е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде преустановено веднага.

В допълнение дружеството информира:

-     Категорично заявяваме, че ЧЕЗ Разпределение не е изграждала съоръжения от електромера до обекта.

-     ЧЕЗ Разпределение не е контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границата на собственост на дружеството, нито да разследва законността на обектите, при положение че има потвърждение за разполагането им от общината.

-     Само три от цитираните обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение. На другите два обекта дружеството не предоставя разпределителни услуги.

-     Според Закона за енергетиката, разпределителното дружество определя мястото на монтаж на електромера, съгласно техническите възможности на електроразпределителната мрежа, собственост на дружеството.

-     ЧЕЗ Разпределение не упражнява контрол по строителството на чужди обекти.

-     До настъпването на инцидента в компанията никога не е постъпвала заповед за прекратяване на електрозахранването на нито един от обектите.

-     ЧЕЗ Разпределение никога не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, тъй като тя и съоръженията в нея не са собственост на дружеството.

ЧЕЗ Разпределение съдейства на контролните органи и предоставя съответната документация. Опитите да се вменява вина и да се формира обществено мнение са недопустими. Компанията се надява, че търсенето на истината за инцидента няма да бъде повлияно от предизборни и политически конфронтации."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
17
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИСКА БАРАКА преди 3 години
Това е обяснението. Директора на болницата е абсолютно наясно чия е лафката. От общината знаят, но мълчат. ЧЕЗ се опитват да излязат сухи от водата когато и на децата е ясно , че са затънали до шия
27
1
 
23
 
! Отговори
T преди 3 години
Що тогава е имало служители на ЧЕЗ, които са бърникали нещо под предлог за "обезопасяване" веднага след инцидента?! Как така ще пипаш местопрестъплението?! Как така ще пипаш в чужда собственост?! Какво търсиш на място, което не те касае?!
26
0
 
12
 
! Отговори
дамн преди 3 години
"ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни,....."И са ко прайм с Филиповци и Факолтето?Упс...то там всичко е законно.И избори идат, еййй
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според някои сайтове това е фирмата:Фирма от Варна управлява павилион, който се захранва от мина-убиец. Това показва връзката в търговския регистър. Това е търговска компания Дения 2016, собственост на Иван Марков Иванов.Според Търговския регистър Дения 2016 има уставен капитал от 2 лева, тъй като първоначално във фирмата имаше двама съдружници, а по-късно остана само Иван Иванов.
24
1
 
14
 
! Отговори
Е КАК ТАКА преди 3 години
Електромера на 100 м от обекта, на другата страна на улицата. Ами може и всички електромери да ги сложите на изхода на ТЕЦА
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и общината, и чез са отговорни! Крият се като мишки!
22
0
 
7
 
! Отговори
Колект. отговорност преди 3 години
е равна на лична безотговорност. Но, през НК няма да мине. Ще има лично отговорен. Някой ел. техник с техникум, на който са му поръчали.Дано де е виновният.Но, истината е че, в България хората сме прекалено прости, за да ползваме ток с високо напрежение. Дори инженери си правят майтап с него. "Аз се разбирам с тока".Като възложители сме се нагледали на доста безобразия, които се изправят от изпълнитеял след изрично възражение. А ние не сме инженери. То и те не са, но имат диплома.
21
1
 
15
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 3 години
И никой общинар не е забелязал тези висящи кабели ЛИ ?"Те'' най-стриктно минават да глобяват , ако не си си изчистил снега пред магазина , ТА НЯМА ДА ЗАБЕЛЕЖАТ ТОВА ЛИ ???ОБЩИНАТА Е ЯИНОВНА , ЗАЩО Е ТЪРПЯЛА ТАЗИ ГРОЗНА КАРТИНА С УВИСНАЛИ КАБЕЛИ / 220 ВОЛТА ТОК/ , И ТО ПО ИЗГНИЛАТА ПРЕГРАДА НА ТРОТОАРА !
20
1
 
19
 
! Отговори
ХЕМ НА УЛИЦАТА преди 3 години
хем не било тяхно. ЕЛЕКТРОМЕРА даже е на ЧЕЗ. Да бе, някой ще си пусне сам ток, а ЧЕЗ няма да знаят. Нали искането за захранване е до тях.
19
1
 
13
 
! Отговори
ЕЛЕКТРОМЕРА КЪДЕ Е преди 3 години
На улицата, в бараката, има ли такъв. Да не се правят на улави. Никой няма да свързва ток в канала, ако не е спрян до там. Това го направил техник от ЧЕЗ
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нормален европейски град като стане някакъв сериозен гаф, обществото се вдига и кмета подава оставка. Тук гафовете и скандалите са толкова често, че хората го имат вече за нормално. Забравиха се скъпите спирки, кошчетата за ***, проблемите с метрото, ужасните ремонти и ремонтите на ремонти, далаверите с *** и т.н. и т.н. С две думи от хората си зависи. Каквото долу, това и горе.
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе за "Чез" скоро даваха казуса на една жена:- Съседа ми краде ток, моля елате- Ами той краде от теб, не от нас оправяй се- Полицията - не е наша работа...
16
1
 
24
 
! Отговори
Отвратен съм ! преди 3 години
Не е ли обидно , виновните да си прехвърлят топката ?Общината е виновна , че е ТЪРПЯЛА незаконни постройки !"Собственикът'' / обикновено в такива случаи се оказва , че няма собственик , до като се мине време и се забрави ,.......... че е подкупвал ''някой'' да му пусне тока !Енергото има работници които злоупотребяват / срещу 50 лева/ , защо не ги озаптяват !И отново се опира до ОБЩИНАТА , защо не е премахнала павилионите , след като няма разрешителните документи ???
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой хитрец се вързал и сега никой, нито техническия отговорен ЧЕЗ, нито административно отговорния СО се виновни, виновния е хитрия *** който го е направил и тумбата ко-*** които са го видяли и са го знаели това, но са си премълчали. ЧЕЗ и СО виновни, че позволяват такива хитреци да си правят каквото поискат.
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересни въпроси.То почти всички си задаваме въпроси, НО дали ще получим отговори?А това "води до заключението за бездействие на компетентните органи" е пределно ясно.Алооо, прокурорчето, къде си бре?Я спретни ония бабаити, които нахлуха в президентвтото и бегом към столична община.
13
2
 
8
 
! Отговори
Герб Люлин преди 3 години
Павилионът си е много хубав, но още не е готов. #ХубавоЕноНеЕготово #БележкитеСаВиновни #ВидимиАмперажи
12
0
 
25
 
! Отговори
Тъй де! преди 3 години
ЧЕЗ нищо не прави - само кинти ни събира и отговорности не носи за нищо. Не че са единственните по дългата верига на безотговорността и безхаберието...Между другото - за да ти пуснат някъде ток - не бе ли нужно някакво планче да (си платиш) покажеш???
11
6
 
5
 
! Отговори
Петков преди 3 години
Значи само три сте присъединили с ваша санкция/контрол/,а другите два обекта искате да кажете ,че не са плащали ел.енергия???Или вие ЧЕЗ сте им прибирали парите и не ви е интересувало нищо повече!ЧЕЗ да се маха от Бългатия,това е фирма абсолютен печалбар - консуматор ,експлоатира от 15-17 години ел,преносната мрежа на страната без никаква грижа и поддръжка!Когато януари месец падна сняг и вятър всики далекопроводи по селата се скъсаха!Защото не се чистят храсти и клони на дървета ...
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръгът се стеснява. Надявам се този път виновните чиновници да бъдат показани и снимани, както и да има този път индивидуална отговорност, а не поредната колективна безотговорност. А за кметицата... след толкова много скандали не знам какъв морал има да заема още този пост. Разбирам зависимостта и от онова нещо горе, както и от фирмите на хранилка, но всичко си има граници. Съжалявам тази жена.
9
1
 
18
 
! Отговори
Хюстън преди 3 години
Още максимум седмица шум и всичко ще отмине. Самоковският плазмодий ще продължи да каканиже по старому.