Повечето шахти в София - с неясен собственик

Институциите още мълчат след трагедията със смъртта на дете
Обновена: 17 фев 2021 11:41 | 17 фев 2021 11:28, Петя Славова
53

Мълчаливи са отговорните институции след трагедията с 16-годишното момче, което загина от токов удар на улицата в София. Част от павилионите до фаталното мястото се оказаха незаконни, а други - без проекти за електрозахранване. Близките на Людмил готвят протест с искане виновният да понесе отговорността си.

След фаталния инцидент столичният кмет нареди да се изготви списък с всички рискови места в София. Оказва се, че по-голямата част от шахтите в София търсят своя собственик.

Още по темата

"Трябва за всяка от тях да се знае на кого принадлежи и кой носи отговорност за нея. Столичната община не инвестира в подмяната, защото са чужда собственост. Искаме да се създаде единен регистър, в който да можем да проверяваме чия е конкретната шахта, която трябва да бъде поправена", коментира районният кмет на "Слатина" Георги Илиев в "България сутрин".

Той обясни, че когато се налага да се поправи конкретна шахта, от общината са принудени да пишат до всички експлоатационни дружества, за да разберат кой я притежава, а често дори и това не дава ефект.

Според общинския съветник Борис Бонев, основният проблем са хилядите преместваеми търговски обекти.

"Ако тези будки там бяха спазили схемата за поставяне, ако имаше контрол от всички институции по веригата, отдавна някой щеше да е забелязал, че електричеството е неадекватно свързано. По същество те са незаконни. Това не е инцидент, това е институционално убийство", категоричен бе Бонев пред Bulgaria ON AIR.

Районният кмет на "Слатина" - Георги Илиев, допълни, че проблемът не е отсега.

"Последните неотговорени сигнали, подавани от районната администрация, са от 2017 г. Имаме питания към всички, които притежават шахти. Има шахти, които не могат да си намерят собственика. Имаме нужда от регистър и заповед, когато не се знае чия собственост е, тя да бъде затваряна", заяви Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 3 години
Ако не беше смъртта на момчето, незаконните павилиони щяха да си стоят необезпокоявани, а собствеността на шахтите и кабелите нямаше да интересува никого. Сега започна една война между кметове и кметици, чез, общини, чиновници, кой е виновен, а кой - още по-виновен. Накрая ще "съдят" неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост. Бг колорит.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Ще спре тока у вас.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46Днес ти свърши ли си работата?
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все някой трябва да умре за да почнем да си вършим работата
45
0
 
1
 
! Отговори
35866 преди 3 години
Точно тази безстопанственост налага Фандъкова незабавно да се махне. След нея районният кмет даа си отива. Няма друг начин за справяне с безотговорните и корумпираните
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят собствениците на шахти? Да намерят и директора на водопада..Оставка, некадърници!
43
4
 
5
 
! Отговори
венци преди 3 години
Корупцията на управляващите мутри унищожи България.Оставката на Фандъкова е най-малкото.Трябва съд и затвор за шайката.
42
1
 
4
 
! Отговори
ЦЯЛА ХАСИЕНДА преди 3 години
в БАРСЕЛОНА е с неясен собственик пък вие сега за някакви си шахти
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Режете кабелите в шахтите и ще се разбере кой е собственика.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашта държава вече от 30 години много работи не се знаят... Цели язовири са с неизвестен собственик, прекрасни къщи с историческа стойност се рушат, защото не се знаело кой е собственик, сега и на шахтите не се знаело кой е собственик! Ами защо тогава тази територия се нарича "държава"? Сега, след като падна още една невинна жертва, кметове се сетиха да направят най-после списък на собственици разни! А досега защо им се плащаха заплати?
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
собственост върху шахти. отпадни води. собственик на леко и по-силно замърсен въздух. собственик на електролити. собственик на етикет на изхвърлена и използвана консерва. и т.н. още нещо гениално следва ли в нашата родна страна?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам кой е написал заглавието, какво е искал точно да каже..но току-що открихте нов клон в световното право - собственик на шахти:)..както беше споменал някой вчера - специално тази шахта-убиец си има собственик - японец от окинава. има си и нотариален акт за нея :):)
37
0
 
6
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Taка е когато коментират нeграмотни...Всички подобни шахти в тротоарите са с изключително ясна собственост!Те са или на ЧЕЗ, или на Виваком, или на Улично осветление, или конкретен кабелен оператор. Разбира се когато се поискат така наречените изходни данни за дадено място...Тази конкретно 101% е на ЧЕЗ!Това се вижда в подземния кадастър на София, и ако можеше да се прикачат снимки към пост, щях да я покажа...
36
2
 
2
 
! Отговори
ТЕ НЕ ЗНАЯТ преди 3 години
къде са им боите да боядисат построеното от "проклетите" комунисти, та някакви шахти
35
1
 
3
 
! Отговори
ДРУГАРЯ СТАЛИН преди 3 години
е казал:Всеки проблем си има име и фамилия
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми на герб са ,сега и преди са на власт
33
0
 
6
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Вие всички ли се връзвате на това: шахта. Искам да попитам незаконен обект работи от 2011, дори през 2016 е препродаден т.е. има сделка с незаконен обект. През всичките тия години, работи, печели, издава някакви бележки, плаща някакви такси, данъци и прочие... Проблема шахта нямаше да съществува, ако горното не се допуска и то не само за павилион, а за всичко в тая държава...
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дребнавите душички правят павилиончета ,връзват и отвързват и после се крият !
31
2
 
16
 
! Отговори
вижте само преди 3 години
Докъде стигнахме начело с Борисов, до под кривата круша.Никой за нищо не е отговорен в тази държава!Една камара чиновници, офисен планктон от нищоправещи и безотговорни хорица, с единственото задължение да си вземат заплатата.Ей това направиха герб, раздуха администрацията, за да наместят и най-нищоправещата калинка, НО верен гласоподавател!Нидерландия е сповече население и в пъти по-малка администрация.За чий са ни тези лентяй и търтеи???
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който представи най-много и убедителни доказателства, че няма нищо общо с шахтата, значи най-вероятно е негова!На първо място общината.